lørdag, april 08, 2023

Forbønnsemne: Nye hindringer og utfordringer for hveteeksporten fra Ukraina


Russland advarte Vesten langfredag om at hvis ikke hindringer for eksporten av korn og gjødsel ble fjernet, ville Ukraina måtte eksportere korn over land og Moskva ville arbeide utenfor korneksportavtalen fremforhandlet av meglere fra FN.

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder dette. Nok en gang kaller dette på bedende menneskers oppmerksomhet. 

Den såkaalte 'Svartehavets kornavtale' er et forsøk fra FN på å lette en matkrise som pågikk før den russiske invasjonen av Ukraina, men som ble forverret av den mest dødelige krigen i Europa siden andre verdenskrig. Avtalen ble først signert av Russland, Ukraina, Tyrkia og FN i juli i fjor og to ganger forlenget, tillater eksport av mat og gjødsel, inkludert ammoniakk fra Ukrainas svartehavshavner Odesa, Chornomorsk, Yuzhny/Pivdennyi.

Mens Vesten ikke har innført sanksjoner mot Russlands mat- og gjødseleksport, sier Moskva at de er kompromittert av hindringer – som forsikrings- og betalingshindringer – må de fjernes. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov sier nå at hvis Vesten ikke ønsker å være ærlig om hva FNs generalsekretær António Guterres hadde forsøkt å gjøre med avtalen, så ville Ukraina måtte bruke land- og elveruter for å eksportere. Hvis Vesten fortsatt nekter å fjerne hindringene for russisk eksport, vil Moskva omgå kornavtalen, sa Lavrov ved siden av sin tyrkiske motpart på en pressekonferanse i Ankara.

Russland og Ukraina er to av de viktigste produsentene av landbruksvarer i verden, og store aktører på markedene for hvete, bygg, mais, raps, rapsolje, solsikkefrø og solsikkeolje. Russland er også dominerende på gjødselmarkedet.

Russlands landbruksdepartement fastsatte fredag sin kornhøstplan for 2023 til 120 millioner tonn, rapporterte Interfax med henvisning til et utkast til erklæring. 

Siden signeringen har 120-dagers kornavtalen blitt forlenget to ganger, en gang i november og en gang i mars, selv om Russland sa at forlengelsen i mars bare var på 60 dager. Russland har gjentatte ganger sagt at enhver ytterligere utvidelse av kornavtalen vil kreve at en rekke krav oppfylles av Vesten, inkludert gjentilkoblingen av Russian Agricultural Bank (Rosselkhozbank) til SWIFT-betalingssystemet. Andre krav inkluderer en gjenopptakelse av leveranser av landbruksmaskiner og deler, en opphevelse av restriksjoner på forsikring og gjenforsikring, tilgang til havner, gjenopptakelse av Togliatti-Odesa ammoniakkrørledningen og oppheving av eiendeler og kontoer til russiske selskaper involvert i mat og gjødsels-eksport.

Vi trenger visdom til hvordan vi skal be inn i dette!

Ingen kommentarer: