tirsdag, mars 02, 2010

Guds hus - Guds bolig blant menneskene, del 1

Som kristne snakker vi mye om å bli lik Jesus, forherlige Jesus og uttrykke hvem Jesus er. Men jeg våger følgende påstand:

Det er umulig å gjøre dette alene!

Det er umulig for en enkeltstående kristen å forherlige eller uttrykke Kristus på en fullstendig måte hvis han eller henne ikke er en del av flere!

Det er ikke så lett å forstå eller akseptere et slikt utsagn i en tid som legger så sterk vekt på individet, og den enkeltes selvrealisering, som vår. Likevel er det. Apostelen Paulus skriver til den kristne forsamlingen i Efesos: "Hensikten med dette var at Guds mangfoldige visdom NÅ VED MENIGHETEN skulle bli gjort kjent for maktene og myndighetene i himmelrommet." (Ef 3,10) Altså ikke ved den enkelte troende, men ved fellesskapet av de hellige.

Det er i brevet han skriver til denne forsamlingen i Efesos at apostelen Paulus skriver om "mysteriet" eller "hemmeligheten" som har vært skjult fra før verdens skapelse. Dette mysteriet eller hemmelighet er menigheten. Fra 1.Mosebok til Åpenbaringsboken går det en rød tråd: Gud vil ha sin bolig blant menneskene. Om Det nye Jerusalem heter det i Åp 21,3: "Se, Guds bolig er blant menneskene, og Han skal bo hos dem, og de skal være Hans folk. Gud selv skal være hos dem og være deres Gud."

I en serie artikler skal vi se nærmere på Guds hus - Guds hvilested, slik det åpenbarer seg gjennom Skriften.

Fra begynnelse av Den Hellige Skrift til Johannes setter punktum i Åpenbaringen kan vi lese om det vi kan kalle Guds bygning. Blant de mange tingene vi kan lese om i forbindelse med skapelsen, leser vi: "gullet i det landet er godt. Der er det også bdellium og onykssteiner." (1.Mos 2,12) Jeg undret meg lenge på hva dette verset skulle bety, inntil jeg leste noe interessant i de to siste kapitlene av Åpenbaringsboken. Der leser vi om Det nye Jerusalem og denne byen består av gull. perler og kostbare steiner. De kostbare substansene som er nevnt i 1.Mosebok er det materiale som bygningen består av som er portrettert i Åpenbaringen. Det starter med en hage, og ender med en by. Vi skal se nærmere på hva dette betyr senere.

Overalt kan vi lese om bygninger og byer i Bibelen. Babel med sitt høye tårn, er en av disse. En annen Sodoma. I kontrast til disse leser vi om andre som lever i telt. Abraham levde i telt på motsatt side av Babel og Sodoma. Senere leser vi om Jakob, som har en vidunderlig drøm en natt om en stige som "var satt opp på jorden, og toppen av den nådde helt opp til himmelen. Guds engler steg opp og steg ned på den." (1.Mos 28,12)

Når Jakob våkner av drømmen sier han: "Sannelig, Herren er på dette stedet. Og jeg visste det ikke." Så sier Jakob noe betydningsfullt:

"Hvor fryktinngytende dette stedet er! DETTE KAN IKKE VÆRE NOE ANNET ENN GUDS HUS, OG HER ER HIMMELENS PORT." (v.17)

Så leser vi: "Tidlig neste morgen sto Jakob opp. Han tok den steinen han hadde hatt under hodet, satte den opp som en minnestøtte og helte olje over steinens hode. Han kalte dette stedet med navnet Betel." (v.18-19)

Ordet Betel kommer av ordene BET-EL som betyr Guds hus.

Igjen snakkes det om en stein! Vi skal komme nærmere inn på dette senere, men la meg allerede her dra parallellen fra 1.Pet 2,4-5: "Når dere kommer til Ham som er Den Levende Stein, som ble forkastet av mennesker, men er utvalgt av Gud og dyrebar, da blir også dere, som levende steiner, bygd opp til et åndelig hus ..."

(fortsettes)

Bildet viser en gruppe fra det anabaptistiske Bruderhof fellesskapet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Guds hus er også vår kropp.
Steinene er nok det huset vi bygger samen med jesus som er den virkelige kirken der Jesus er lederen for forsamlingen.

Felleskap i kjødet er fint men Jesus snakker om ett felleskap i vårt indre vakre menneske som er til Guds velbehag når det blir en del av Jesus store kirke som ikke bygges med hender, men med Guds egen kraft som holder bygget sammen med sin kraft som limer steinene sammen til ett legeme i Han.

En menighet som ikke forener den ekte menighet som har ett hus som strekker seg så langt som jorden er stor og så høyt som himmelen er høy for den av Gud.
Så menighetens Hus er ett symbol på at Gud rommer hele sin menighet fra nord til øst fra dypet til høyden er Hans barn fordelt på jorden i Hans store kirke som Gud selv våker over.

Så din menighet Bjørn Olav er alle kristene på jordens overflate som Gud har i sin kirke som har universet selv som tak for Gud bygger med levende steiner sin kirke i hele skapelsen amen.

Broderlig i kristus

Bjørn Olav sa...

Jeg er enig med deg i dette, Broderlig med Kristus, men det er et problem: Vi kan ikke snakke om den universelle kirke, og glemme det lokale uttrykket. I Det nye testamente finner du både den universelle og den lokale, vi kan ikke tilhøre den ene og ikke den andre. Om vi tror at vi bare kan tilhøre den universelle kirke, og ikke den lokale, blir vi svermere. Dette er nok et problem for enkelte i dag.

Anonym sa...

Du gode venn av Jesus Bjørn Olav.
Er det ikke en lengsel for Jesus at vi skal komme sammen på jorden som ett legeme som i himmelen for å vise verden kongerikets komme.
Tempelet i Israel viser dette.
Ett tempel for alle som tror på Israels Gud.
Jesus kirke skal være en udelt kirke under Han så da må motsetninger og seprasjoner mellom dem som tror at Han er veien og sanheten vike for kongeriket.
Guds sanne arbeidere må være sterk i å bygge over lande grensene bønnen og troens felleskap.
Han trenger den ekte universelle kirken som sikrer kongeriket i alle nasjoner på jorden.
Kjødet ønsker en svak og splittet kirke med mange ledere som sitter med kjødets frukter i kontrol mens Jesus ønsker å redde hele jorden fra fortapelsen.
Det er ikke kortvarig vekkelse men å vise kongeriket Guds rike på jorden som vokser frem i den siste tiden som flere og flere kristene får i ånden i den siste tiden.
Kongeriket må inn i det fysiske for å ta imot Jesus når Han kommer i skyene over Israel ned i sitt tempel som er for alle Guds barn som han elsker.
Det er ikke svermeri men å si ja til jesus til å stå i første rekke som disipel som lar freds fyrsten få hender og føtter til å styre jorden.

Jesus kommer ikke til tros sektene som ikke vil ha felleskap med hele legemet i Han ,men til dem som følger Han,der vil gleden bli stor.
Broder i kristus

Anonym sa...

Viktig møte om kongerikets komme til jorden

Himmelen inntar jorden
Av: Webredaksjonen (24.02.2010)

Den 15. til 18. april inviterer Menigheten i Filadelfia, i samarbeid med stiftelsen ReformNorge, til en flott konferanse som vi har kalt "Himmelen inntar jorden". Bill Johnson og John & Carol Arnott vil være hovedtalere under konferansen. Dette bør du få med deg!


Sett av en langhelg i Oslo og få med deg vårens viktigste konferanse!
"Himmelen inntar jorden"
Filadelfia Oslo 15.-18 april 2010.
Med Bill Johnson og John & Carol Arnott. Elin Linde Fagerbakke, Einar Ekerhovd og Lars Chr Gjerlaug.

http://www.filadelfia.no/?kat=1&side=artikkel&art=464

Jesus er i gang alt med å moblisere sine til å bringe kongeriket frem .
Siste toget kan gå snart for dem som vil delta i arbeidet på jorden.


Broderlig i kristus