lørdag, november 24, 2012

'Vi er lik gull som må brennes for at vi skal bli renere'

Hundretusenvis av koptiske kristne søkte til Mar Girgis klosteret - eller Hl.Georg - i det sørlige Egypt i forrige uke. Dette er et av kristenhetens aller eldste klostre, tilbake til det tredje århundre.

De kom for å be, for å bli oppmuntret og styrket i troen. Den koptiske kirken er igjen blitt en martyrkirke, og man regner med at så mange som 100.000 koptere fra flyktet fra Egypt etter at den forrige egyptiske presidentens regime falt og Det muslimske brorskapet tok over makten. Det er mye som tyder på at kopterne vil bli ansett å være annenklasses-borgere når den nye grunnloven skal vedtas.

En bønn festet til ikonet av Hl.Georg, og funnet i forbindelse med forrige ukes sammenkomst der, sier mye om hvordan kopterne ser på situasjonen de er kommet opp i:

'Å, Herre, for alle Din kirkes helliges skyld, reis korsets banner og la våre fiender vansmekte, kirkens fiender. La våre fiender forstå sin svakhet, forhindre deres handlinger mot oss, bring glede til våre hjerter ...'

De siste 20 månedene er koptiske kristne blitt drept, kirker er satt i brann og vandalisert, forretninger drevet av kristne er ødelagt eller ranet. I flere landsbyer er kristne drevet ut av sine hjem, og muslimske familier er flyttet inn.

En 47 år gammel mattelærer som kom til Mar Girgis satte ord på det mange opplever på denne måten:

'Vi er lik gull, som må bli brent for at vi skal bli renere'.
Siden han var 11 år gammel har denne mannen, Romani Abdullah Fakhouri besøkt Mar Girgis klosteret hvert eneste år.

Ingen kommentarer: