mandag, januar 16, 2017

På randen av krig, del 25

Tyske pionerer - Siebenbürger Sachsen - bygde nye bosetninger i det som nå er det sentrale Romania for 1000 år siden. En av byene deres, Kronstadt (nå kjent som Brasov, beliggende ved fjellkjeden Karpatene i det sentrale Romania) har fremdeles et distinkt tysk preg. Men flesteparten av bosetterne ble drevet ut mot slutten av 2. verdenskrig og byen er nå helt og fullt rumensk.

17.august 1937 forlot vi Kronstadt: David Hofer, Michael Waldner sammen med Hans og Emmi-Margret (Arnold) Zumpe returnerte til Vest-Europa til Alm Bruderhof i Liechtenstein og til Cotsvold Bruderhof i England. Der sto de ansikt til ansikt med de største prøvelsene på hele reisen. Men disse prøvelsene involverte ikke Hitler, og hans Nazi-regime. Prøvelsene kom i form av en djup åndelig krigføring som måtte bekjempes med 'denne verdens våpen": "For våre våpen er ikke kjødelige, men de er mektige for Gud til å bryte ned festningsverker, idet vi river ned tankebygninger og enhver høyde som reiser seg mot kunnskapen om Gud og tar enhver tanke til fange under lydigheten mot Kristus." (2.Kor 10,4-5)

Michael Waldner beskriver hva som skjedde:

17. august dro vi fra Kronstadt i Siebenbürgen (nå kjent som Alba Iulia i Romania) ved 13-tiden. Vi la merke til høye frukttrær, to eller tre fot tykke og omlag 90 fot høye, men når alt kom til alt følte vi situasjonen i Romania som ubehagelig. De synes for oss som om rumenerne er arrogante og mennesker som vil skape problemer. Landet deres er rikt og velstående hva angår gull, sølv, metall, jern, kull og olje. Landet har mer av dette enn noe annet land i Europa. Likevel - landet vansmekter og ligger langt bak de andre.


Budapest, Ungarn, sett fra det kongelige palasset på den vestlige siden av Donau. I århundrer har denne byen vært en tvillingby med Wien, i det austro-ungarske imperiet.

18. august ankom vi Budapest i Ungarn. Denne byen har mange fabrikker. Derfra reiste vi for andre gang til Wien og ble der natten over.

19. august tilbrakte vi hele dagen i Wien og reiste mye med sporvogner. For fem cent kan du reise drøyt 48 kilometer. Vi besøkte mange barnehager. De ble alle drevet etter verdslige verdier.

20. august forlot vi Wien og tok farvel med Hans Zumpe og kona hans. De bodde i Wien. Han var syk og begge to ønsket å dra til Alm Bruderhof. Vi ønsket, med Guds hjelp, å reise gjennom Paris og til Cotswold Bruderhof i England. Vi hadde lite penger til reisen.

(fortsettes)
-----
Dette er del 25 av artikkelserien til Peter Hoover. Første del ble publisert tirsdag 16.august, andre del onsdag 17. august, tredje del onsdag 21. august, fjerde del mandag 29. august, femte del onsdag 31.august, sjette del søndag 4. september, syvende del onsdag 28. september, åttende del onsdag 5. oktober, niende del mandag 10. oktober, del 10 torsdag 20. oktober. del 11 mandag 14.november, del 12 tirsdag 15. november, del tretten, onsdag 16. november, del 14 mandag 28.november, del 15 onsdag 30. november, del 16 torsdag 1. desember, del 17 mandag 6. desember, del 18 tirsdag 6. desember, del 19 torsdag 8. desember, del 20 fredag 16. desember, del 21 søndag 18.desember, del 22 onsdag 28. desember, del 23 torsdag 29. desember og del 24 tirsdag 10.januar.  Artikkelserien er basert på dagboken til Michael Waldner fra 1937.

Ingen kommentarer: