søndag, februar 11, 2018

Kilder, kildekritikk og løgn

Jeg forundres stadig over hvor lite kritiske enkelte kristne er og hvor lite de bryr seg om kildesjekk og kildekritikk. For noen år siden fløy en kristen predikant land og strand rundt og brukte Sions Vises protokoller som kilde. Han holdt seminarer om et stort komplott i endetiden, og mange gikk for å høre ham. Ingen stilte spørsmål rundt påstandene hans eller spurte om kilden. Sions Vises protokoller er som kjent som et av verdenshistoriens største falsum, skrevet for å ramme jødene. Men ingen tenkte på det. Konspirasjonstankene til denne predikanten var jo så spennende!

Nå fremmer en debattant påstanden om at grunnleggerne av Ku Klux Klan var inspirert av William Branham (bildet). Hun skriver i Dagen:

"Ku Klux Klan er et skrekkeksempel, som sies å ha blitt grunnlagt av folk som holdt seg til William Branhams lære. Branham hadde mange vinglete uttalelser og læresetninger som kunne gi næring til folk som fulgte ham og hadde ondskapsfulle hensikter. New apostolic reformation (NAR) har også sine røtter i Branhams lære."

En liten faktasjekk: Ku Klux Klan ble grunnlagt i 1865. William Branham ble født i 1909.

Jeg er ingen Branham tilhenger, men vi bør vel snakke sant om andre?

Det som forundrer meg like mye er at en førsteamanuensis ved en høgskole skriver som svar på dette: "Dette var veldig interessant og opplysende..."

Men det er ikke sant. 

Er det slik at det er ok med litt unøyaktigheter siden det rammer noen vi er uenige med? 

Ingen kommentarer: