tirsdag, desember 06, 2011

Hva kreves ved valget av en eldste? Del 5

Her er siste del av serien om kvalifikasjonene som stilles til den som skal velges som eldste i en lokal menighet:

Gjestfri (Tit 1,8;1.Tim 3,2) Bokstavelig: 'en som elsker fremmede'. I den første kristne tiden hadde de mange omreisende forkynnere, og profeter. Vi leser om disse både i Apostlenes gjerninger, og i Didache. I 3.Joh kan vi lese om Gaius og hans gjestfrihet: 'Du kjære! Du gjør en trofast gjerning med det du gjør mot brødrene, enda de er fremmede. De har vitnet for menigheten om din kjærlighet. Du gjør vel med å hjelpe dem på vei, slik det er verdig for Gud'. (v.5-6)

Verdig (1.Tim 3,2) Ordet 'kòsmios' kan også oversettes ordentlig eller sømmelig. Platon beskrev en 'kòsmios' som en innbygger som lever stille i landet, som utfører de plikter som blir pålagt ham og som utfører dem med verdighet og ro. Dette handler om mer enn å kle seg pent - selv om det gjør det også - og som oppfører seg fint i det ytre. Det handler vel så mye om at hans ord og oppførsel avspeiler seg i det indre liv. Synonymet til 'kòsmios' er 'emnòs' som kan oversettes 'ærverdig', det er en som har et vesen og en verdighet som ikke bare skyldes det jordiske. Ordet betegner en som oppfører seg som en hellig person.

Ikke bråsint (Tit 1,7) Kan også oversettes 'hissig' eller 'snar til vrede'. Ordet er vel selvforklarende. En eldste må kunne styre sine følelser.

Ikke stridslysten (1.Tim 3,3) En eldste må ikke med sine ord eller sin oppførsel legge opp til strid i menigheten. Han må ikke ha sine 'kjepphester' som skal kjøres frem, men må tenke på enheten i menigheten. Et annet ord for 'stridslysten' er 'kranglevoren'. En eldste skal derimot være 'fredslysten'.

Edruelig (1.Tim 3,3) Det sømmer seg ikke for en eldste å være drukken. Han må vise måtehold.

Det siste apostelen Paulus fremsetter i listen over de krav som stilles til en som velges som eldste, er at han ikke skal være en nyomvendt. (1.Tim 3,6) Paulus oppgir to grunner for dette:

1) Vedkommende kan bli innbilsk og dermed stolt.
2) Han kan falle i djevelens snare, det vil si: bli forført. Vedkommende er med andre ord ikke moden til en slik oppgave.

Ingen kommentarer: