fredag, juni 26, 2020

Dystre dager i verdenshistorien

Kontrastene kunne ikke vært større: Her jeg sitter er det strålende sol, varmt og fredfullt. Likevel er disse dagene noen av de mest forferdelige i europeisk historie. For 79 år siden ble den daværende Sovjetunionen angrepet av Nazi-Tyskland. Før dette hadde de to vært i en allianse med hverandre. Dagen i dag innledet en ny, og svært blodig, fase av 2.verdenskrig. Ikke minst hva angår sivile tap, og for jødene i særdeleshet. For der hvor nazistene for fram og vant fotfeste, der ble jødene drept i store antall.

Selve angrepet ble innledet 22.juni 1941.

Angrepet på Sovjetunionen var et lynangrep og er en av de største militæroperasjoner i moderne historie. Samtidig markerte dette begynnelsen på nazistenes 'endelige løsning' på det såkalte jødespørsmålet.

Nazistene satte inn det som ble kalt 'innsatsgrupper'. Dette var brutale drapsmenn, som hadde en målgruppe: først og fremst jøder, deretter funksjonshemmede, sigøynere og homofile. Og selvsagt: russere. Disse de sporet opp, identifisert og drept, ofte på mest utspekulerte og bestialske måte.

De først ni månedene av Operasjon Barbarossa ble en halv million mennesker drept, flesteparten av dem jøder.

Ingen kommentarer: