torsdag, februar 15, 2018

Tiggeren Dobri er hjemme hos Gud

Tirsdag ettermiddag denne uken sovnet 'bestefar Dobri' inn i troen på Jesus, 103 år gammel. Tiggeren Dobri, med blikkboksen, ble en legende mens han levde. Mange kalte ham et levende ikon.           

Og mange er de som har truffet ham utenfor inngangen til Alexanader Neviskij katedralen i Bulgarias hovedstad Sofia. Han samlet inn betydelige beløp, som han ga bort, ikke bare til denne katedralen, men til mange ortodokse kirker. Lite beholdt han selv. Kun til det aller nødvendigste for å overleve.

Dobri Dimitrov Dobrev ble født 20.juli i 1914 i landsbyen Bailovo. Faren hans døde under 1. verdenskrig og hans mor ble overlattt ansvaret med å oppdra barna. Han giftet seg i 1940. Da var Bulgaria dratt inn i 2.verdenskrig. Et bombenedslag under bombingen av Sofia, tok fra ham nesten all hans hørsel. Dobri fikk fire barn med sin kone, han levde lengre enn to av dem.

Etter som årene gikk ble Dobri mer og mer fri fra de materielle aspekteneved livet, og hengav seg utelukkende til det åndelige livet. Rundt år 2000, ga han alt han eide til Den ortodokse kirken og begynte å leve på lite og svært beskjedent rom i en kirke i landsbyen han ble født. Det er på denne tiden han begynner å samle inn penger for å hjelpe til dem restaureringen av kirker og klostre mange steder i Bulgaria. Det skulle bli tusener av kroner tilsammen.

Hans uselviske vesen og store personlige offer gjorde at mange begynte å kalle ham 'helgenen fra Bailovo. Han var elsket av alle.

Dobri døde i hellige Georgs kloster i Kremikovtsi, som ligger i den nordøstlige delen av Sofia.

For å si med våre ortodokse venner: Evig ihukommelse!

Foto og kilde: Orthodox Christianity.com/

Ingen kommentarer: