mandag, november 12, 2012

Hvem eier landet Israel, del 4

Her er siste del av artikkelen til den anerkjente bibellæreren Derek Prince (bildet):

Gud gjør alt for å utelukke noen mulighet for tvil om hvem Han betrakter som eier av landet etter Skriften. Denne bestemmelsen om det endelige eierskap til landet går tilbake til opprinnelsen av menneskeheten: 'Da Den Høyeste ga folkene arv, da han skilte menneskenes barn, satte han folkenes grenser etter tallet på Israels sønner'. (5.Mos 32,8)

Da Gud delte ut områder til alle nasjonene hvor de skulle bo, de land de skulle bo i, så baserte Han deres grenser på antallet av Israels barn, og det sted Han hadde utsett for dem. Med andre ord, så ble plasseringen av de andre nasjoner på en viss måte avhengig av og relatert til der Israel var plassert.

I Apostlenes gjerninger forklarer Paulus dette til folket i Athen: 'Han lot alle folkeslag av ett blod bo over hele jorderike, og han satte faste tider for dem og bestemte grensene mellom deres bosteder'. (Apg 17,26)

Gud har ikke etterlatt noe å dette område til menneskenes avgjørelse. Han har bestemt hvor enhver nasjon skulle bo i overenstemmelse med det sted Han hadde pekt ut i forhold til Israel. Selvsagt passer ikke det alltid de andre nasjonene- Når Israel ikke er i sitt hjem, da er heller ike de andre nasjonene på en måte virkelig på sin plass. Det er for det endelig gode for alle nasjoner at Israel kommer på sin plass. Gud har arrangert tingene på den måten at ingen andre nasjoner hller i sannhet kan finne sin fulle bestemmelse inntil Israel har funnet sin bestemmelse. Det er årsaken til at det er viktig for deg og meg, som ikke er israelere, at Israel skal få sin arv. Til sist vil alle nasjoners arv bli bestemt ved at Israel er på sin rette plass. Dette er grunnen til at vi alle skulle be om fred for Jerusalem, for før Jerusalem opplever fred vil heller ikke resten av verden få fred. Vi skylder hele vår åndelige arv til en liten nasjon: Israel.

Dette er et faktum som ikke kan diskuteres. Om det ikke hadde vært noe Israel, ville det heller ikke ha vært noen patriarker, ingen profeter, ingen apostler, ingen Bibel - og det viktigste: ingen Frelser!

Hvor mye åndelig arv ville noen av resten av nasjonene ha uten dem? Akkurat ingenting! Vi står alle i gjeld til det jødiske folk. Gud sier at det er måter som vi engang må betale tilbake vår gjeld på. Min personlige overbevisning er at Gud aldri vil ta Kirken vekk fra jorden før den i det minste har anerkjent sin skyld til det jødiske folk og tatt noen symbolske skritt for å betale tilbake sin gjeld.

Ingen erstatningsteologi
Noen kristne hevder at Kirken har overtatt Israels identitet og at Guds løfter til Israel derfor nå gjelder Kirken, og ikke Israel. Men denne teorien stemmer ikke med måten Det nye testamente konsekvent bruker navnet 'Israel' på.

Ordet 'Israel' eller 'israelitter' forekommer 75 ganger i NT. I minst 70 av disse tilfellene er navnet Israel brukt på akkurat samme måte som i GT. Dette inkluderer ni tydelige sitat fra GT. I hver eneste av disse NT-sitat er meningen av navnet Israel akkurat det samme som i GT.

Kanskje finner vi fire tilfelleer i NT der apostelen Paulus bruker 'Israel' i en spesiell, avgrenset forstand for å betegne bare de israelittene som har fortsatt i troen på stamfader Abraham, og av denne grunn har anerkjent Jesus som sin Messias (se Rom 9,6-8)

Men ikke en eneste gang i NT er Israel brukt om troende som ikke er israelitter av avstamning. Og det er aldri brukt som et synonym for Kirken som helhet. I Rom 11,25-26 oppsummerer Paulus sin analyse av forholdet mellom Israel og hedningene i et omfattende budskap: 'Forherdelse er for en del kommet over Israel, inntil hedningenes fylde er kommet inn. Og slik skal hele Israel bli frelst'.

Dette er det guddommelig oppnevnte klimaks som alle troende, jøder og hedninger på samme linje, skulle be og arbeide for sammen.

Ingen kommentarer: