mandag, juli 14, 2008

Kirken den er et gammelt hus


De første kristne møttes i hjemmene. Det er sant, men det er bare en delvis sannhet. De første kristne møttes også i Salomos bueganger i Templet, i synagoger, i katakomber under gatene i Rom og sikkert også under åpen himmel. Det vi vet er at en del av de hjemmene hvor de møttes, må ha vært ganske store, slik at de kunne huse de mange frammøtte. Vi vet også at de første kristnes gudstjenester hadde hentet mye fra synagogegudstjenesten. Vi finner en del av gudstjenesteliturgien som ble brukt både i Det nye testamentes skrifter, og hos de såkalte apostoliske fedre. Det spennende arkeologiske funnet som ble gjort for kort tid siden i Rihab i Jordan, hvor man kan ha funnet ruinene etter verdens eldste kirke. Kirken kan nemlig skrive seg fra år 30-70 e.Kr og sammen med ruinene er det funnet gjenstander som tydelig er brukt i forbindelse med en kirkelig liturgi.



I vår iver etter å vende tilbake til urkirkens mønster, må vi ikke hoppe bukk over historien. Når enkelte idylliserer dette å møtes i hjemmene, hvorfor da ikke også lage oss katakomber vi kan møtes i, om poenget er å være tro mot originalen? Det har jeg ennå til gode å se noen foreslå!


Nylig leste jeg på bloggen til pastor Ulf Ekman at han og hans kone har samme hobby som meg. De bruker nemlig å besøke gamle kirkebygg da de er ute og reiser. Det samme har jeg stor glede av. Jeg liker også å besøke de gamle kirkebyggene vi har i vårt nærområde, enten det er de berømte søsterkirkene på Gran (bildet) hvor jeg hvert år deltar på det årlige stevnet til Kirkelig Fornyelse, eller det er Hoff kirke på Østre Toten, en gammel steinkirke bygget ca 1150-1200. Når jeg rusler rundt i disse gamle kirkene er det som man trer inn i historien og kan "høre" de gamle salmene som synges til Guds lov og pris, og man føler man er del av et hele helt tilbake til Øvresalen i Jerusalem.


Her er utdrag av hva Ulf Ekman skriver:
"När vi har semester brukar vi ibland stanna utmed vägen och gå in i gamla kyrkor. Sverige är fullt av dem och många är otroligt vackra. Mina favoriter är nog Upplands medeltidskyrkor där de gamla väggmålningrna bevarats eller plockats fram igen. Reformationens bildstormningar som innebar att man vitkalkade väggarna på kyrkorna gjorde att en stor mängd genuint kristen kultur gick förlorad. Där man lyckats restaurera igen ser man hur evangeliet och hela den bibliska uppenbarelsen åskådliggjordes för sockenborna, som inte kunde läsa, och blev levande för dem genom dessa bilder. De hade ju inte Jesusfilmer, DVD:s eller Youtube klipp att titta på." Kilde:

http://ulfekman.nu/2008/07/08/sveriges-gamla-kyrkor/


Denne sommeren, hvor jeg på grunn av en operasjon som venter, ikke kan reise så mye vil jeg benytte anledningen til å besøke Nikolai- og Mariakirken på Gran (søsterkirkene), Hoff kirke på Lena og når sjansen byr seg senere vil jeg skride inn over terskelen til gamle katedraler og klosterkirker i Europas byer eller i Jerusalems gater, ja kanskje også de som finnes langs skogskledde åser i Russland. Jeg vil bøye mine knær og takke Gud for at Ordet er forkynt og Gud har gjestet sitt folk gjennom tidene. Kirken står, selv om tårnene faller!

Ingen kommentarer: