onsdag, november 14, 2012

Mammon vil holde oss konstant misfornøyd og ulykkelige

Han er inne på noe særdeles vesentlig, sosiologen og kristen-aktivisten Tony Campolo (bildet), når han skriver:

'Det amerikanske økonomiske systemet kan ikke fortsette å eksistere uten at det holder oss konstant misfornøyd og ulykkelig'.

Det samme kan vel sies om det norske! I postkassen vår nå så bugner det av allskens tilbud på ting som vi alle trenger før jul! Om vi skal være lykkelige. Om vi skal føle at vi er på høyden, og følger med i tiden!

Hør hva Campolo har å si:

'La oss se nærmere på det faktum at om du er lykkelig med livet - hvis du kan glede deg over å tilbringe tid med dine barn, leke med dem og snakke med dem; hvis du liker naturen; hvis du gleder deg over å sitte på trammen foran huset ditt; hvis ditt seksualliv er relativt lykkelig; hvis du har en ro med deg selv og har stabile relasjoner; hvis du trives med stillhet, liker å be og liker å snakke med folk, bruker tid på slike samtaler; hvis du trives med å leve enkelt; hvis du ikke har noe behov for å konkurrere med naboen eller dine venner - så har du ikke brukt fem øre!'

Og så legger han til: 'Hvis flere tenkte slik, ville hele det økonomiske systemet falle sammen'.

Handelsstanden vil at vi skal forbruke mer - mye mer. I reklamen nå før jul heter det: 'Hvor mye skal du bruke på julegaver i år?'

Det er kanskje på tide å ta frem igjen det Jesus sa om Mammon, og huske på at det er en gud. Jesus sa at vi ikke kan tjene to herrer. Det er ikke populær tale i 2012.

1 kommentar:

Anonym sa...

Veldig sant! Evangeliet er bærekraftig - også når det gjelder økologi og ressursforvaltning.