onsdag, juli 09, 2008

Når syke mennesker utsettes for overgrep



Et av de verste overgrepene i den såkalte Lakeland "vekkelsen" er tilfellene hvor Todd Bentley slår eller sparker syke mennesker som kommer frem til forbønn.

Se dette innslaget: http://www.youtube.com/watch?v=DUTCWLoD4-4

Kan du se for deg Jesus som sparker eller slår et menneske som søkte Ham for helbredelse? Om Jesus heter det: "Deretter dro Jesus omkring i alle byene og landsbyene. Han lærte i synagogene deres, forkynte evangeliet om riket og helbredet alle slags sykdommer og alle slags skrøpeligheter blant folket. Men da Han så folkeskarene ble Han GREPET AV DYP MEDLIDENHET med dem, for de var utmattet og spredd omkring, som sauer uten hyrde." (Matt 9,35-36)

Uforståelig er det å møte mennesker som forsvarer Bentley med å si at Smith Wigglesworth gjorde det samme. Og hva så? Blir det noe mer riktig av den grunn? Bentley hevder at Den Hellige Ånd sier han skal slå. Noe slikt grenser til det blasfemiske. Hvordan samsvarer et slikt utsagn med Åndens frukter? "Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, langmodighet, vennlighet, godhet, trofasthet, saktmodighet, selvtukt." (Gal 5,22) Jeg tenker spesielt på disse fruktene: vennlighet og godhet, eller hva med langmodighet (tålmod).

Jeg har venner som er overbegeistret og ser Gud i det meste, for ikke å si alt som skjer. I går hørte jeg om en som skal ha solgt bilen sin for å finansiere en reise til Florida. Han sitter oppe om nettene for å følge sendingene på God TV.

Selv synes jeg det meste er bare trist. Jeg tenker på de mange som vil slite med senvirkningene av det de har vært med på. Jeg tenker på de syke som blir behandlet på denne måten, og jeg tenker på de som blir ført vill på grunn av englefokusering, vranglære og menneskedyrkelse. Mer enn noensinne ønsker jeg at Gud sender oss en ekte himmelsendt vekkelse, som fører til at mennesker kommer i syndenød, blir omvendt, døpt og tillagt en bibelsk forsamling.

Bildet er hentet fra et av Bentleys møter i Lakeland. Det er ikke samme innslaget som vises på videoen.

Her finner du mer bevis for at Bentley slår og sparker mennesker:

http://www.youtube.com/watch?v=QAgLVFx_yh8&feature=related

31 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er jeg usikker på om det er meg du sikter til, men når jeg viste til Wigglesworth var ikke det først og fremst ment som et forsvar av denne typen forbønnspraksis.

Jeg mener det (i utgangspunket) er galt av både Bentley, og Wigglesworth.

Samtidig så ser vi jo at når Gud leder, leder han til en rekke rare ting vi ikke helt forstår.. (uten at jeg tror Wigglesworth, eller Bentleys forbønnspraksis inkluderes der).

Jeg må også ta et forbehold om at når det gjelder Bentley, og akkurat denne forbønnspraksis kjenner jeg kun til det som er fortalt meg her.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Legger til to linker som alle karismatikere og pinsevenner
BØR se.

Det første klippet er om den selverklærte falsk helberedelses evangelisten, Marjore Gortner. Han forteller hvordan han gjennomfører svindelen. Dette er virkelig lærerikt.

http://www.youtube.com/watch?v=p9Kv7XRaKw8

Det andre er et new age klipp om å få folk helberedet, falle i 'ånden' osv.
http://www.youtube.com/watch?v=6h0ZRFPfxSs

MT

Anonym sa...

Har sett videoen fra T.B sine møter, og der den syke mannen blir sparket.
Mitt hjerte fylles av gråt og medlidenhet.
Hvordan kan noen forsvare sånt, etter å ha lest hvordan Jesus gikk fram?

det er bare trist og vondt.

Karin

Morten Tobias sa...

Ja karin, det er hjerteskjærende å se på. At de våger.

Men enda verre syntes jeg det er at våre ledere (inkl. min egen pastor) omfavner denne vekkelsen fordi 'guds nærvær var så sterkt' uten å prøve de kritiske elementene mot Guds ord og allmenn sunn fornuft. Det samme påtagelige gudsnærværet var til stede når kristneldere i Oslo flokket seg rundt lysbærerene, eller når Joseph Smith mottok sine åpenbaringer eller spiritualismens far Emanuel Swedenborg hadde sin 'jesus' opplevelse.
Er det rart Bibelen forteller om et stort bedrag i den siste tid som selv skal forføre de utvalgte om det var mulig.

Jeg tenker på Jesu ord. Han gråt da han så at folket var spredt uten en hyrde til å lede dem. Ser vi det samme i dag. Hvor er hyrdene i menighetene som vokter hjorden mot denne galskapen?

(jeg sier ikke at kristne skal stole blindt på ledere, men det er jo en kjennsgjerning at hyrde eller pastor funksjonen i menigheten er det for en grunn. Det er også en kjennsgjerning at mange naive ubefestede troende lett lar seg dra med av både det ene og det andre når pastoren selv gjør det)

MT

Bjørn Olav sa...

Nei, Lars jeg siktet ikke til deg når jeg skrev om Wigglesworth, selv om du nevnte hans navn. Men jeg har hørt flere trekke frem hans tjeneste for å forklare og nærmest rettferdiggjøre det som skjer i Lakeland. Det skjedde mye som var til Jesu navns ære i Wigglesworths møter, hvor mennesker ble frelst, helbredet og døpt i Ånden. Men enkelte av hans metoder kan ikke forsvares eller rettferdiggjøres. Jeg forundres stadig over naiviteten og mangelen på kritiske røster i en del kristne sammenhenger. På den siste videoen jeg har lagt ut, forteller jo Bentley åpent om at han slår og sparker, ja sågar løper ned mennesker. Og folk sitter i salen og måper og smiler! Som om dette er helt i orden. Mannen gjør det jo fordi Den Hellige Ånd sier det! Når jeg ser slikt blir jeg bare trist. Det viser hvilken forferdelig stilling vi har kommet i når Kristi kropp utsettes for slikt, og det ikke finnes åndelig dømmekraft verken hos ledere eller lekfolk.

Trist blir jeg også av å lese om en del kristne ledere som reiser til Lakeland for å forsvare dette, og godkjenne det. Joda, jeg tenker på C.P Wagner med flere. Når det skjer sier det mer om disse enn noe annet.

Jo, Gud gjør forunderlige ting. Men aldri finner du eksempler på at mennesker ble skadet i møte med Jesu helbredelsestjeneste. Hvilket de gjør i Bentleys møter.

Jeg er også enig med Morten at det er uendelig trist at norske kristenledere ikke kommer på banen nå, og sier fra. Men jeg er redd det ikke kommer til å skje. Det mangler mot til å være tydelig. Kanskje man også håper ting vil roe seg ned?

Hva kommer etter Lakeland? Jeg våger ikke å tenke tanken en gang. Det dukker sikkert opp noe nytt, som gjør at Lakeland kommer i skyggen. Som kanskje er mer eksremt enn dette - det er nesten ikke til å tro at det er mulig. Men det vil nok skje, og jeg behøver vel ikke være profet for å forutsi at det vil skje et eller annet sted i USA? Og at nordmenn vil valfarte dit.

Flere av de som kritiserer katolikker for å reise til deres "hellige" steder, reiser uten å nøle til Toronto eller Lakeland. Hva er forskjellen egentlig?

Anonym sa...

Jeg tror nok at Todd Bentley en gang hadde en sann omvendelse og tok i mot Jesus som sin Frelser. Men nå tror jeg at det er andre åndskrefter som påvirker han. Etter at jeg har sett på diverse klipp fra Lakeland, så skjønner iallefall ikke jeg at dette her er av Gud. Dette virker rett og slett demonisk.

Jeg håper virkelig at de kristne lederne både i inn- og utland som til nå har forsvart det som skjer i Lakeland, revurderer det de har vært vitne til og gått god for. Jeg ber om at de tar avstand fra det hele og at de beklager at de ikke har vært våkne nok. Jeg kjenner på en stor sorg når kristne ledere som jeg alltid har respektert, er så begeistret for Todd Bentley og "Lakeland-vekkelsen"

La oss be om en sann vekkelse!

P.S. Når gjelder musikksmak. I boka om Todd Bentley, "The Journey into the Miraculous", tar Bentley avstand fra heavy metal
musikk. Han advarer mot å høre på sånn musikk. Lytterne blir påvirket og musikken skadelig for sjelen. Han har tydeligvis endret standpunkt.

Stener

Bjørn Olav sa...

Stener:

Han må ha endret mening - som han gjør med flere ting! Et av bandene han lytter til heter Mortification. En av tekstene til dette bandet lyder slik:

“Necromanicide

Communication with the dead
Contact with those in the grave
Reaching out to whom they’ve lost
Morbid existence will count the cost

Divination they will use
A seance they will not refuse
Now be seated and concentrate
Then hold hands to seal your fate

Rotting corpses buried deep
Decomposing in a mangled heap
Unable to speak at all
Only demons answer their call

Necromanicide

Feel the violent surge of pain
Flowing through your body’s frame
Demons of hell invading you
Left alone, what can you do

Rotting corpses buried deep
Decomposing in a mangled heap
Unable to speak at all
Only demons answer their call

Necromanicide
Necromanicide

I am no relation of yours but one spawned
From the depths of hades whose task is to deceive you
This foul practice must be stopped
Before your cadaver starts to rot
Fall prostrate before the cross
Bathe in the blood of the sacrifice
Rotting corpses buried deep
Decomposing in a mangled heap
Unable to speak at all
Only demons answer their call

Necromanicide
Necromanicide
Necromanicide”

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Du er klar over at denne teksten er en veldig klar, og sterk advarsel mot diverse praksiser hvor man snakker med døde?

I teksten advarer de, og sier at du kommer ikke i kontakt med de døde, men med demoner.

Jeg ser ikke noe i denne teksten som ikke enhver Bibeltro kan si seg enig i bortsett fra at mange nok synes de bruker litt mye "svovel".

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg vil tro at jeg forstår teksten, Lars, all den stund jeg brukes som fast tolk. Jeg mener denne teksten er det godt eksempel på den faren som oppstår ved death metal musikk: sammenblandingen med det okkulte.

Når du skal be og være i Guds nærvær er det naturlig for deg å sette på en cd med death metal? Kjenner du Guds nærvær kommer med denne typen musikk?

Anonym sa...

Jag har följt dessa inlägg,och jag säger återigen det jag har sagt tidigare; I denna sena tid,är det mycket viktigt att vi verkligen håller oss TÄTT,TÄTT intill vår JESUS !Läs gärna Matt. kap. 24 och 25.Jag tror att vi verkligen får be Gud om att vi får göra en djupdykning i Guds ord,och be om nåd att vi ska förstå det som står skrivet.
Låt oss verkligen be att Gud sänder ut väktare på muren,som
varnar när saker dyker opp som inte är från Gud!
Och ifråga om denna världens musik,vad har den med " Den Himmelska musiken att göra???"
Ärar och tillber vi Gud med denna musik??? Nej och åter Nej!
Spelar inte nån roll om det än sätts dit "andra kristna ord"
det låter ändå falskt!
Detta var litegrann som kom till mej. Guds Frid!
Karin

Anonym sa...

På lørdag hadde jeg en liten runde hvor jeg tittet på noen you tube videoer.
Det beg. med at jeg nesten tilfeldig kom over en med en for meg ukjent Paul Washer," PW preaching to Reformed Rappers".
det gjorde såpass inntrykk, (positivt for meg) at jeg ville undersøke nærmere.
Merker at jeg ikke orker å titte så lenge på de som omhandler TB for lenge om gangen- jeg kjenner at jeg må noe som løfter meg opp og gir meg noe fra Gud.
En av videoene handlet om og sammenligne Paul Washer og TB, til PW favør iflg. videoen, ( og meg , forsåvidt, også) og jeg må innrømme at PW virket og være langt mer på sporet av hva evangeliet handler om,- men mer enn noensinne er det viktg at hver og en søker Gud av et oppriktig hjerte,- noe som også innebærer å lese bibelen og søke Gud av et rent og oppriktig hjerte.
Der står en del advarsler om leiekarer og falske profeter, ulver i fåreklær m.m.

Jeg kjente igjen noen av spexene til TB fra en annen sammenheng, fra en tidligere profilert sådan,- i Bergen.
Bl.a med disse "tøffe" sparkene ut i lufta, m.m.
Men å sparke noen i magen hadde ingen våget, ( og heller ikke villet, tror jeg)- det er som du sier Bjørn-Olav; det blir verre og verre.

Min datter på snart 13 sa da hun tittet over skuldren min at ; "der er den typiske musikken - hun kjente igjen og siktet til fra når noen skal innkalles til frelse osv, da settes det på noe suggerende musikk.
Tb fortalte om sin frelse, ganske overfladisk, med disse bevegelsene som jeg kjente igjen fra ovennevnte, - og selvfølgelig den musikken, hva skal de gjøre uten musikken?
Det snakkes bare on frelse, ikke omvendelse, ( som Paul Washer så riktig påpeker)


Jeg begynte å lure; kan mennesker forveksle Den hellige Ånds nærvær med den manipulative musikken -
" nå er det så sterk salvelse her"

det burde da være helt unødvendig og ha på denne musikken, det bare forsterker inntrykket av falskhet, men kan kanskje forveksles
med DHÅ kraft, for mange?


Wenche Johanne

Bjørn Olav sa...

Jeg tror du er inne på noe veldig vesentlig, Wenche Johanne! Musikk kan brukes til så mangt, ikke minst for å skape stemning og atmosfære.Den kan også brukes manipulerende. Og jeg tror absolutt at musikkinntrykk kan oppfattes om Gudsnærvær.

Hva Paul Washer angår har jeg stort positivt utbytte av å lytte til hans undervisning. Et lite tips: Hvis du er innom Washers nettside www.heartcrymissionary.com ta deg tid til å gå inn på: www.fbcms.org som er nettsiden til menigheten han kommer fra. Der finnes det også mye bra undervisning.

Må Herren rikelig velsigne deg. Takk for alle de gode og innsiktsfulle innspillene dine!

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Så du er enig med meg om hva teksten faktisk sier? (at om du prøver å kontakte de døde kommer du ikke i kontakt med dem, men med demoner.)

Ellers så er ikke death metal min greie, ei heller opera.

Desverre så nesten tvinges jeg litt til å tilbe Gud til dårlig køntri, og dansebandmusikk iblant, men..

Jeg kan veldig gjerne sette på noe pønk, men det låter jo en del annerledes enn black\death metal (og har også en del undersjangre).

Husk også at all musikk ikke er lovprisningsmusikk. Noen musikk forteller F. eks et budskap slik teksten du gjenga gjør.

I dette tilfellet forteller teksten at man skal holde seg unna åndemaning\å prøve å kontakte døde slektninger, venner og andre. Videre forteller den at man i virkeligheten kommer i kontakt med demoner, og konsekvensene av å komme i kontakt med demoner.

Husk også at dette ikke er kristen musikk for kristne, men kristen musikk til verden.

Spessielt amerikansk black, og death metal er preget av tekster som godt kan kalles "svovelprekener".

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

For meg holder det at denne typen musikk (death metal) lefler med det okkulte, og for det andre: så lenge ikke musikk er med på å føre meg inn i Guds nærvær holder jeg meg borte fra det. Aril Edvardsen kalte en viss type musikk for "hermetiske dommedagshyl". Det synes jeg er noe å tenke over.

KuleKnut sa...

Dette er galskap i mine øyne. Har sett mye rart i min fartstid i kristne sammenhenger, og mye som lingner mistenkelig på dette, men absolutt aldri sett eller hørt noen hevde DHÅ har oppfordret de til vold! Reinspikka tøv!! Jeg blir nesten litt provosert faktisk av dette her, uffamei. At kristne kan være så naive og stole så blindt på sine ledere at de kan snakke om hvordan de sparker og slår folk så tenna spruter uten å reagere er for meg et mysterium. De som SATT DER skulle hatt en kilevink sjøl for å våkne opp av dvalen de var i og se hva slags galskap de applauderer.

Men jeg så dere diskuterte Mortification her, og det er faktisk litt spennende. Jeg tror personlig all god musikk er Gudgitte gaver og jeg interesserer meg for kvalitetskunst om det er salmer, klassisk, gammeldans, country eller den tyngste metallen. Tror ikke én bestemt musikkstil er mere eller mindre åndelig enn en annen, men tror allikevel at det finnes utrolig sterke krefter i musikk, nei forresten jeg VEIT at det gjør det. Musik er ett av hovedredskapene enten det er onde eller gode krefter som jobber, uavhengig av stil og sjanger.

Hvorvidt den ene liker noe annet enn den andre og føler behov for å fronte dette er opp til den enkelte, men det blir jo litt rart for meg å skulle snevre inn en så spesiell ting som musikk er til å si at bare det og det utrykket er det "rette". Dette er forresten også veldig typisk kristne å drive med. Vi må feks ha "lovsang" for å lovsynge eller prise Gud, sikter da til MUSIKKSTILEN lovsang ala feks Hillsong, mens det egentlig er et mindretall av befolkningen som egentlig liker sånn musikk. Nei Gud har skapt mangfold og musikken er i konstant utvikling og de kristne bør begynne å løfte opp de som gjør noe nytt og radikalt i stedet for å bryte det ned. Jeg tror faktisk jeg hørte ett lite "amen" i fra graven til broder Aage der nå gitt! Han har alltid vært en fantastisk inspirator på akkurat dette.

For hundre år siden og bakover var det faktisk kirkemusikken som lå øverst på "hitlistene", men etter de kristne begynte å fordømme nyskapende musikk i steder for å berømme det har det ikke vært mye Gud å finne på topp20 konsertene. Først var fele synd, så var trekkspill synd, så satt sjølve satan i belgen (har forresten kolleger som mener han gjør det enda! haha), men så ble plutselig trekkspill og fele RIKTIG så åndelige instrumenter for da kom trommene og makan til satans spettakkel hadde ingen hørt før. Nå er nok både trommer, bass og til nød vrenggitar relativt stuerent i de fleste sammenhenger men hvis du kommer drassende med noe så kjipt som ei salme (noe JEG ofte velger å gjøre, jeg elsker de gamle salmene) så blir du jo sett på som rene sabotøren. Hvis du synger de kjedelige, gamle salmene så "ødeleggger du den åndelige temperaturen" sies det. Nei, er det rart man ikke gidder å spille i de kristne sammenhengene når man i stedet kan fylle fjellhallen med folk som BETALER i dyre dommer for å høre en synge de gamle salmene? Hehe! Nei Gud bruker oss alle forskjellig og det skal vi hver dag takke for.

Husker faktisk en gang da jeg var veldig ung at vi ble avbrutt midt i lovsangen av pastoren i menigheten som mente det skulle være lovsang og ikke konsert, fordi vi for en gangs skyld hadde ØVD! Er ikke rart ungdomsmiljøet i den menigheten lå dødt og gikk fra 100 til 10 kun få år etterpå.

Nei, vi må addressere riktig, og kalle en spade for en spade. I denne sammenhengen hadler det om en eneste ting og det er SMAK OG BEHAG! Kall det smak og behag. Ikke noe galt i det vel? Jeg liker feks ikke Hillsong og det gjør ikke meg til en dårligere kristen enn de som gjør, men jeg liker veldig godt de gamle salmene uten at det heller gjør meg til en bedre kristen. Det handler bare om at Gud har skapt oss forskjellig og at han da naturlig nok har forskjellige måter å tale til oss på.

Mortification som var nevnt her kan jeg ikke på noen måte si hverken det ene eller andre om for jeg kjenner ikke medlemmene personlig og kjenner ikke sånn veldig til musikken selv om jeg også liker hard musikk, men jeg kjenner en god del folk som gjør det og det DE har å si om det er ikke reint lite. Mannen bak dette bandet er et utrolig vitne for Jesus og har reist verden rundt og turnert til ære for Gud med leukumi i kroppen og vært dødelig syk i år etter år etter år. Om mannen har vært så syk at man ikke har greid å stå på sine egne ben har han blitt rullet ut på scena, støtta opp og gjenomført konserter og alltid gitt Gud ære og vært et utrolig vitne og til en ekstrem inspirasjon for unge kristne som liker denne musikksjangeren.

Som sagt, jeg tror ikke en musikkstil er noe mere ren eller uren enn andre, vi er alle individer og har forskjellig smak, men jeg har sett inspirasjonen i øynene til folk som snakker om dette bandet og DEN kan jeg ikke sin noe anna om enn at har vært til inspirasjon for meg til å leve et bemerkelsesverdig liv.

Uavhengig av om klovnen Todd Bentley liker det eller ikke.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Dette blir en litt lettvint måte å avvise death metal på.

Det finnes da vitterlig også country og dansebandmusikk (som bla. Evangeliesenteret bruker mest i en slags blanding) som lefler med det okkulte.

Du tar ikke avstand fra dansebandmusikk og country av den grunn.

Og Mortification leflet jo aldeles ikke med det okkulte i den aktuelle teksten.

De advarte tvertimot sterkt mot nettopp å lefle med det okkulte i teksten, og advarte at du ville komme i kontakt med, og bli plaget av demoner hvis du gjør det.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jo, på samme grunnlag tar jeg avstand fra country og dansebandmusikk.

Om musikken ikke bringer meg inn i Guds nærvær, og jeg dermed ikke kan oppleve Guds fred, avviser jeg den.

Guds nærvær og Hans fred er så dyrebart, at jeg ikke vil miste det for noe.

Jeg tviler sterkt på at Guds nærvær kan oppleves mens man lytter til Death Metal.

Det viktigste er om musikken bringer ære til Gud. Blir Den HELLIGE Ånd bedrøvet over den musikken vi lytter til?

"La ikke et eneste råttent ord (det er mange råtne ord i Death metal)komme ut av deres munn, men bare ord som er gode til nødvendig oppbyggelse, for at ordene kan gi nåde til dem som hører på. Og GJØR IKKE DEN HELLIGE ÅND SORG, Ham som dere ble beseglet med til forløsningens dag. La all bitterhet, vrede, sinne, skrik og ond tale være langt fra dere, sammen med all ondskap." (Ef 4,29-31)

Legg også merke til at vi skal "tale til hverandre med salmer og lovsanger og åndelige viser, idet dere SYNGER OG SPILLER I DERES HJERTER FOR HERREN." (Ef 5,19)

Hvem er det vi spiller og synger for? Herren.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

La meg sitere Edin Løvås VELDIG fritt etter at han hadde sovnet til lyden av death metal bandet Extol, og var svært begeistret.

"Jeg har noe å si til mine eldre venner som er skeptiske til denne musikken. I Bibelen står det at lovsangen skal lyde som torden, og mektige fossefall.

Med andre ord. rocken blir værre! :-)"



Og når det gjelder death metal bandet Mortification (eller undead metal om du vil) hvor finner du de leflingen med det okkulte?

For det eneste jeg kan finne er sterke advarsler mot det.

Og nei, ikke all musikkk skal bringe Guds nærvær.

"hompetitten" (barnesang) må jo være greit selv om den ikke eksplisitt bringer Guds nærvær? :-)

Og joda, jeg tror death metal kan være et redskap for å bringe Guds nærvær, men jeg tror kanskje ikke du, og jeg vil være så åpne for å stille oss mottakelige for guds nærvær, og tale gjennom denne musikken akkurat som at jeg vet jeg ofte ikke stiller meg åpen til en rekke talere, og musikksjangre av triville grunner.

Hvor mange ganger har vi F. eks ikke gått glipp av Guds tale til oss gjennom tørre predikanter vi selv har hatt liten tro på, og Gud har hatt stor tro på?

Etter min erfaring har dette mye med innstilning å gjøre.

Kommer jeg med forvetning om å ikke høre fra Gud, og heller ikke komme inn i hans nærvær skal det svært mye til at jeg gjør det.

Kommer jeg med forventningen om at i dag skal Gud tale til meg, så skjer det som regel alltid gjennom sang, musikk, vitnesbyrd el.l.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Lars:

Med mindre du kan sitere Edin Løvås korrekt, synes jeg du bør la det være. Disse fritt etter hukommelsen greiene, er sjeldent egnet til noe som helst. Sitater skal være korrekte og man skal ha mulighet til å sjekke dem ut.

Poenget mitt er at man ikke bruker musikk hentet fra urene kilder til å advare mot urene kilder. "Dra ikke i fremmed åk med vantro! For hvilket fellesskap har rettferdighet med lovløshet? Og hvilket samfunn har lyset med mørket?" (2.Kor 6,14)

Hvordan i all verden kan musikk som hyller døden og dødsrikets krefter, og som har sine kilder i denne type musikk, bringe Guds nærvær. Det er i såfall ikke Guds, men guds nærvær det frembringer, altså i betydningen demoners nærvær.

Gud kan tale i både den stille vare stemmen og i Åndens stormvær, men det er noe helt annet enn Death metal musikk!

Anonym sa...

Bjørn Olav Hansen:

Meningsinnholdet er korrekt, og bandet han hørte før han søvnet var korrekt, noe jeg også kan få bekreftet av 3 forskjellige personer.

Om man skulle begrenset seg til den type sitatbruk du sier kunne man i ytterste konsekvens bare sitert det personen selv har skrevet ned. (for veldig mye annet skriftlig er jo også etter hukommelsen)

Ellers kan du jo ringe Edin Løvås selv.


Ellers så kommer vi igjen til det samme.

Det er LANGT fra all death metal som "hyller døden og dødsrikets krefter".

Men det finnes, akkurat som det finnes i country, danseband, hymner, salmer (tenker da som sjanger) etc.

Og hvordan skulle vi i praksis forholdt oss til disse kriteriene.

La oss si at "Navnet Jesus" opprinnelig het "navnet bahl" bare at ingen visste om det.

Ville det gjort noen forskjell?

Ville det gjort at hele den Norske kristenheten, uten å vite det hadde leflet med "døden og dødsrikets krefter"

Jeg tror ikke det ligger åndskrefter i musikken i seg selv.

Jeg tror den i seg selv er fullstendig nøytral.

Husk også på at death metal helt særiøst høres helt annerledes ut for den som liker det, enn for deg som bla. ikke er kjent med lydbildet.

Ellers så vil jeg sitere Gamaliel fra apostlenes gjerninger:

"Slipp dem fri! For dersom dette er menneskers vilje og verk, blir det ingenting av det. 39 Men er det av Gud, da kan dere ikke stoppe dem. Pass dere, ellers kan det vise seg at dere kjemper mot Gud.»"

Man skal være meget forsiktig med å forbanne det Gud har velsignet.

«Det som Gud har sagt er rent, må ikke du kalle urent.»

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg forslår at du ringer Edin selv og spør. Det er du som bringer dette på bane. Det burde jo være slik at den som bringer påstander på banen, bør sjekke med vedkommende selv.

Prinsippielt ville jeg ikke ha benyttet en melodi hvis opphavet er okkult. Det gjelder også i tilfellet med Navnet Jesus blekner aldri.

Hvis du for alvor mener at musikk er nøytralt, kan du jo se litt nærmere på det som skjer med musikk som brukes i okkult praksis, f.eks i Afrika. Eller vi behøver ikke gå så langt: Se hvordan enkelte oppfører seg på konserter. Og: for ikke å glemme: Snakk med mennesker som er inne i psykoser eller er suicidale, om ikke musikken har forsterket deres depresjon eller ønsket om å ta sitt liv. Jeg mener det er på grensen til naivitet å påstå at musikk er nøytralt i seg selv.

Nå tror ikke jeg Gud har velsignet death metal. Og hvis kildene til denne musikken er urene, så blir det neppe rent om man kaller det kristen death metal.

"Det må ikke finnes noen hos deg som lar sin sønn eller datter gå gjennom ilden, eller en som driver med spådom, eller en tegntyder eller en som tyder overnaturlige varsler, eller en trollmann eller en som kaster besvergelser eller er et medium for åndemaning, eller som driver med spiritisme, eller en som påkaller de døde. For hver den som gjør dette, er en styggedom for Herren. På grunn av disse styggedommene driver Herren din Gud dem bort fra ditt ansikt. Du skal være ulastelig for Herren din Gud. For disse folkeslagene som du skal drive bort, hører på tegntydere og spåmenn. Men for deg har Herren din Gud ikke tillatt dette." (5.Mos 18,10-14)

Når denne trenden med death metal er over, hvor man i visse sammenhenger også hyller nekrofili, så kommer nok noe som er ennå verre og enda mer groteskt om mulig.

Jeg ser det ikke for usannsynlig at vi snart ser nakendans i kirkene. Unnskyldt som kunstnerisk utfoldelse, eller en form for tilbedelse. De kommer til å snakke om sjelens skjønnhet gjennom skjønnheten i den menneskelige kropp.

Lars: Ville du hatt en cd med death metal som bakgrunnsmusikk når du ber?

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Det er interessant det du nevner med trommer i Afrika.

Der har man to forskjellige måter å tenke på.

Noen tar sterk avstand fra dem, og kanskje trommer i det hele tatt pga. deres forhistorie med trommer.

Andre viderefører det i en eller annen grad, men spiller da til Guds ære.

Der kan jeg faktisk være litt skeptisk selv, uten at jeg har felt noen dom.

Når det gjelder å ta fullstendig avstand fra bruk av trommer tror jeg også det KAN være rett for dem.

Som jeg har sagt før så kan noe som er synd for noen, være helt greit for andre.

Det har jeg hørt utallige forskjellige eksempler på, også når det gjelder musikk.

Men igjen. Jeg sier at musikk er nøytralt i seg selv. Det betyr ikke dermed at all musikk er nøytral.

Men det er det innhold musikken gjør utslaget.

Jeg tror F. eks samme musikk kan brukes både til Guds ære, og til dyrkelse av avguder. (og da kan vi gjerne snu på det, og si at salmer som opprinnelig er kristne kan brukes til avgudsdyrkelse.)

Det kan altså finnes åndsmakter i musikk, men ikke pga. tonene eller takten i seg selv.

Men selvsagt kan hva musikken er tilegnet, og dens innhold være med på å gi den åndsmakter.

Jeg har derimot ingen tro på den påvirkning vi ikke på noen måte kan kjenne til. (og vi har hatt nok "profeter" som har hevdet å ha evnen til å se det)

"Evangelisk Luthersk Misjonslag"\"Norsk Luthersk lekmannsmisjon" som splittet ut av Misjonssambandet har skrevet en del i denne sammenheng og stiller bla. krav til personen som skrev teksten sin helligjørelse og mener vi får del i forfatterens manglende helligjørelse om vi benytter forfatterens sanger.

Her kan du finne en gjengivelse av Dagens artikkel om debatten:


http://www.evigliv.com/Tekst%20Artikler%20div/09_Advarer_mot_Gospelsang.htm

En slik forståelse er håpløs, og gjør at vi egentlig ikke kan benytte noen sanger overhode uten å ha full kontroll over livet til personen som skrev den. (inkludert personens hemmelige liv.)

Når det gjelder death metal har jeg vært borti en del musikere, og lyttere av, og de kjennestegnes av å være harmoniske, og ekstremt hyggelige mennesker av typen som sannsynligvis hadde fått dårlig samvittighet om de gjorde en flue fortred.

Da ville jeg egentlig heller advore mot EMO som kommer for fullt nå inn i store deler av ungdomskulturen, som er en slags selvmordskult. (overdriver litt med vilje. punks, og metalheads hater EMO som kun er opptatt av depresjoner, selvskading og selvmord.)

http://no.wikipedia.org/wiki/Emo

Jeg har ikke benyttet death metal da jeg aldri hører på death metal, men jeg har ofte benyttet punk. F. eks det svenske bandet "Tekla Knös"

Du kan høre litt her (men hør ihvertfall ferdig en sang før du feller en dom):

http://www.lastfm.se/widgets/popup/?colour=black&size=mini&autostart=1&labelPlaylist=1603406&from=code&widget=playlist&resize=1



Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Spør du om min ærlige oppriktige mening, Lars,så synes jeg dette svenske bandet var fryktelig slitsomt! For meg blir dette støy, ulyd og kjedelig. Ikke får jeg tak i teksten heller. Ubegripelig var dette.

Nå trives jeg veldig godt med stillheten, og ulyder liker jeg dårlig.

I bilen lytter jeg av og til til musikk, og idag hørte jeg på Arvid Pettersen som spilte "Under ditt blod". DET velsignet meg veldig. Tårene kom da jeg kunne synge:

Bevar meg, Jesus - dag for dag. Under ditt blod, under ditt blod! All tvil og frykt og synd forjag under ditt dyre blod:

Ref: Under ditt blod, det dyre blod. Under den rene, sunne flod. Før meg, Frelser, fra dag til dag. Under ditt dyre blod!

Det tilflukt for en synder er, under ditt blod, under ditt blod! Her Jesus frelse gir enhver, under det dyre blod.

Å, fyll meg, led meg med din hånd. Under ditt blod, under ditt blod! Og skap i meg en villig ånd, under det dyre blod.

En salig fred i hjertet bor, under ditt blod, under ditt blod! Guds gaver gir meg glede stor, under det dyre blod!

Din Helligånd fra stund til stund, under ditt blod, under ditt blod. Meg rense kan til hjertets bunn, under det dyre blod!

Slike tekster finner du ikke i death metal sjargongen!

Underlig er det at tekstene om Jesu blod nesten er forsvunnet fra de kristne sangbøkene. Det beklagelige med det er jo at dagens kristne har mistet forståelsen av Jesu blods makt.

Vet du Lars, jeg vil mye heller lytte til tekster med mening, og melodier født av Ånden som bringer harmoni, og oppleve Guds nærvær. Livet er så kort at jeg vil helst bruke det på dette.

På gudstjenester i Frikirken (Den evangelisk lutherske) hvor vi av og til går, har jeg den siste tiden opplevd et sterk Gudsnærvær. Det har skjedd i forbindelse med lovsangen, som er en herlig blanding av nytt og gammelt. Noen ganger er det hellige nærværet så sterkt at jeg aller helst bare vil forbli i den atmosfæren. Der råder den stille gleden som berører meg så sterkt, og som lar meg få smake Faderens kjærlighet til meg.

KuleKnut sa...

Altså i musikkhistorisk perspektiv kan man på INGEN MÅTE tillate seg å høre på lovsangsmusikk hvis man skal ressonere som du gjør her Bjørn Olav. Stort sett alle de musikalske utrykkene som brukes i moderne (og umoderne) lovsang stammer i fra populærmusikken, rockemusikken og fra kulturer som helt klart kan sies å være allt annet enn kristne. Nå skal det også sies at mye av populærmusikken har sine røtter fra gospelmusikken og sangen på bomullsmarkene, men den førte videre til rocken som i sin tid ble enda mere bannlyst enn blackmetallen noen gang har greid å påføre seg. Sjøl om da gospelmusikken var ofte preget av lovsanger til Gud var dette også en direkte avart av de afrikanske sangtradisjonene og vi veit vel alle hva slags overtro og okkultisme det handlet om der. Det kalles utvikling og mennesker med Gudgitte gaver har ført den videre. Gavene er like Gudgitte om menneskene bruker de til å prise han eller forbanne han. Uavhengig av hva slags liv den enkelte musiker eller komponist har levd så er Gud i stand til å utruste og gi gode gaver og ikke minst bruke de i sin tjeneste. Les historien om Händel og Motzart, de største musikerene som har levd og de som antagelig har skrevet den vakreste musikken av de alle. Kan ikke gud bruke dette selv om de feilet i sitt privatliv? Er ikke Jussi Björling´s O Helga Natt en Gudgitt velsignelse og en hilsen direkte fra himmelen hver julekveld på tross av hans dystre sjebne og hans mange problemer på det personlige plan?

Nei, jeg må nok si jeg føler dette blir litt ugjennomtenkt og snevert selv om jeg på alle mulige måter skjønner hvorfor du føler sånn om denne musikken. Dette handler om smak og behag, og å si at det er noe forferdelig drittmusikk som du aldri kunne tenke deg å høre på og aldri i verden prise Gud til, det har du din fulle rett til å mene og jeg ville aldri motargumentert deg på det, men å si at Gud umulig kan ha behag i at Mortification har brukt hele livet sitt på å spre budskapet om han i et miljø og en kultur og med et kunstutrykk som stort sett er preget at mennesker som i større grad en de fleste trenger hans frelse blir for meg helt fullstendig riv ruskende galt. Jesus døde akkurat like mye for de menneskene som bruker livet sitt på å spre ondskap. Han døde for de okkulte, de sataniske og alle de deprimerte emoene. Alle er vi mennesker og tilsynelatende like, sjøl om vi er totalt forskjellige når vi kommer til smak, behag, lukt, farge, lyd, kunst etc etc etc. Vi er forskjellige og liker forskjellig alle mann og dette må vi jammen meg snart se til å lære oss å respektere.

Bjørn Olav sa...

Joda, vi er forskjellige og har forskjellig smak. Og jeg er vel kjent med at mennesker har hentet sine sanger og melodier fra sine livserfaringer. Sangene bærer da også preg av levd liv.

Men for meg handler ikke det vi snakker om bare om ulik smak. Det handler også om at noe har demonisk opprinnelse. Og slikt bør ikke en kristen verken lytte til, eller videreformidle. Det ville undre meg om vi er uenige om det?

Det skapes mye flott musikk, og det skrives mange sanger som har bibelsk substans også i dag. De er født i omgangen med Gud - og de skaper liv, legedom og bringer mennesker inn i tilbedelse. Det er vi nok også enige om.

Musikk som får mennesker til å drive med selvskading, hylle døden og begå selvmord er det ikke mye å ta vare på eller forsvare.

KuleKnut sa...

Ja det er jeg HELT enig med deg i, musikk som er nedbrytende skal vi holde oss langt unna! Det er på ingen måte bra for oss å høre på og vi skyr det som pesten, men jeg tror det finnes både nedbrytende og oppløftende musikk i alle sjangere og for alle mennesker.

Bjørn Olav sa...

Jeg er enig med deg i at det finnes nedbrytende musikk i alle sjangere.

Bjørn Olav sa...

Ifølge Norge idag må Todd Bentley nå ta pause fordi han er sliten, men møtene fortsetter. Det oppsiktsvekkende er at God TV også tar pause, inntil Bentley er klar for å tale igjen! Møtene skal fortsette mens Bentley tar pause, men God TV er altså ikke interessert i å følge dem. Det hele dreier seg altså om kun èn person.

KuleKnut sa...

De kunne jo like godt ha skifta navn til "Bentley TV" da i stedet for "God TV"

Bjørn Olav sa...

TV kanalen burde i hvert fall ikke hete GOD TV. Vi så den ganske regelmessig for en del år siden, men nå ser jeg ikke på "kristen" TV i det hele tatt.

Anonym sa...

Vil bare kort forsvare/oppklare det som her skrives om Lekmannsmisjonens/Gangås` innlegg i Dagen. Jeg støtter fullt og helt det aller meste i innlegget, og mener det er verdt å lese. Og jeg synes det er dårlig når du her henviser til det som ubrukelig, med begrunnelse i at man hvis man skal følge det, må kjenne artisters hele liv(også hemmelige liv).

Det er jo ikke det som står der, og ei heller det som menes!!! Ja, det står "Det betyr at vi må ta for oss hvordan musikken deres er oppbygd, hva de står for, hvilke holdninger de har, hvilket liv de lever, og hvilke tekster de skriver." Men det er ikke nødvendig med dypsindig granskning for å forstå veldig mye av hvordan artister lever og hva de står for. Det er nok å lese aviser og høre noe på radio! Hvis man ikke er blind og døv, er det ikke noe problem å få vite litt om artister og grupper. Og hvis man skal lytte til og stole på tekster av forskjellige, er det da ikke godt å vite noe om disse? Er det troverdig med en artist som synger om hvor godt det er å tilhøre Jesus, -og som vi samtidig kan lese om er utro, eller har gjort gale ting i fylla osv..?

Skal ikke si så mye mer, men en liten ”egen” kommentar vil jeg gi i diskusjonen; Lytt til det som fører deg nærmere Jesus, både i tale og i sang. Les Bibelen som Guds Hellige Ord, og hold deg nær til Ham som alt formår. ”Det er frelse kun i Jesu blod alene, veien hjem til Gud går jo om Golgata! Kom i dag og la deg helt med Gud forene, du med fryd oppleve skal din frelsesdag!”

"Uverdig synder som har funnet nåde ved Jesu blod"