onsdag, juni 10, 2020

SISTE 'Potetkunde' er Palestina-aktivist

Legg til bildetekst
Potetkunden fra Stavanger, som NRK har skrevet om, er ingen 'vanlig kunde'. Jeg omtalte saken tidligere i dag, hvor jeg gjenga historien om Marcela Molina, som kunne fortelle at hun ønsket seg norske nypoteter til middag, men ble sjokkert over at hun, på grunn av dårlig merking endte opp med israelske nypoteter.

NRK saken inneholdt ingen opplysninger om hvem Marcela Molina er, men ved hjelp et lite tastetrykk fant jeg ut at hun var tidlugere bystyrerepresentant for SV, skiftet parti til Arbeiderpartiet og jobber i LO.

Nå har jeg sett til nærmere på hennes åpne Facebook-profil, og da finner jeg dette bildet av henne, som jeg har tatt et skjermbilde av. Det viser et bilde av 'kunden' med et merke hvor det står 'Free Palestine.'

NRK opplyser ikke at vi har å gjøre med en palestinaaktivist.

Et nærmere nettsøk viser også at Marcela Molina, har vært aktiv i demonstrasjoner for Palestina. Rogalands Avis skrev 28.januar 2008 at Marcela Molina deltok i en demonstrasjon mot Israels blokade av Gaza, sammen med Odd Kkristian Reme.

25.november 2012 tvitret hun under #Fritt Palestina, hvor hun gjenga et sitat av Nelson Mandela.

Alt dette er helt legitimt, men NRK burde ha gjort sine lesere og seere oppmerksom på at Marcela Molina ikke er en vanlig kunde, men en palestina-aktivist.

Vær Varsom plakaten er tindrende klar:

'2.3: Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.'

I denne saken mener jeg NRK bryter med Vær Varsom-plakaten. De burde ha informert leseren/seeren om at Marcela Molina er en palestina-aktivist. Verken NRK eller journalisten har gjort jobben sin. Saken burde vært meldt til Pressens faglige utvalg.

Ingen kommentarer: