søndag, juli 27, 2008

Eberhard Arnold en moderne Frans av Assisi, del 1


Eberhard Arnold er blitt kalt en moderne Frans av Assisi. Jeg ble kjent med hans forfatterskap rett etter at jeg ble en kristen i 1972, og siden den gang har han preget mye av min egen teologiske refleksjon, i ulike perioder av mitt liv. Arnold, født i 1883 og død allerede i 1935, var en tysk forfatter, filosof og teolog. Mest kjent er han kanskje som grunnleggeren av det anabaptistiske fellesskapet Bruderhof, som ble en del av den hutterianske bevegelsen. I en serie med artikler vil jeg fortelle litt om denne mannens bakgrunn. Fortsatt utfordrer han mennesker til en radikal etterfølgelse av Jesus.


Arnold var født i Köningsberg i Tyskland, som tredje sønn av Carl Franklin og Elizabeth, født Voight, Arnold. Hans far var doktor i teologi og filosofi, og hans bestefar pastor og misjonær i den lutherske kirken. 16 år gammel ble han radikalt omvendt til Jesus. Mens han bodde hos en gammel professor, som var en bekjennende kristen, kom han over Thomas a Kempis: Kristi etterfølgelse, og denne boken ble for Eberhard en nøkkel til å forstå evangeliene og hvordan man kan følge i Kristi fotspor.
Kristi ettefølgelse av Thomas a Kempis begynner slik: "Den som følger meg, skal ikke gå i mørket, sier Herren. Dette er Kristi ord, og med disse ordene blir vi formanet til å etterligne Hans liv og eksempel hvis vi virkelig ønsker å bli opplyst og fridd fra all hjertets blindhet. La oss derfor først og fremst være fast bestemt på å fordype oss i Jesu Kristi liv." (1)


Å følge Kristus ble for Eberhard Arnold hans aller største ønske: det var et indre kall som sto over alt annet, og ikke bare i disse bevegede første årene, men denne lidenskapen fulgte ham hele livet. Det som var avgjørende viktig var å følge i Jesu fotspor. Og da ikke som en aller annen flyktig ide, noe høytsvevende, men som noe dagligdags og helt konkret. Eberhard Arnold spurte: Hva ville Jesus ha gjort?


Ingen kommentarer: