mandag, april 10, 2023

Russisk krigsskip søker havn i Saudi-Arabia


Saudi-Arabia og Iran har nylig gjenopprettet diplomatiske bånd og Iran har vært en betydelig militær alliert til Russland.

Et russisk krigsskip ved navn Admiral Gorshkov ble oppdaget i en havn i Saudi-Arabia forrige uke, og la til der for første gang siden gjenopprettingen av de diplomatiske båndene med Iran.

Det er The Jerusalem Post som melder dette. 

Krigsskipet var på vei tilbake fra Sør-Afrika til Russland da det stoppet ved Jeddah-havnen for en to-dagers pause og tanking, melder Arab News. Kilden rapporterte også at skipet skulle ta en tur til Syria for "reparasjoner", selv om det er uklart hvilke reparasjoner skipet krever. Tidligere har det vært bekymring for at Iran brukte et påskudd om katastrofehjelp som et dekke for å smugle våpen inn i Syria.

Den 5. april holdt kontreadmiral Mansour bin Saud Al-Juaid, assisterende sjef for den saudiske vestlige flåten, og den russiske nordflåtens kaptein Oleg Gladky et møte. Oppmøte inkluderte den russiske ambassadøren i Saudi-Arabia Sergey G. Kozlov, Russlands generalkonsul i Jeddah, Yusup Abakarov, og Russlands faste representant til Organisasjonen for islamsk samarbeid, Ramzan Abdulatipov.

Krigsskipet er en 135 meter lang fregatt og er bevæpnet med Zircon hypersoniske kryssermissiler, rapporterte Arab News. Skipet deltok tidligere i en fellesøvelse med Kina og Sør-Afrika i det vestlige Indiahavet i februar og en fellesøvelse med Kina og Iran i Omanbukta.

Hvorfor er dette skipsanløpet betydningsfullt? 

Den russiske invasjonen av Ukraina har ført til brutte globale relasjoner og en rekke land velger side. Saudi-Arabias nylige diplomatiske grep har etterlatt en viss bekymring for hvor dets fremtidige lojalitet vil ligge. Senator Richard Durbin, den andrerangerte demokraten i senatet, gikk ifølge New York Times så langt som å si at Saudi-Arabia ønsket at Russland skulle vinne krigen i Ukraina.

"La oss være veldig ærlige om dette. Det er Putin og Saudi-Arabia mot USA.» USAs president Biden la til: "Det kommer til å få noen konsekvenser for hva de har gjort med Russland."

Saudi-Arabia og Iran har gjenopprettet diplomatiske bånd og Iran har vært en betydelig militær alliert til Russland og har forsynt Russland med ballistiske missiler og andre våpen.

Forholdet mellom Saudi-Arabia og Vesten har nylig kommet under spørsmål. Biden-administrasjonen har tidligere signalisert til saudierne at de er på egenhånd når det gjelder å bekjempe houthiene i Jemen. Å ha et russisk krigsskip til å stoppe for et besøk, forsterker bekymringene om fremtiden til Saudi-Vestlige bånd.

Ingen kommentarer: