søndag, januar 24, 2021

Irans egentlige plan i Midt-Østen

Hva er det virkelige problemet med Irans trusler mot Israel og regionen? Det er The Jerusalem Post som stiller spørsmålet i sin søndagsutgave i dag. Og svaret er:  Iran har ofte brukt atomprogrammet for å distrahere fra sitt virkelige ønske: Regional hegemoni.

Israel forbereder seg nå på å diskutere Irans trusler med den nye amerikanske administrasjonen, ifølge rapporter. Kanal 12 sa at nasjonal sikkerhetsrådgiver Meir Ben-Shabbat har snakket med Jake Sullivan, hans kollega i Biden-administrasjonen, og det er forventet at Mossad-sjef Yossi Cohen reiser til Washington for å ta opp Israels bekymringer for USA. 

Diskusjonene forventes å være vidtrekkende. Inkludert, ifølge rapporten, at Iran må stoppe urananriking, avslutte produksjonen av avanserte sentrifuger og stoppe støtten til forskjellige terroristgrupper og militser. Disse inkluderer Hizbollah i Libanon, Houthis i Jemen, og Irans truende holdning overfor Syria og Irak. Det er også andre bekymringer.

I følge artikkelen i The Jerusalem Post er atomprogrammet bare en del av et enormt militært industrikompleks i Iran som involverer avanserte ballistiske presisjonsmissiler, droner, nye marine eiendeler og også en militærgruppe over hele regionen. Iran finansierer og bevæpner Hizbollah, med hemmelige produksjonsanlegg for våpen. Iran har plassert droner, og til og med prøvd å sette 3. Khordad-luftvern i Syria. Den har flyttet våpen til T4-basen og Imam Ali og andre sentre. Den prøver å flytte presisjonsstyrt ammunisjonsproduksjon til Libanon eller Syria. Det har. Flyttet drone- og missilteknologi til Houthis i Jemen. I 2018 og 2019 flyttet den ballistiske raketter til Irak.

Aldri før i historien har et land tatt en så flerlags tilnærming så raskt for å prøve å sette et fotavtrykk over hele regionen. I motsetning til vestlig våpensalg til land i Midt-Østen, har Iran handlet raskt for å distribuere sine systemer over hele regionen og har handlet i strid med internasjonal lov, med skip i Omanbukten og angrepet Saudi-Arabia med droner i 2019, og flyttet våpen ulovlig over suverene land til ulovlige militser.

Irans atomprogram er derfo feilaktig blitt undersøkt som sin egen enhet i stedet for en del av et større iransk spill. Iran har ofte likt å la verden snakke om atomprogrammet og anrikningshastigheten og antall sentrifuger, mens de fokuserte arbeidet med å sette sin første militære satellitt i bane og forbedret sitt utvalg av faste og flytende drevne missiler. Iran slår atomprogrammet på og av, avhengig av hvordan det ønsker å varme opp forhandlingene. Programmet er en slags skurk og form for utpressing i ett. 

Billedtekst: Irans mektige mann: Ayatollah Ali Khamenei: Foto: Wikipedia

Ingen kommentarer: