søndag, juli 19, 2009

Et liv i kommunitet - et liv i fellesskap



Vårt Land hadde i går et flott og spennende oppslag med fire svenske ungdommer som lever i kommunitet, som som deltar på Korsveifestivalen i Seljord.

Jeg merket meg noe Marcus Fröding (nr to fra venstre) sier i intervjuet: "I den kristne troen finnes det høye idealer, men det er i virkeligheten vi lever dem. Utfordringen er å leve med vår utilstrekkelighet, som kanskje blir mer synlig i et fellesskap, men likevel ha noe å strebe etter."

Og det er dette kommunitetslivet handler om: viljen til å leve nært sammen i en radikal etterfølgelse av Jesus. I Sverige har flere og flere kristne sett behovet for å leve ut troen i en mer forpliktende sammenheng enn det som finnes i mange menighetsammenhenger. Vi er litt etter svenskene, også på dette området, men vi kommer etter. Også her i Norge er det flere som smaker på dette som har med kommunitetsliv å gjøre, og noen har da også tatt skrittet og grunnlagt bofellesskap/kommunitet.

Som jeg har skrevet på bloggen tidligere innviterte Misjonshøgskolen i Örebro i samarbeid med svenske Korsvei til en kommunitetssamling i mars i år. De ønsket at mennesker som levde eller hadde levd i kommuniteter skulle få muligheten til å dele erfaringer. Til tross for marginal annonsering av møtet, dukket det opp 120 mennesker. Det sier en del om interessen. Til Örebro kom mennesker i ulike livsfaser. Her var unge, eldre og barnefamilier. Noen hadde bodd i kommunitet i mange år. Mange kommuniteter var ganske nye. Endel mennesker kom også fordi kommunitetslivet var noe de kunne tenke seg.

Det blir nok flere slike samlinger, og jeg kommer tilbake til dette senere på bloggen.

De nye kommunitetene er en del av den såkalte ny-monastiske bevegelsen, og som står i den lange tradisjonen som kristent kommunitetsliv representerer. I følge artikkelen i Vårt Land har bevegelsen og terminologien "New Monasticism" bakgrunn i en bok skrevet av Jonathan Wilson: "Living faithfully in a Fragmented World" (1998), hvor begrepet defineres. Bevegelsen har linjer tilkbake til 1970-tallet, men Wilson regner likevel at startskuddet gikk på midten av 1990-tallet i USA med fremveksten av kommunieter blant unge mennesker med et sterkt sosialt engasjement.

I følge Wilson er dette kjerneverdier i de ny-monastiske gruppene:

* Et liv i ettertanke, bønn og kontemplasjon

* Et liv i fellesskap

* Gjestfrihet

* Praktisk lokalt arbeid for en rettferdig fordeling

Vi har arbeidet en tid med kommunitetstanken her på Gjøvik, men er ikke i mål ennå. Prosjektet har foreløpig fått navnet "Pilegrimskommuiteten". Denne vil være en del av det arbeidet vi driver med Columbas hus. Vi kommer tilbake med mer informasjon når denne foreligger. Grunnrisset er ferdig, det gjenstår å utarbeide mer rundt strukturen og innholdet.

På bildet ser vi: Lise Karlsson Fredlund, Marcus Fröding, Elin Frendberg, Jakob Sandin som alle har erfaringer fra å bo i kommuniteter. (Foto: Erlend Borge/Vårt Land)

Ingen kommentarer: