torsdag, november 13, 2014

Islamister sprengte armensk kirke og ødela uerstattelige dokumentbevis for det armenske folkemordet

Tragediene vil ingen ende ta for våre kristne trossøsken i Syria. Det forferdeligste av alt er selvsagt at menneskeliv går tapt, men det er også smertefullt når alt kjent og kjært rundt deg går tapt for alltid.

Nok en gang opplever armenerne dette. Ikke fra IS denne gangen, men fra en annen islamistisk gruppe: Jabhat al-Nusra, som kjemper for å beholde erobret mark i den nordlige delen av Syria.

I ren og skjær vandalisme har den islamistiske gruppen sprengt i stykker den store armenske kirken i Deir el-Zour, bygget for å minnes de 1,5 millioner armenere som ble slaktet ned for fote av tyrkerne i det armenske folkemordet i 1915. Ikke bare er den særdeles vakre kirken ødelagt, men tusenvis av papirer som dokumenterte det armenske folkemordet ble brent til aske. Som om det ikke var nok: beinrestene etter hundrevis av mennesker som var ofre fra folkemordet, og som lå begravet i krypten under kirken, ble kastet ut på gatene rundt kirken. Arkivmaterialet som nå har gått tapt for alltid skriver seg helt tilbake til 1841.

Den armenske kirken ble bygget i 1846 og renovert for 43 år siden. Kun tårnet står igjen. Kirken ble en spesiell minnekirke etter folkemordet, og har betydd svært mye for armenerne. Når islamistene sprengte kirken vet man ikke for sikkert. Bilder av ødeleggelsene er nylig blitt smuglet ut av området, og slik er handlingen blitt kjent for allmennheten.

Denne handlingen av ren villskap og ondskap river opp sårene etter folkemordet for armenere over hele verden. Er det ikke snart nok nå?

Midt i ondskapen, la oss fortsette å be for våre lidende trossøsken i Syria og Irak.

Den engelske storavisen The Independent har et stort oppslag om denne tragedien, som du kan lese her:
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/jabhat-alnusra-blows-up-armenian-church-in-deir-elzour-a-savage-blow-that-echoes-through-armenian-history-9852372.html

Foto av den ødelagte kirken: The Independant.

Ingen kommentarer: