mandag, januar 18, 2021

Vi hadde trengt denne mannens stemme i dag


Martin Luther King er en av årsakene til at jeg er baptist. Hans liv var en overgivelse til Evangeliet om Guds rike. I solidaritet med de undertrykte og marginaliserte, mot uretten, rasismen. Dagen i dag er den internasjonale Martin Luther King dagen, og tiden vi lever i viser med all tydelighet at vi hadde trengt ham i en tid med så mye hat, uforsonlighet, splittelse og mistenksomhet, som vår.  Ikke minst i USA. Han døde for en kule 4.april 1968.

Martin Luther King junior ble født i Atlanta, USA, som sønn av en baptistpastor, i 1929. I sin oppvekst ble han ofte utsatt for den hensynsløse diskrimineringen som amerikanere med afrikansk opprinnelse ofte opplever. Den begavede unge mannen bestemte seg tidlig for å følge i sin fars fotspor, studerte filosofi og ble så baptistpastor.

Martin Luther King bygde hele sitt liv på Jesu undervisning i Bergprekenen, og var også sterkt inspirert av Mahatma Gandhi og dennes ikke-volds praksis. Det skulle få stor betydning for omorganiseringen av borgerettighetsbevegelsen i USA, som King skulle bli den mest markante skikkelsen for. Denne påvirkningen fra Bergprekenen og Gandhi merket man ikke minst i Kings prekener. 

I 1963 organiserte King en marsj til Washington hvor kravet var like rettigheter for svarte og hvile. Marsjen samlet 20.000 deltagere. Det var i forbindelse med denne marsjen at King - ved Lincoln-monumentet - holdt sin berømte tale: 'I have a dream'. Nå ble Martin Luther King selve symbolet for kampen mot rasesegerering og for borgerettigheter i USA. 

1964 ble en milepæl i Kings liv. Da mottok han Nobels fredspris. Få har fortjent den bedre enn ham. Men det var også en tid hvor King ble utsatt for et voldsomt hat fra en rekke grupper i det amerikanske samfunnet. King beholdt likevel troen på den ikke-voldelige linjen. Hatet mot King ført også til hans martyrdød. 

I dag minnes vi denne sanne troshelten, hvis liv har inspirert så mange.

Ingen kommentarer: