søndag, november 02, 2014

Reformasjonsdagen feires i katolske Chile og Slovakia

Visste du at 31. oktober som er 'Reformasjonsdagen' er helligdag i katolske Chile?

Ikke? Det visste ikke jeg heller. Men slik har det vært siden 2009. Årsaken er den fenomenale veksten av evangelikale menigheter i hele Sør-Amerika.

Chile er ikke alene om veksten. Det samme finner sted i Brasil og Guatemala. Mer enn 15 prosent av brasilianerne og 20 prosent av guatemalerne er evangelikale kristne.

Et annet land som markerer Reformasjonen med egen helligdag er Slovakia. Også dette et altoverveiende katolsk land. Men Reformasjonsdagen har vært helligdag siden 1992. Reformasjonen blir feiret som en nøkkel-begivenhet i landets kulturelle historie - spesielt når det gjelder politiske reformer og litteratur.

I Tyskland feires Reformasjonsdagen offisielt som regional helligdag i Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommeren, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thuringen.

Her i Norge synes det som om dagen er glemt. I hvert fall bortgjemt. Jeg har forsøkt å finne ut om den er blitt markert i noen sammenheng, men har ennå til gode å finne det.

Kanskje det store Luther-jubileet i 2017 vil endre på dette? Da er det 500 år siden Martin Luther spikret opp sine nå så berømte 95 teser på Slottskirkens dør i Wittenberg. Det skjedde 31. oktober 1517.

I Wittenberg ble det fredag satt opp en stor globus med en klokke, som teller ned til den store verdensutstillingen om Reformasjonen som åpner i denne byen i mai 2017.

I dag beskrives Reformasjonen ofte i negative ordelag, fordi den var kirkesplittende. Men i sin samtid var det høyst betimelig og særs nødvendig. Reformatorene ville ikke virke splittende, men få kirken til å vende tilbake til Guds ord og den tidlige kirkens tro og praksis, men den romersk-katolske kirken var ikke åpen for den nødvendige korrigeringen.

I dag er det fremdeles et behov for å vende tilbake til Guds ord. Det gjelder også de kirkene som går under fellesbenevnelsen 'protestantiske kirker'.

Bildet viser indianere i Chile som feirer Reformasjonsdagen.

Ingen kommentarer: