søndag, april 09, 2023

Forbønnsemne: Viktig analyse for å forstå hva som skjer i Israel akkurat nå


En uke med angrep på Israel, inkludert raketter avfyrt fra Libanon, Gaza og Syria, representerer en iransk strategi for å konfrontere Israel med flere trusler på forskjellige fronter. 

Det er The Jerusalem Post som skriver dette i en analyse 1.påskedag.

Selv om ulike grupper kan stå bak angrepene i Gaza, Libanon og Syria, er disse gruppene sannsynligvis alle knyttet til Iran. De involverte gruppene inkluderer Hamas, Hizbollah, Palestinian Islamic Jihad og andre grupper som kan gå under andre eller nye navn, men som alle har fått sin fullmakt fra Teheran.

Iran har lenge forsøkt å bringe sin konflikt med Israel til Israels grenser. Dens støtte til Hizbollah og Hamas var nøkkelen til denne strategien gjennom flere tiår. Iran forsyner for eksempel Hamas med økonomisk støtte og hjalp dem også med å utvikle et større rakettarsenal med lengre rekkevidde for rakettene sine. Mens Hamas-raketter en gang bare kunne reise noen få kilometer, kan de nå nå de fleste deler av Israel.

Iran støttet også palestinsk islamsk jihad, som er enda mer en iransk proxy enn Hamas. Gruppen har ikke bare et rakettarsenal som antas å omfatte tusenvis av raketter, men den har bevæpnede menn på Vestbredden og dens ledelse er ofte bosatt i Damaskus.

Hizbollah: Irans nøkkelallierte i multifrontkrigen

Hizbollah er den største av Irans viktigste allierte i regionen. En organisasjon med opprinnelse på 1980-tallet ble støttet av det nye islamske revolusjonære regimet i Teheran tilbake på 1980-tallet, slik at det var i stand til å bygge opp en tilstedeværelse i Sør-Libanon. Hizbollah har også vokst voldsomt i sin makt siden den gang. Den har ikke bare et rakettarsenal på mer enn 100 000 raketter, men den har utviklet mer sofistikerte systemer, for eksempel presisjonsstyrt ammunisjon. Sammen med Hamas har de også droner som de har brukt for å målrette Israel og true energiutforskningen utenfor kysten.

Mens Hamas for det meste har vært innlemmet i Gaza siden Israels tilbaketrekning fra Gaza og Hamas-seieren i palestinske valg, ser det nå ut til at det i økende grad er i stand til å operere fra Libanon. Hamas-operasjonene i Libanon kommer med Hizbollahs godkjenning. At Hamas-leder Ismael Haniyeh fløy til Libanon 5. april, en dag før 34 raketter ble skutt mot Israel fra Libanon, viser hvordan Hamas har økt sin tilstedeværelse. Hamas kan ikke skyte raketter eller operere fra Sør-Libanon uten koordinering med Hizbollah. Rakettene som ble avfyrt mot Israel 6. april ble skutt på høylys dag nær Tyrus. Dette er et område Hizbollah har tilstedeværelse. I fjor drepte Hizbollah en FNs irsk fredsbevarende soldat i Al-Aqbieh i Libanon nord for Tyrus. I mai 2021 ble det også skutt raketter mot Israel fra nær landsbyen Seddiqine, også i Tyre-distriktet.

Hizbollah har økt sin virksomhet i utlandet de siste årene. Dette inkluderer Hizbollah-nettverk som strekker seg til Vest-Afrika og Sør-Amerika. Den viktigste utviklingen er Hizbollahs operasjoner i Syria, som startet i 2012 til støtte for det syriske regimet. Hizbollah har flyttet styrker til områder nær Golan, et område kjent som Hizbollahs «Golan-fil» ifølge rapporter fra Alma Research and Education Center som dekker trusler nord i Israel. I 2019 brakte Hizbollah til og med droner til dette området for å true Israel. Trusselen ble nøytralisert.

Andre elementer i Irans trusler mot Israel inkluderer militser i Syria og Irak. Disse inkluderer de irakisk-baserte folkemobiliseringsenhetene og deres fraksjoner som Kataib Hizbollah og Asaib Ahl al-Haq. Iran fløy en drone inn i israelsk luftrom fra Irak i mai 2021. Iran sendte også nylig en drone mot Israel 1. april, forrige uke, fra Syria.

Irans idé om en flerfrontskrig er ikke ny. Landet har de siste månedene skrytt av hvordan Israel kollapser internt, og den har signalisert at de ønsker å øke truslene sine. Irans IRGC sa søndag at i år vil makten vokse sammenlignet med Israel. Israel gjennomførte også øvelser i mai 2022 som forberedelse til trusselen om en flerfrontskrig. På det tidspunktet sa estimater at Israels motstandere kunne skyte 1500 raketter om dagen mot Israel.

Irans forankring i Syria

Multifrontkrigen er gjort mulig av Irans forskansing i Syria. Tidligere kunne Iran true Israel ved å bruke Hizbollah i Libanon eller PIJ på Vestbredden og Gaza, og Hamas i Gaza. Israel har tidligere iverksatt operasjoner for å nøytralisere PIJ- og Hamas-truslene. Siden i fjor har Israel også kjempet mot PIJ-væpnede menn i Jenin og andre palestinske fraksjoner som kjemper mot Israel. Israel har generelt forsøkt å isolere disse truslene, eller håndtere disse konfliktene. Generelt har Israel konsentrert seg sterkere om den iranske trusselen og å begrense iransk forskansing i Syria. Denne operasjonen har blitt kalt Campaign Between the Wars og den har pågått i mange år, og har involvert mange luftangrep på steder i Syria. Dette har også involvert større operasjoner som Operation House of Cards i Syria i 2018. Islamsk Jihad ble også målrettet i Syria i november 2019.

Likevel har den iranske trusselen ikke forsvunnet, og dens fullmektiger og allierte ser ut til å ha startet en multifrontkonflikt med Israel den siste uken. Dette involverte den iranske droneoperasjonen 1. april, Gaza-rakettskyting fra 5. til 7. april og 34 raketter skutt mot Israel fra Libanon påske, 6. april. I tillegg var det rakettskyting fra Syria 8. og 9. april. Det var også skyting. angrep på Vestbredden og en drone skutt opp fra Gaza 3. april. Når man ser på det større bildet, søker den iranske blekkspruten av partnere og grupper å true Israel fra flere områder. Dette er også enestående når det gjelder rakettskytingen fra Libanon og Syria over en så kort periode. Generelt har det hersket fred langs den libanesiske grensen siden 2006. Nå viser Iran at de kan varme opp hvilken som helst grense når de vil ved hjelp av ulike grupper.

Billedtekst: Israelske soldater nær grensen til Libanon, nord i Israel, 7. april 2023 (bildekreditt: AYAL MARGOLIN/FLASH90)

Ingen kommentarer: