mandag, juli 14, 2008

Vennlighetens konspirasjon



I går kveld så min kone og jeg et program på NRK1 om en engelsk millionær som sammen med sin sønn dro til beryktet del av Middlesbrough, for å finne noen de kunne hjelpe økonomisk til en ny start i livet. Et av stedene som de ble kjent med, de drøye 14 dagene de var der, og som gjorde så sterkt inntrykk på faren at han skrev ut en sjekk på 10.000 pund, var en frimenighet. Menigheten drev en form for vennlighetens konspirasjon, for å låne Steve Sjogrens uttrykk, ved at de serverte byens fattige et varmt måltid mat en gang i uken. Mangemillionæren fikk et møte med praktisk kristen omsorg, noe som berørte ham sterkt.

Og det var gripende å se den omsorgen menighetens medlemmer viste overfor de mest trengende i denne hardt belastede bydelen i Middlesbrough. En narkoman de fant på gata, sørget de for å bringe til sykehuset. Han hadde brysthinnebetennelse og lungebetennelse samtidig, og ville ikke ha overlevd hadde det ikke vært for den forsamlingens iherdige innsats med å få ham innlagt på sykehuset. 14 dager til på gata hadde han vært død. Noen middelaldrende og eldre medlemmer av menigheten holdt det hele i gang, takket være så pengegaver.

Jeg kjente tårene kom når jeg så dette. Slik skal Kristi forsamling være! Et barmhjertighetens hus. Gjennom denne menigheten fikk innbyggerne i Middlesbrough se Guds kjærlighet, ikke bare høre om den. Jeg drømmer om en slik menighet, som følger ordene fra Jes 58:

"Er ikke dette den fasten Jeg har innsatt: Å løse ugudelighetens bånd, å sette fri fra åkets tvang, å la den undertrykte slippe fri, så dere bryter hvert et åk? er det ikke dette å dele ditt brød med den som sulter, så du leder de omflakkende fattige til ditt hus. Når du ser den nakne, så lar du ham få klær. Du trekker deg ikke unna dem som er av ditt eget kjøtt og blod." (v.6-7)

Den forsamlingen jeg drømmer om driver et slikt barnhjertighetsarbeid, samtidig som det overnaturlige er det mest naturlige av alt. Jeg drømmer om en menighet som ber for syke, drar omsorg for de som ikke blir helbredet, forkynner frihetens evangelium, er et bønnens hus for alle folk. Hadde våre forsamlinger fungert slik, hadde ikke folk reist til Lakeland eller hvor det nå måtte være. Hvorfor overlater vi det beste vi har, til andre?

Mitt bønneemne for tiden er at Guds rike - alt hva himmelen representerer, må bryte inn i vår nåværende tidsalder, og vi får se Guds herlighet. Blir du med meg å ber den bønnen?

9 kommentarer:

KuleKnut sa...

Blir skikkelig rørt av det du skriver! Jeg er med og ber den bønnen!!

Anonym sa...

Ja, jeg ble også skikkelig rørt. Dette programmet kunne jeg tenkt meg å se. Jeg ser imidlertid lite TV,så ett eller annet går jeg glipp av.
Jeg vil også be denne bønnen.

Stener

Anonym sa...

Akkurat her er det ikke vanskelig å drømme med deg.

Et hot tips er at det også vil skje noe i Norge i bølgen av new monasticism.

Det virker som ganske mange drømmer nøyaktig den samme drøm du snakker om. Kombinert med en komunitetstankegang.

Selv er mine foreløpige planer å flytte til www.jpusa.org om et års tid. (selv om dette ikke er "new monasticism" per say, og jeg ikke er sikker på hvor sterkt de vektlegger det overnaturlige, og annerkjenner "karismatikken".)

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Så fint vi kan drømme sammen, Lars!

Jeg røper nok ikke for mye når jeg kan si at noen av oss tenker ganske mye i retning av New Monasticism for tiden, også konkret på mitt hjemsted. Som du sikkert vet er jeg en del av kommuniteten på Bjärka Säby. Om jeg forblir det, vil tiden vise. Det er også andre ting på gang.

Anonym sa...

O,Ja!Denna bönen vill jag vara med om att be!O,må Gud rena och helga oss i vårt inre,så att allt i oss själva,det köttsliga och vårt eget jag,må läggas ner vid korset,så att våra ögon blir öppnade, och vi ser nöden där den finns,och är villiga att säga till Jesus;Här är jag Herre, vad har du för mej idag ?Är det någon som behöver min hjälp idag?
Må Gud Välsigna oss alla!
Karin

PS.Jag läste i morse 2 mosebok hela kap. 17:Speciellt vers 9-16.
där Moses ber med sina armar uppsträckta tills Josua segrade över amalek!
Så underbart ta till sej dessa ord!
DS.

Bjørn Olav sa...

Glemte i forfjamselsen å si at jeg gleder meg veldig over at du skal til USA og være i denne kommuniteten en tid. Flott at flere nordmenn får seg kommunitetserfaring. Dette vil jeg svært gjerne snakke mer med deg om. Innen du drar burde vi fått oss den tekoppen!

Bjørn Olav sa...

Takk Karin, for at du er med Stener, Kule-Knut, Lars og meg og ber den samme bønnen!

Anonym sa...

"En gudstjeneste som er ren og feilfri i Gud vår Fars øyne, er å
hjelpe enker og foreldreløse barn i deres nød, og ikke la seg flekke til av verden." Jacob 1,5

Jeg ber om at menigheter og hver enkelt foretar riktig prioriteringer i tiden fremover. La oss se til de som er på utsiden av kirkeveggene. Vi blir så lett interne koseklubber og har nok med oss selv.

P.S Jeg ser fram til å lese Shane
Claiborne bok som er oversatt
til norsk. Utgivelsen er utsatt
til slutten av august.

Stener

Bjørn Olav sa...

Takk for opplysningen, Stener. Ja la oss håpe at riktig mange vil lese denne boken, og la oss be om at den må gjøre noe med vår måte å tenke menighet på! Vi trenger en menighetsrevolusjon!