tirsdag, desember 27, 2011

Et bønn- og misjonssenter i 1800-tallets Ukraina

Jeg kom over bildet av denne staselige bygningen i går, og ble svært interessert når jeg fant ut at det var bildet av en mennonitkirke i Ukraina!

Vi snakker om mennonitekirken i Nikolaifeld i bosetningen Zagradovka i Kherson oblast i Ukraina. Denne bosetningen ble etabert i årene 1872-1879, og bestod av 17 landsbyer. De anabaptistiske bosetterne kom fra ulike steder. 22.oktober 1972 valgte disse tre personer som skulle ha ansvaret for å forkynne Guds ord. I disse sammenhengene ble de gjerne kalt for 'Ordets tjenere'. Neste år ble ytterligere noen personer valgt. Menigheten ble grunnlagt 2. juni 1874, og organisert som Teige Mennonitekirke. Wilhelm Voth ble så valgt og innsatt som menighetens pastor.

Møtene ble holdt i ulike lokaliteter frem til 1888, da man startet å bygge den nye kirken. Den første gudstjenesten som ble holdt her fant sted den 5. mai 1891.

Menigheten i Nikolaifeld var annerledes enn mange andre mennonitemenigheter på den tiden. Man leste ikke opp prekener, som var vanlig, men de ble holdt spotant. Her talte man tydelig og klart om gjenfødelsens nødvendighet, og om å leve hellige liv. I denne bygningen ble det holdt bibelkonferanser, store bønnesamlinger, misjonsmøter og gudstjenester. Menighetens pastor og forkynnere dro også på hjemmebesøk til menighetens medlemmer.

Ingen kommentarer: