tirsdag, juni 09, 2020

En uttalelse fra tidligere president Jimmy Carter

Det er smertefullt for Rosalynn og meg å være vitne til den tragiske uretten mot fargede og det påfølgende tilbakeslaget over hele nasjonen de siste ukene. Våre hjerter er med ofrenes familier og alle som føler på håpløshet i møte med gjennomgripende rasediskriminering og direkte grusomhet. Vi må alle sette søkelyset på den umoralske rasediskrimineringen. Men vold, enten den er spontan eller oppfordres bevisst, er ikke noen løsning.

Som en hvit mann fra Sør kjenner jeg alt for godt virkningen av segregering og urettferdighet for afroamerikanere. Som politiker følte jeg et ansvar for å bringe rettigheter til staten jeg tjente og for landet vårt. I åpningstalen min i 1971 som Georgia-guvernør, sa jeg: "Tiden for rasediskriminering er over." Med stor sorg og skuffelse gjentar jeg disse ordene i dag, nesten fem tiår senere. Dehumaniserende mennesker forvirrer oss alle; menneskeheten er vakker og nesten uendelig mangfoldig. Båndene til vår felles menneskehet må overvinne splittelsen av frykten vår og våre fordommer.

Siden jeg forlot Det hvite hus i 1981, har Rosalynn og jeg forsøkt å fremme menneskerettigheter i land rundt om i verden. I denne søken har vi sett at taushet kan være like dødelig som vold. Mennesker med makt, privilegium og moralsk samvittighet må stå opp og si “ikke mer” til et rasediskriminerende politi- og rettssystem, umoralske økonomiske forskjeller mellom hvite og svarte og myndighetshandlinger som undergraver vårt enhetlige demokrati. Vi er ansvarlige for å skape en verden av fred og likhet for oss selv og kommende generasjoner.

Vi trenger en så god regjering som folket, og vi er bedre enn dette.

- Tidligere president Jimmy Carter (bildet), søndagsskolelærer, Nobe lprisvinner og baptist, 95 år. Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: