fredag, januar 13, 2017

Libya: Landet der kristne risikerer alt

Libya er et svært farlig sted å være for koptiske kristne fra Egypt. Flere av dem er her fordi de søker etter arbeid. Koner har måttet lære seg til å sove alene. Barn har måttet tre inn i voksenrollen lenge før de skulle. Fordi far enten er død eller på flukt.

Kristne er hatet i Libya. Kristne menn står uten jobb. De utsettes for marginalisering og diskriminering. De kastes ut av skoler og må avslutte sine studier.

Du husker sikkert den forferdelige hendelsen i februar 2015 hvor 21 koptiske menn ble halshugget foran et TV-kamera. De knelte ned ved siden av hverandre iført oransje fangedrakter. Men dette er ikke et enestående tilfelle. Mange andre har lidd samme skjebne. Men det er få som bryr seg om et som skjer i Libya. Engasjementet blant kristne i Vest er nesten fraværende.

International Christian Concern har via telefon vært i kontakt med med noen kristne som oppholder seg i Libya.

"Vi er 16 kristne som lever i et leilighetskompleks i Misrata i Libya. Vi håper å kunne vende hjem til Egypt, men det finnes ingen trygg vei," forteller Mena Fayeq.

De to veiene som fører ut av dette området går gjennom et område som holdes av av militante islamister. Hovedveien går gjennom Sirte, et sted som er kjent for at islamister stanser alle kjøretøyer for å sjekke id-kortene for å se hvem som er kristne. Den andre veien går gjennom hovedstaden Tripoli. Langs denne ruta finnes det mange IS-sympatisører og også IS-soldater.

Mange kristne er blitt drept i Libya de senere årene. Mange holdes fanget og nå er altså situasjonen den at de kristne som er her for å arbeide ikke kommer ut, så nå må de som føler seg kallet be! Be for de som er i denne forferdelige og fortvilte situasjonen.

Ingen kommentarer: