Avisa Klassekampen har nok en gang et stort oppslag - hele 8 sider - om verdens kornproduksjon. Denne gangen om finasspektlanter som dominerer det brennhete internasjonale kornmarkedet. Artikkelen er som en gjenklang av seeren Johannes som beskriveren en tid preget av høye priser på korn: "Et mål hvete for en denar, og tre mål bygg for en denar." En denar var dagslønnen for en arbeider på den tiden da dette ble skrevet. Da russiske tanks rullet inn over Ukrainas grenser i februar i år, begynte umiddelbart hveteprisene å stige.
Klassekampen skriver: "De første ukene etter invasjonen galopplerte de oppover fra det ene minuttet til det neste og kunne finne på å øke ned 20 euro pr.tonn på en dag. Noen dager føyk prisene så høyt til himmels at kjøp og salg av kontrakter på råvarebørsene ble stanset. 7.mars var prisen på hvete steget til det høyeste nivået noensinne registrert."
Dagen før Klassekampens journalist skrevet denne artikkelen angrep Russland en rekke ukrainske byer med langdistanseraketter, og da registrerer markedet og hveteprisene stiger.
Hvete er en av verdens viktigste matplanter. I kostholdet til om lag en tredel av jordas befolkning avhengig det gylne akset. Koronaepidemien sørget for å presse prisene opp, men så kon angrepet på Ukraina - verdens kornkammer. Etter invasjonen slo FN alarm. Over 300 millioner mennesker tår i fare for en hungersnød.
Nå er hvete blitt 'big bussiness'. Det handler om børs. Finansspekulanter kjøper en kontrakt på en fremtidig levering av et parti hvete, og når hveteprisen øker kan de selge kontrakten videre. På den måten kan de tjene på prisstigningen uten at en eneste sekk med hvete har skiftet hender. Den internasjonale handelen med hvete foregår for det meste ved børsene i Chicago og Paris. På børsen i Chicago står finansakktører for 82 prosent av handelen med hvetekontrakter. dette tallet har vært stabilt høyt i mange år. På hvetebørsen i Paris derimot har det vært en markant økning. I oktober 2019 var det selskaper i matindustrien som kjøpte de aller fleste hvetekontraktene og finansspekulanter sto for bare 18 prosent av handelen. Nå er situasjonen snudd helt på hodet. Så langt i oktober står finansspekulanter for 61 prosent av hvetehandelen på Parisbørsen.
Jeg anbefaler deg å lese hele denne interessante artikkelen i dagens utgave av Klassekampen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar