torsdag, juli 24, 2008

Solen skal forvandles til mørke, og månen til blod før Herrens dag kommer


Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sitert Joelprofetien i forbindelse med mine prekener, men det er mange. Men jeg tror at jeg som oftest har sitert de versene som omhandler løftet om Den Hellige Ånd. Om Ånden som utøses over alt kjød. Men de profetiske forutsigelsene om Åndens komme inneholder også noe mer. Vi leser det slik hos Joel 3,3-7:


"Jeg skal la tegn vise seg på himmelen og på jorden: Blod, ild og røyksøyler. Solen skal forvandles til mørke og månen til blod før Herrens dag kommer, den store og fryktinngytende. For det skal skje: Hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst. For på Sions berg og i Jerusalem skal det være utfrielse, slik Herren har sagt, blant de overlevende, dem Herren kaller. For se, i de dager og på den tiden, når jeg fører tilbake de bortførte av Juda og Jerusalem, da skal Jeg samle alle folkeslagene og føre dem ned i Josafats dal. Der skal jeg holde dom over dem for Mitt folk og Min arv Israels skyld, fordi de spredte dem blant folkeslagene, og fordi de delte opp Mitt land."


I denne sammenhengen vil jeg peke på det som står i vers 3-4: "Jeg skal la tegn vise seg på himmelen og på jorden: Blod og ild og røyksøyler. Solen skal forvandles til mørke og månen til blod før Herrens dag kommer, den store og forferdelige."


Jesus er inne på noe av det samme når Han omtaler tidens tegn: "Straks etter de dagers trengsel skal solen bli formørket, og månen skal ikke gi sitt lys. Stjernene skal falle fra himmelen, og himmelens krefter skal rokkes. Da skal Menneskesønnens tegn vise seg på himmelen, og da skal alle folkestammer på jorden jamre. Og de skal se Menneskesønnen komme på himmelens skyer med kraft og stor herlighet." (Matt 24,29-30)


En pastor ved navn Mark Biltz fikk seg litt av en overraskelse for en tid tilbake, da han så den blodrøde månen over Klippemoskeen i Jerusalem. Blitz er pastor for forsamlingen El Shaddai, en forsamling som har brukt mye tid på å studere Herrens høytider. Han kom til å tenke på dette skriftstedet fra profeten Joel.


På NASAs hjemmeside er det nå mulig å sjekke alle sol- og måneformørkelser 5000 år tilbake i tiden, og de sol- og måneformørkelser man forventer de nærmeste 2000 år!


Pastor Blitz begynte å gjøre undersøkelser, og fant da ut når sol- og måneformørkelsene skjedde på dagene for Herrens høytider, så pleide det å skje noe spesielt. Sist det skjedde var det fire røde måner når Israel fikk tilbake Jerusalem! Gangen før dette skjedde var da Israel ble en nasjon. Da var det også fire røde måner.


Neste gang det skjer en sol- og måneformørkelse på de jødiske høytider er på den jødiske påsken i følge vår tidsregning år 2014. Det samme skjer på Løvhyttefesten det året! Året etter, altså i 2015, kommer fire blodrøde måner på rekke og rad i forbindelse med feiringen av Herrens høytider. I følge NASA skjer bare med flere hundre års mellomrom.


Det kan se ut som om selve høydepunktet vil skje på det som kalles Yom Teruah i 2015 - altså på basunhøytidens dag, den dagen det blåses i shofarer for vekke opp de som sover åndelig. Vi vet jo at den siste basun som skal lyde er en shofar. I følge jødisk tradisjon er dette også dagen for de dødes oppstandelse!


Vi lever virkelig i høyprofetiske tider! Herren Jesus kommer meget snart igjen. "Se, jeg sier dere en hemmelighet: Vi skal ikke alle sovne inn, men vi skal alle bli forvandlet, i ett nu, på et øyeblikk, ved den siste basun. For basunen skal lyde, og de døde skal oppstå uforgjengelige, og vi skal bli forvandlet." (1.Kor 15,51-52)

3 kommentarer:

Øystein sa...

Det er alltid spennande å lesa slikt. For min eigen del blir eg litt ambivalent, på den eine sida har eg høyrt slikt sidan eg var gutunge (blant anna var det ein som var skråsikker på at Jesus kom att i år 2000), på den andre vil eg ikkje vera blasert, kynisk og tom for olje når desse tinga ein gong skjer. Eg intervjua ein gamal svensk pastor då eg var på Hedmarktoppen i sommar, og han påpeikte at det aldri tidlegare har vore så mange endetidsteikn som no.

Det er ein ting eg vil spyrja deg om, Bjørn Olav, som kan så mykje. Pinsevenene bruker Joel 2 for å understøtta si hypotese om ei stor siste endetidsvekkjing. Dei snakkar om eit tidlegregn og eit seinregn. Meiner du denne hypotesa har noko for seg? Slik eg les nytestamentet finn eg flest eksempel det motsatte, syns eg. "Vil trua finnast når menneskesonen kjem att?" Vranglære, og kald kjærleik, hykleri og umoral les me vel hjå Peter og Paulus. Kan ein laga ei heil teologi om ei endetidsvekkjing ut frå nokre vage vers og meterologiske tilhøve i antikkens Israel? (med forbehold om at det kan finnast bibelvers som peikar i ein annan retning enn det eg har kjenskap til)

Bjørn Olav sa...

Jeg er også ambivalent når det gjelder disse tingene, men akkurat disse "funnene" til pastor Blitz synes jeg er troverdige, all den stund de faktisk kan verifiseres av fakta. Men nå er det ikke gitt oss å kjenne dagen, Jesus sier at Gud alene vet. Men tidens tegn, sier Han, at vi skal kjenne.

Slik jeg ser det er Israel det store tidstegnet - eller tidsskillet om du vil. At Israel får tilbake det landet Gud har gitt evige lovnader om, markerer hele forskjellen med et før og etter også når det gjelder øvrige profetier Jesus taler om. Det samme med Jerusalem som kommer på jødiske hender igjen i 1967. Jesus sier jo at når Jerusalem er tilbake på jødiske hender, så markerer det slutten på "hedningens tdier".

Og du har helt rett, vi må passe oss for kynisme. Vi har hørt så mye om dette at Jesus kommer snart igjen. Så mange teorier, så mye merkverdig. Apostelen Peter advarer mot dette i sitt andre brev: "Dette skal dere først og fremst vite, at i de siste dager skal det komme spottere med spott, som farer fram etter sine egne lyster og sier: Hvor er det blitt av løftet om hans gjenkomst?" (2.Pet 3,3-4a)

Så vi trenger å følge Jesu gode råd: Våk og be.

Det skjer gledelige og store vekkelser i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Disse takker jeg Gud for, men jeg finner heller ikke belegg for noen stor endetidsvekkelse, heller det motsatte. Bibelen taler om et stort frafall fra troen. "La dere ikke bedra på noe vis! For først må frafallet komme." (2.Tess 2,3) "Men Ånden sier med klare ord at i de kommende tider skal noen falle fra troen og holde seg til forførende ånder og demoners lærdommer." (1.Tim 4,1) Det er interessant å legge merke til de sterke ordene apostelen benytter seg av begge disse stedene. "Ånden sier MED KLARE ORD..." Det er så vi ikke skal kunne tvile: Frafallet kommer.

I Luk 18,8 sier Jesus: "Men når Menneskesønnen kommer, vil Han da finne troen på jorden?"

Jeg er redd at en del av disse "profetiene" om den store endetidsvekkelsen kommer fra velmenende mennesker, og det passer også godt til en del av den pinsekarismatiske teolgien om seier, fremgang, suksess. I Den gamle pakts tid snakkes det om "den lille rest", "resten" etc. Det spørs om ikke det også vil være betegnende på endetidens menighet. Jeg tror den vil bestå av mennesker fra ulike sammenhenger, som har det til felles at de ikke bare har Jesus som frelser, men også som Herre. Endetidens menighet vil mer finnes under jorden, eller over jorden. Den vil være en forfulgt menighet, men dermed også seirende og triumferende!

Anonym sa...

Nå må vi huske på at Jesus kommer først i skyen for å hente de som tror på ham, 7 år senere kommer han ned på jorden og setter sine føtter på Oljebjerget.

Dersom Paulus prater om når Jesus kommer siste gang, kan vi godt ha en stor innhøstning før han kommer.

Når vi ser rundt oss og de store vekkelsene i andre verdensdeler, så må det være en stund til Jesus kommer tilbake dersom vi skal tolke det slik at troen nesten ikke finnes før han kommer.

Jeg tror heller at det er riktig at vekkelser er et endetids tegn.