onsdag, november 28, 2012

Slovakia fjerner kristent symbol fra minnemynt

Det er tydelig at Europa blir mer og mer sekularisert. Det har vi sett mange eksempler på de siste årene.

Nå har Slovakia besluttet å fjerne glorien fra en 2 cent Euro-mynt, som blir utgitt i forbindelse med 1.150 års jubileet for Hl.Kyrillos og Hl.Methodius misjonsarbeid i Moravia. Det skjer etter henvendelser fra andre land som også tilhører eurosonen.

Slovakia, som har vært en del av euro-sone samarbeidet siden 2009, vil slippe minnemynten neste år i forbindelse med dette jubileet. Euro-sone land har anledning til å lage minnemynter hvert år så lenge de følger EU reglene for dette. Men pregingen av slike minnemynter må også godkjennes av euro-sone landene, og det er her det nå har oppstått uenighet.

Europas beskyttere
Kyrillos og Methodius var brødre, født i Tessaloniki ved begynnelsen av det 9.århundre. De skapte blant annet det kyrilliske alfabetet i den hensikt å få oversatt Bibelen og andre tekster til de slaviske språkene.

Kyrillos døde i 869 og Methodius i 885. De ble snart kanonisert som helgener. I 1980 ble de også erklært som Europas beskyttere av daværende pave, Johannes Paul II. I Bulgaria, det eneste nåværende landet som bruker det kyrilliske alfabetet, blir de to minnet 24.mai og dagen er også en hviledag.

Glorien blir fjernet
Til tross for den kristne og historiske arven disse to representerer har Slovakia godtatt at glorien rundt de to blir fjernet.

Det fremgår ikke hva som er årsaken, men det er grunn til å tro at det ble en for sterk religiøs markering. Korset de to holder mellom seg blir likevel ikke fjernet.

Ingen kommentarer: