søndag, juni 07, 2020

Myten om Bibelen til Donald Trump

For flere uker siden sendte ulike personer meg en forbløffende historie om president Donald Trump og en Bibel han hadde arvet fra en tante som var involvert i vekkelsen på Lewis på Hebridene. Jeg må innrømme at jeg synes historien, fortalt av en velkjent amerikansk baptistpastor, både var spennende og ikke minst interessant.

Så hvorfor ødelegge en god historie?

Fordi den ikke er sannferdig. Og som kristne skal vi si sannheten , 'nothing but the truth, so help me God'.

En som har sett nærmere på fakta i saken er Tom Lennie, selv fra Orknøyene, nå bosatt i Skottland. Her er hans artikkel, oversatt til norsk av undertegnede:

"Det hele begynneer i 2017 som en populær historie, og relaterer seg til en kristen vekkelse på den skotske øya Lewis for 70 år siden, fra 1949-1952. Historiens midtpunkt er en bemerkelsesverdig oppdagelse som går ut på at to gamle søstre som var involvert i vekkelsen faktisk var grandtanter til ingen ringere enn USA's president nr 45 i rekken, Herr Donald Trump i egen person. Tilleggsinformasjon ble lagt til narrativet - noe som ble selve grunnlaget for videoen.

Historien er virkelig fascinerende. Og ved første øyeglimt synes den ganske sannsynlig. For det er ingen hemmelighet at moren til Donald Trump, Mary Ann Smith Macleod, stammer fra Lewis. Hennes mors pikenavn var virkelig var virkelig Smith - og hun levde fra 1867 til 1963. Dette var omtrent samtidig med tiden hvor  Christine og Peggy Smith, som var velkjente skikkelser fra vekkelsen på grunn av sin tro og forbønn levde.

Men det er trist å måtte si det: historien er ikke sann. Fakta er spekket med prolemer. Det er hundrevis med navnet 'Smith' på de vestlige øyene, og navnene Chistine og Peggy finnes ikke i slekten til Trump. For det andre: Lewis er et relativt lite sted, hvor folk kjenner slektene godt, og her handler det bare om to generasjoner. Folk på Lewis insisterer på at Mary Anne ikke er direkte relatert til søsknene Smith . Dessuten: Mary Anne Macleod kommer fra landsbyen Tong på østsiden av Lewis, litt nord for Stornoway, mens søstrene Smith levde i Barvas, som ligger på vestsiden av øya.

På videoen fremstår det en tenåringsgutt og hevder at Rev Duncan Campbell ble avhengig av hjelp fra Donald MacPhail fra Arnol. Han blir unøyaktig referert til som Donald Smith. Det er ingen ting som tyder på at Donald MacPhail var søskenbarnet til Mary Anne. Uansett, livet til MacPail og forbønnen hans kunne ikke ha inspirert mor til Trump om å kalle opp sin sønn etter ham, siden vekkelsen begynte i 1949  og MacPhail ble en kristen den påfølgende våren, i mai 1950. Donald Trump ble derimot født i 1948 -levde han da uten fornavn de første fire årene av livet sitt?

Videre - onkelen til Trump het Donald, det samme gjorde mormorens oldefar. Så der var intet behov for Mary Anne til å lete etter et navn til sønnen i en kristen vekkelse på den andre siden av verden . Faktum er at Mary Anne fotlot Lewis i 1930 (ikke 1936 som det blir hevdet i videoen), til og med før Donald MacPail ble født. Det betyr at hun emigrerte lenge før vekkelsen i 1949-1972 brøt ut på øya. Selv om hun returnerte til Lewis de senere årene, så er det godt mulig hun ikke hadde noen kjennskap om vekkelsen på øya i de årene, (en av flere vekkelser på denne øya i det 20.århundre. Det var forresten mange andre med navnet Donald på Lewis.

Selv om det skulle være slik at Peggy og Christine Smith var tantene til Mary Anne, har ingen kommet med en grunn til at de skulle donere deres Gaelic Bibel til Mary Anne istedenfor til de andre niesene og nevøene de hadde. (Mary var ett av ti barn). Og - Bibelen deres ville sannsynligvis være den aller siste tingen disse gudfryktige søstrene ville ha kvittet seg med. Velbrukt etter livslangt bruk, og full av håndskrevne notater og understrekninger som den sannsynligvis er, måtte den være det mest verdifulle de eide. I stedet for å sende en tung Bibel til deres niese i Statene (de var fattige), hadde det vært enklere å sende penger i posten så hun kunne kjøpe en ny.

Og dette leder oss til et annet problem: Mary Anne ga sønnen sin en Bibel når han var ung. I stedet for en utgave på gaelic, var det en engelsk oversettelse, en Revised Standard Version. RSV-utgaven ble utgitt første gangen i 1952, på den tiden da vekkelen på Lewis var i ferd med å brenne ut. Bibelen som Trump fikk ble gitt ham ved en søndagsskoleavsluttning i First Presbyterian Church i 1955. Da var Donald Trump ni år. Det var denne Bibelen han brukte da han avla presidenteden i 2017. Det er med stolthet at Trump refererer til at det var denne Bibelen moren ga ham. Han har ikke nevnt noen annen.

Alle liker en god histoerie, og historien om 'Donald's Bibel' er en historie mange har funnet inspirerende. Men troen vår krever at vi taler sant, og da har myter ikke noen plass, (selv om noen foretrekker å tro en løgn). USAs 45 president har ingen Bibel fra vekkelsen på Hebridene i Det ovale rom. Tvert om, som sin mor er det tvilsomt om han kjenner til vekkelsen på Lewis, for ikke å snakke om hans 'liksom' grandtanter. Dessverre er hele historien en gigantisk fabrikasjon."

Ingen kommentarer: