mandag, november 10, 2014

Bønnesamlingene med opptil 8000 rev ned Berlinmuren

Det var sterkt å følge med på direktesendingen fra Berlin i går via Dagsrevyen i NRK1. Det ble en flott og verdig markering av 25 års jubileet for den foraktede Berlinmurens fall.

Husker dere det som skjedde i forkant av Berlinmurens fall, 9. november 1989?

I går presenterte jeg her på bloggen det bønnefokuset som ble holdt i årene forut for dette, og de profetiske proklamasjonene - men husker dere de store bønnesamlingene i Nikolaikirche i Leipzig? Opptil 8000 mennesker kunne presse seg inn i kirkebygget.

Disse bønnesamlingene, som ble holdt hver mandag, siden 1982, etter initiativ fra Christian Führer, pastoren i Nikolaikirche, kulminerte det kjempestore folketoget med 70.000 deltagere, 9. oktober 1989. Nikolaikirche var fullpakket av mennesker - og vel så det - på mange av disse bønnesamlingene. De som deltok på bønnesamlingene ignorerte dødstrusler og store ansamlinger med bevæpnet politi. Stillferdig kom de sammen for å be om fred og frihet. Det hele var svært bemerkelsesverdig i en ateistisk nasjon.

Til å begynne med var det bare et fåtall mennesker som fant veien til kirken for å be. Men de få som kom fortsatte å be. De var trofaste, og gav ikke opp. I 1985 satte pastor Christian Führer opp et skilt utenfor kirken, hvor det sto: 'Åpent for alle'. Slikt var også uhørt i en stat som undertrykket den kristne tro. Det var modig gjort, og sakte, men sikkert begynte folk å komme til kirken. Unge, gamle og ateister. Nikolaikirche ble et fristed, et tilfluktssted for mange.

8.mai 1989 satte myndighetene opp barrikader utenfor kirken i håp om å hindre folk fra å komme inn. Det hadde motsatt effekt. Nå begynte folk å strømme til kirken i et slikt antall at det ble helt uhåndterlig for de kommunistiske myndighetene.

Men det begynte å bli farlig.

Stasi - det hemmelige politiet blandet seg med de tusener som deltok i bønnesamlingene. Og det var angivere der. Mange av de som deltok hadde også massakren på Den himmelske freds plass i friskt minne. Den fant sted denne sommeren.

Mandagen etter at de 70.000 hadde tatt til gatene var deltagerantallet steget til 120.000. To dager senere gikk Erich Honecker av.

Jeg er overbevist: bønn og profetiske proklamasjoner førte til Berlinmurens fall. Dette var et genuint verk av Den Hellige Ånd.

Her er en interessant film om det som skjedde:

http://vimeo.com/97133673

Bildet er fra bønnesamlingene i Nikolaikirche i 1989.

Ingen kommentarer: