fredag, november 02, 2012

Familien Vins - trofaste mot Herren gjennom trengsler og forfølgelse, del 5

Når Georgij Vins (bildet) kom hjem fra den grusomme arbeidsleiren i Uralfjellene, tok han raskt opp igjen arbeidet som pastor og som leder av det som er blitt kalt Reformbaptistene, eller de uregistrerte baptistene.

Arbeidet pågikk i djupeste hemmelighet, og med stor risiko for å bli tatt. Georgij Vins hadde beregnet omkostningene ved å følge Jesus, og var villig til å lide for Ham.

Georgij Vins ble oppdaget i 1974, og arrestert på nytt. Vi skal huske på at denne mannen ikke hadde gjort noe annet galt, enn å forkynne evangeliet om Guds rike! Han fikk prøvd saken sin for retten i Kiev i januar 1975, og ble der dømt til fem års opphold i fangeleir, og fem år i internt  eksil. Fordi menneskerettighetsaktivisten Andreij Sakharov rettet søkelyset på skjebnen til Georgij Vins, ble Vins Sovjetunionens mest kjente religiøse fange.

Et stort internasjonalt press førte til en svært dramtisk utvisning fra hans hjemland. 26.april 1979 ble Vins brutalt vekket mens han sov i fengselscellen sin. Han ble bedt om å skifte til sine egne klær. Uvitende om hva som nå skulle skje, ble han fløyet til Moskva. Han tilbrakte natten der, og ble nesten morgen informert om at han hadde mistet sitt sovjetiske statsborgerskap 'for anti-sovjetiske virksomhet'. Beslutningen var trukket av presidiet i Det øverste Sovjet. Han ville nå bli utvist fra landet.

Georgij Vins protesterte. Han hadde ikke bedrevet noen form for anti-sovjetisk virksomhet. Han var en kristen. Protestene førte ikke frem. Georgij Vins måtte bøye seg for vedtaket om utvisning. Han fikk nye klær, og ble bedt om å skrive ned navnene på nære slektninger slik at de kunne forlate landet sammen med ham. Vel vitende om at han ikke fikk se sin kone, sine barn og sin mor og en niese igjen, skrev han opp deres navn, så de kunne bli med ham.

Utveksling med USA
Så ble Georgij Vins kjørt til Lefortovo-fengslet i Moskva, mens sovjetiske myndigheter samlet sammen hans familie. Når det var skjedd ble alle brakt til flyplassen i Moskva. Ombord i flyet som skulle ta dem til USA, var det også to menn fra den amerikanske ambassaden. De fortalte at utvisningen av Vins også handlet om en fangeutveksling med USA. Det var inngått en avtale mellom Det Hvite Hus og Sovjetunionens ambassade i Washington DC.

Men det var ikke før de landet i New York at Vins fikk vite at han var byttet med to spioner! Fangeutvekslingen skjedde i en hangar på Kennedy flyplassen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: