lørdag, oktober 01, 2022

Økende antisemittisme i Russland på grunn av krigen i Ukraina


Historien gjentar seg: I kjølvannet av Russlands krigsinnsats i Ukraina, øker den anti-jødiske retorikken i landets mainstream-medier.

Det skriver The Jerusalem Post i et stort oppslag torsdag. Her er et utdrag av artikkelen i min oversettelse:

Rett etter at han kom til makten for 22 år siden, slo Russlands president Vladimir Putin ned på den åpne antisemittismen som nesten alle hans forgjengere enten hadde oppmuntret, tolerert eller ignorert. Det skjer blant annet med en en populær talkshow-vert som navngir jøder på lufta som utilstrekkelig patriotiske og en tenketank som anklager en fremtredende jødisk filosof for å stille seg på Ukrainas side av grådighet.

Endringen av retorikken om jøder i russiske medier begynte for omtrent to måneder siden, ifølge Roman Bronfman, en tidligere israelsk lovgiver som skriver en bok om post-sovjetisk jødedom. Det var på den tiden da nyhetene dukket opp om at ukrainske tropper hadde vellykket stoppet fremrykningen av russiske styrker på ukrainsk territorium; siden den gang har de avvist russiske tropper fra noen områder russerne hadde erobret.

"I et øyeblikk da regimets stabilitet ble truet, ble et jødisk mål valgt," sa Bronfman. "På mange måter er dette en gjentakelse av flere hendelser i russisk historie, inkludert de siste dagene av Josef Stalins tid ved makten."

I et land der jødeforfølgelse hadde vært politikk i mange tiår før Sovjetunionens sammenbrudd i 1990, ble antisemitter utsatt for strenge straffer under Putin – en mann ble i 2019 fengslet i to og et halvt år for å ha skrevet ned antisemittisk graffiti. 

Denne tøffe holdningen, som stod i kontrast til den mer laissez-faire-tilnærmingen til hans forgjenger, Boris Jeltsin, har vært politisk nyttig for Putin, som har sitert påstått antisemittisme fra ukrainere som en av årsakene til hans invasjon av Ukraina i februar. (Han kan godt ha varme følelser for jøder eller jødedom på et personlig nivå også.)

I juli listet Vladimir Solovyov, en populær talkshow-vert som selv har jødiske aner, opp navnene på jøder som han beskyldte for å mangle patriotisme. Det var omtrent samtidig som Russland begynte å forsøke å avslutte lokal aktivitet til det jødiske byrået for Israel, som letter emigrasjon av jøder til Israel. Det pågår en rettssak om saken.

De siste ukene ser det ut til at retorikken tar fart. I en artikkel fra 18. september i den russiske avisen Moskovskij Komsomolets, gjenga en senior og veteranskribent ved navn Dmitrij Popov en liste over kjente jøder som han kalte «utenlandske agenter», et begrep som den russiske regjeringen ofte bruker på de oppfattede. fiender. Han la sarkastisk til at jødene en dag kan danne en regjering i "fremtidens vakre Russland" - tilsynelatende etter at Putin forlater embetet.

Artikkelen sjokkerte mange lesere, inkludert Yulia Kalinina, en tidligere mangeårig skribent ved avisen som hadde jobbet tett med Popov. (Den ble senere revidert for å utelate de tilsynelatende antisemittiske passasjene.)

"Antisemittismen har vendt tilbake: Jøder får skylden for "fremtidens vakre Russland," skrev Kalinina, som har jødiske aner, i en artikkel publisert forrige uke på nettstedet Novi Izvestiya.

En annen tidligere eller nåværende ansatt i Moskovskij Komsomolets snakket anonymt til Novi Izvestiya: «Russisk antisemittisme er mye eldre enn Sovjetunionen. Et av de tre russiske ordene som har blitt et internasjonalt begrep, i tillegg til vodka, er pogrom.»

Flere bevis på et skifte i toleranse for antisemittisk retorikk kom i forrige uke da Bernard-Henri Lévy, en fremtredende fransk-jødisk journalist og filosof som er en vokal talsmann for Ukraina, besøkte det krigsherjede landet.

Strategic Culture Foundation, en russisk konservativ tenketank som ofte blir sitert i mainstream-medier i Russland og utover, publiserte en artikkel om Lévy som brukte språk som minner om den klassiske antisemittismen på 1800- og 1900-tallet.

"Denne 74 år gamle franske statsborgeren, født i en familie av algeriske jøder, lukter blod med nesen og flyr uten forsinkelser for å fange det opp - og for gode penger," sto det i artikkelen, som var signert av Agnia Krengel , en hyppig bidragsyter for tenketanken.

Økningen i antisemittisme øker styrkene som har fått titusenvis av russiske jøder til å forlate landet sitt siden Putin invaderte Ukraina. Omtrent 20 000 mennesker, eller 15 % av Russlands anslåtte jødiske befolkning, har emigrert i 2022 fra Russland til Israel under loven om retur for jøder og deres slektninger – og myndighetene i Israel forbereder seg på mange flere nå som Putin har begynt å mobilisere tropper for å opprettholde en krig han er kjent for å tape.

Masse-eksodusen av russiske jøder kan forverre oppfatningen om at de ikke er patriotiske. Russiske medier har allerede bemerket at den jødiske organisasjonen Chabad i Russland har snakket kritisk om krigen i en tid da alle andre fremtredende geistlige med statsanerkjent tro har støttet den. I mellomtiden har rapporter bemerket at flere svært synlige jødiske oligarker - inkludert Roman Abramovich, Viktor Vekselberg og Michael Friedman - har forlatt Russland siden krigen startet. Disse rapportene "førte til en mengde av jøder som forlot skipet når det blir vanskelig," sa Bronfman.

Bronfman sa at han tvilte på at den økende antisemittismen kom direkte fra Putin selv. I stedet sa han at det reflekterte tidsånden i en tid da vanlige russere opplever nød og til og med fare på grunn av Putins krig i Ukraina.

«Den antisemittiske retorikken vi ser nå, løsnet på tabuet rundt den, er sannsynligvis ikke regissert direkte av Putins regjering. Det var heller ikke oppfatningen om at Putin bryr seg om jøder. Dette er spørsmål om en generell atmosfære," sa Bronfman. «Tjenestemenn og befolkningen generelt leser mellom linjene om hvordan de skal behandle jødene. Og budskapet er i endring."

Ingen kommentarer: