fredag, desember 09, 2011

Hvem bryr seg om dagens forfølgelse av kristne i Russland?

Dagen i Sverige har denne fredagen en svært interessant artikkel av Rauli Lehtonen (bildet), internasjonal sekretær for Ljus i Öster (tidl. Slaviska Missionen). Rauli Lehtonen er en av de fremste vestlige kjennerne av de evangeliske kristnes situasjon i det tidligere Sovjetunionen. Han bekrefter mye av det jeg allerede har dokumentert på Facebook-siden "Martyrkirkens venner", hvor man særlig i Sentral-Asia opplever at de kristnes situasjon er blitt mye vanskeligere. Artikkelen er aktualisert av det nylige valget i Russland, og at biskopene innen pinsebevegelsen i landet møtes i tiden 8.-10. desember for å samtale om den vanskelige situasjonen mange evangeliske kristne opplever.

Rauli Lehtonen skriver:

"Det finns i dag 20 miljoner nominella muslimer i Ryssland, vilka satt en speciell prägel på livet i tiotalet autonoma republiker med islam som en härskande nationell religion.

Ibland har det blivit starka politiska motsättningar i republiker som Tatarstan, Basjkortistan, Tjetjenien, Dagestan och Ossetien.

Speciellt svårt har det varit för de evangeliskt kristna kyrkorna i dessa områden. Det har varit svårt för många baptist- och pingstförsamlingar att få registrering, statliga lokaler har inte hyrts ut till kyrkor, gudstjänster på de nationella språken har varit förbjudna och så vidare. Men, vem bryr sig om att kristna förföljs i dessa delar på grund av sin tro?"

Lehtonen gir også konkrete eksempler på diskriminering av kristne i Russland:

Pingstförsamlingen i Krasnodar med 5000 medlemmar har under många år samlats i ett tält, då de vägrats samlingslokaler. Filadelfiaförsamlingen i Izhevsk har en av de modernaste evangeliska kyrkorna i hela Ryssland med plats för 2000 gudstjänstbesökare. Problemet är att den inte får användas, då myndigheter ställer krav som vida överskrider de normer, som ställs i Västeuropa eller till företrädare för andra trosriktningar... Den 22 oktober skickade ryska Pingstunionen ut en vädjan om förbön inför en rättegång mot Pingstförsamlingen i Chabarovsk. Myndigheterna hade tagit beslut om att stänga deras kyrka, eftersom församlingen bad för sjuka, lade händer på folk och bad i tungor. Brevet tyder på att hela Pingströrelsen i Ryssland står inför ett hot att i förlängningen kunna förlora sina juridiska rättigheter som samfund".

Du finner hele artikkelen her:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=288938

Foto: Mariannelund Folkhögskola.

Ingen kommentarer: