tirsdag, desember 13, 2011

Nattverden i kirkehistorisk og teologisk lys, del 11

Her fortsetter serien om nattverden - i kirkehistorisk og teologisk lys. Har du ikke lest de andre artiklene, finner du dem ved å klikke på 'etiketter':

På 200-tallet finner vi en beskrivelse av en nattverdliturgi hos presbyteren Hippolyt av Roma, i hans verk 'Den apostoliske tradisjon'. Denne Hippolyt var enten av gresk eller aleksandrinsk opprinnelse, og nokså kontroversiell i sin samtid. Vi vet lite om hans liv og hans litterære produksjon.

Det lille skriftet 'Den apostoliske tradisjon' er blitt tilskrevet Hippolyt. Muligens hadde dette skriftet en annen tittel: 'Den apostoliske tradisjon angående nådegavene'. Det er sannsynligvis skrevet før 235, og gjengir liturgiske skikker fra ca år 200 og fremover. Da snakker vi om en relativt kort tid etter Justin Martyr. 'Den apostoliske tradisjon' inneholder beskrivelser av en rekke forhold i den tidlige kirken: her finnes fasteforskrifter, beskrivelser av hvordan biskoper og presbytere innsettes, og her finnes også beskrivelser av hvordan man feiret dåp og nattverd.

Det er i forbindelse med innsettelsen av en biskop at vi finner av nattverden og en gjengivelse av en eukaristibønn:

Etter at han er blitt gjort til biskop, skal alle hilse ham med fredskysset, for må er han blitt verdig. Diakonene skal bære frem offergaven til ham, og han skal legge hendene på den sammen med hele presbyteriet og fremsi denne takksigelsen:

'Herren være med dere!'
Og alle svarer: 'Og med din ånd'.
'Løft deres hjerter'.
'Vi løfter våre hjerter til Herren'.
'La oss takke Herren'.
'Det er verdig og rett'.

Og han skal fortsette slik:

'Vi takker Deg, Gud, ved Din elskede Sønn, Jesus Kristus, som Du sendte oss i de siste tider som Frelser og Gjenløser og Budbringer for Din vilje, Han som er Ditt uadskillelige Ord ved hvem Du skapte alt, og som er Deg til behag. Du sendte Ham fra himmelen inn i jomfruens skjød, og da Han var blitt unnfanget, ble Han menneske og viste seg som Din Sønn, født av Den Hellige Ånd og av en jomfru. Da Han gjorde Din vilje og skaffet Deg et hellig folk, strakte Han ut sine hender da Han led, for å fri fra lidelsen dem som skulle komme til tro på Deg. Da Han overgav seg frivillig til lidelsen for å utslette døden, bryte djevelens lenker, trå helvetet under fot, opplyse de rettferdige, opprette sin pakt og åpenbare oppstandelsen, tok Han brød, takket Deg og sa:

'Ta, et, dette er min kropp som blir brutt for dere'. På samme måte kalken, idet Han sa: 'Dette er mitt blod som blir utøst for dere. Når dere gjør dette, gjør det til minne om meg'.

Derfor minnes vi Hans død og oppstandelse og ofrer Deg brødet og kalken og takker Deg som holdt oss verdige til å stå for Ditt åsyn og tjene Deg.

Og vi ber Deg at Du vil sende Din Hellige Ånd inn i Din hellige kirkes offergave og dermed samle til ett alle de hellige som mottar den, fylle oss med Den Hellige Ånd , befeste vår tro i sannhet, slik at vi kan love og prise Deg ved Din Sønn Jesus Kristus. Ved Ham er Deg ære og herlighet - Deg, Fader, Sønn og Hellige Ånd i Den hellige kirke, nå og i all evighet. Amen'.

Ingen kommentarer: