søndag, november 30, 2014

Forbønnsemne: Moldova velger kurs i dag - vender de seg mot vest eller øst?

Det er et skjebnevalg Moldova står overfor i dag, så nå er det viktig å be. Valget i Moldova har nemlig et bakteppe: Krisen i nabolandet Ukraina, og tusen kroner spørsmålet er dette: vil de pro-russiske eller de pro-vestlige kreftene gå av med seieren?

Den tidligere sovjetiske republikken, et av Europas fattigste land, dras i to retninger: en pro-vestlige koalisjon som søker sterkere relasjoner med EU og moldovere som søker hjelp fra Russland.

I sommer undertegnet Moldova - sammen med Ukraina og Georgia en samarbeidsavtale med EU som innebar politiske og økonomiske relasjoner med Den europeiske unionen. Det fikk Russland til å reagere blant annet med å forby import av vin, grønnsaker og kjøtt fra den lille i alt overveiende rumensk-talende staten. Det skaper store problemer for Moldova. Riset bak speilet er at Russland når som helst stenge gassleveransene til de 3,5 millioner moldoverne.

Den pro-europeiske alliansen består av tre partier. Denne alliansen får i målinger 38 til 43 prosent av stemmene. Kommunistpartiet forventes å bli det største partiet med 24 prosent, mens det sterkt pro-russiske sosialistpartiet ligger an til å få mellom seks til åtte prosent.

Europas beste jordbruksland - likevel det fattigste
Moldova er først og fremst et jordbruksland. Den fruktbare jorda, spesielt egnet til å produsere hvete, er blant den beste i hele Europa. Det finnes også mange vingårder og frukthager. Til tross for dette kolossale potensiale, er Moldova det fattigste i Europa. Hele 80 prosent av landets befolkning lever under fattigdomsgrensen i henhold til EU's standarder. Omtrent en million moldovere er spredt over hele den russisk-talende delen av det som en gang var Sovjetunionen og i Vest-Europa.

Moldovas baptister
Flesteparten av moldoverne er ortodokse kristne, men medlemskapet i denne kirken er for manges vedkommende nominell og arvelig betinget. Baptistunionen i Moldova har opplevd stor vekst siden landet ble selvstendig i 1991. Siden da er antallet baptister fordoblet.

Baptismen fikk sin start i Moldova i det 19. århundre. Under den sovjetiske tid opplevde baptistene hard forfølgelse fra det kommunistiske regimet. Mange ledere var under oppsikt av KGB og hundrevis omkom i arbeidsleirer. Opplæring av pastorer var ikke mulig, men på tross av disse hindringene opplevde baptistene vekst.

Når Moldova erklærte sin politiske uavhengighet, i 1991, var det 11.000 baptister som møttes til gudstjeneste i 130 kirker. Nå er det ca 20.000 døpte medlemmer i nesten 500 lokale menigheter. Baptistunionen i Moldova representerer om lag én prosent av befolkningen, noe som er det beste resultatet i Europa. Ifølge estimater fra Den europeiske baptistføderasjonen har minst 15.000 baptister utvandret fra Moldova og bor i andre land. Det betyr at det finnes over 30.000 døpte moldovere tilhørende baptistkirker i Moldova og utenfor landets grenser.

Baptistmenighetene i Moldova er svært misjonssentrerte. Ikke bare vitner de til sine naboer, men sender ofte misjonærer til den russiske talende verden - særlig til Sibir. Moldaviske baptister er også involvert i misjonsvirksomhet i Sentral-Asia. Hvert år blir et sted mellom 40-50 pastorer fra Sentral-Asia utdannet ved bibelskolen i Chisinau, landets hovedstad.

Vil du be for Moldova i dag?

Ingen kommentarer: