mandag, desember 05, 2011

De sanne kjennetegnene på en ekte vekkelse

Hva kjennetegner en sann kristen vekkelse? Jeg har skrevet flere artikler om dette på bloggen ved tidligere anledninger, men spørsmålet har fått ny aktualitet når enkelte hevder at en vekkelse som frembringer syndenød er en falsk vekkelse.

Duncan Campbell, som ved Guds nåde fikk være redskapet til vekkelsen på Hebridene 1949-1952, definerte hva en vekkelse er ut fra den bønn Jesaja ber i Jes 64,1: "Om Du bare ville rive himmelen i stykker! Om Du bare ville komme ned ..." Vekkelse, i følge Duncan Campbell, er nå Gud kommer! Når Hans hellige nærvær manifesterer seg på en slik måte at mennesker kommer i syndenød, ser sin fortapthet og drives til Jesu Kristi kors. Ikke som en følelsesstemning, men som et genuint Åndens verk.

En vekkelse med nytestamentlige kjennetegn handler om følgende:

1. Syndserkjennelse

I forbindelse med Peters pinsepreken opplever hans tilhørere det vi kaller syndenød. De ser sin egen fortapthet, og vet ikke hva de skal gjøre. Dette er ene og alene Åndens gjerning. Jesus sier dette om Helligånden i Joh 16,8: "Når Han kommer, skal Han overbevise verden om synd og om rettferdighet og om dom". Jeg kjenner ikke til noen vekkelse som har begynt noe sted uten at det først har vært en ånd av ydmykelse, bekjennelse og omvendelse først. Guds folk blir ydmyket når Helligånden øses ut. Guds folk blir brutt ned ved Golgata kors. De roper ut: "Å Gud, tilgi meg for mitt kalde hjerte. Tilgi meg min utilgivende ånd. Tilgi meg min kritiske ånd. Tilgi meg for min manglende byrde for en fortapt verden som kommer til å gå til helvete".

2. Sønderknuselse

Syndenød fører til sønderknuselse. Når man ser sin synd, blir man knust. Guds ord sier: "Offer for Gud er en sønderbrutt ånd, et sønderbrutt og angrende (knust) hjerte - Gud, det vil du ikke forakte". (Salme 51,19) Sønderknuselsen fører til en sterk lengsel etter renhet og hellighet, og denne driver oss til Jesu Kristi kors, hvor vi kan utøse vårt hjerte, bekjenne våre synder og oppleve at "hvis vi bekjenner våre synder, er Han trofast og rettferdig, så Han tilgir oss syndene og renser oss fra all urett". (1.Joh 1,9)

Om en vekkelse mangler disse to kjennetegnene, er det ikke en vekkelse i den betydning som vi kan lese ut av Guds ord. Ordet vekkelse finnes ikke i Skriften, men begrepet og innholdet av det finner du overalt i Bibelen. En vekkelse kan føre med seg tegn og under, men de er ikke nødvendigvis noen kjennetegn på en ekte vekkelse. En ekte vekkelse derimot har disse to kjennetegnene som beskrevet ovenfor, og de fører ALLTID mennesker ned på sine knær, hvor de som berøres alltid anerkjenner Jesus både som Frelser og Herre.

På bildet ser vi den kjente vekkelsesforkynneren George Whitefield forkynne Guds ord.

1 kommentar:

bjørn sa...

Amen. Ja tegn på ekte vekkelse er nettopp når mennesker får stor syndenød og kneler og bøyer hodet for jesus som herre og frelser..erkjennelsen av at man i seg selv ikke holder mål,men er totalt avhengig av en nådefull og kjærlig gud som er mektig til å tilgi og gjennopprette..Og her komer Jesus inn..bare ved og i han er det tilgivelse og gjennopprettelse av forholdet til gud. Vekkelse er vel også det som må skje i den norske kirke for at vi skal få oppleve at kristenheten bærer ekte frukt. Vekkelse er jo først og fremst noe som skjer med kristne som har sovnet(derav navnet vekkelse) og de får tent ilden i seg på nytt ved den helllige ånd..Har ikke opplevd vekkelse selv men opplever fra tid til annen at mennesker blir frelst og legger ned sine liv for jesus..hungrer virkelig etter å få oppleve ekte vekkelse rundt om i dette land og få se disipler reist opp..Som elsker jesus og hans ord og lever det ut til det maksimale.. tror det viktigste vi kan bidra med selv for å skape vekkelse er bønn, bønn og mere bønn..