tirsdag, desember 13, 2011

Min tro, del 5

Vi er nå kommet til det andre leddet av Den apostoliske trosbekjennelsen:

"Jeg tror på Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, vår Herre, som ble unnfanget ved Den Hellige Ånd, født av jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus, korsfestet, død og begravet, fòr ned til dødsriket, stod opp fra de døde tredje dag, fòr opp til himmelen, sitter ved Guds, den allmektige Faders høyre hånd, skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde."

La oss se nærmere på hver enkelt del:

"Jeg tror på Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn..."

Med denne trosartikkelen trer vi inn i historien og tiden. I det første leddet har vi oppholdt oss i det som har med den evige verden å gjøre. Når vi tenker på Gud beveger vi oss i den tidløse sfære; men når vi tenker på Jesus, tenker vi på historiske begivenheter som er selve fundamentet i den kristne tro.

Jesu fødsel handler om Gud som trer ut av evigheten og går inn i tiden.

Alt handler om Kirkens kanskje vakreste ord: inkarnasjonen. Dette ordet får sitt uttrykk i prologen til Evangeliet etter Johannes:

"Og Ordet ble menneske og tok bolig iblant oss .." (Joh 1,14)

Dette verset kan også oversettes: 'Og Ordet ble menneske og slo opp sitt telt i blant oss'.

I Jesus får den Gud vi bekjenner oss til i det første leddet av denne trosbekjennelsen, et ansikt. Apostelen Paulus skriver i Kol 1,15:

'Han er den usynlige Guds bilde, den førstefødte før alt det skapte...'

På gresk er ordet for bilde 'eikon'. Så vi kan oversette Kol 1,15 slik: 'Han er den usynlige Guds ikon'.

Jesus kom for å vise oss hvem Faderen er. Etter å ha svart på et spørsmål som Tomas stiller: 'Herre, vi vet ikke hvor du går hen, hvordan kan vi da vite veien?' svarer Jesus: 'Jeg er veien og sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg', er Filip fortsatt i tvil:

'Filip sa til ham: Herre, vis oss Faderen, og det er nok for oss!'

Da svarer Jesus: 'Så lang en tid har jeg vært hos dere, og du jenner meg ikke, Filip? Den som har sett meg, har sett Faderen. Hvordan kan du da si: Vis oss Faderen? Tror du ikke at jeg er i Faderen og Faderen i meg?' (Joh 14,5flg)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: