fredag, desember 04, 2015

Arkitekten bak Forsoningens kirke i Taize død

En av Taize-brødrene, bror Denis (som er mannen midt på bildet), er hjemme hos Herren.

Bare få uker etter at bror Denis hadde kommet hjem fra kommuniteten i Nairobi i Kenya, ble han brakt til sykehuset i Lyon. Der ble det oppdaget at han ledet av en uhelbredelig hjernesvulst. 10.november reiste han tilbake til Taize og natt til lørdag 28. november sovnet han stille inn.

Bror Denis har en helt spesiell plass i historien til den økumeniske kommuniteten Taize. For omtrent et halvt århundre siden var det bror Denis, som var utdannet arkitekt, som tegnet den store Forsoningskirken i Taize. En annen kirke som han tegnet, og som nettopp har vært i medienes lys den siste tiden, er Hl.Josef Arbeideren i fattigkvarteret Kangemi i Nairobi. Dette var en av kirkene pave Frans I besøkte 27. november under sitt Afrika-besøk. Altså bare en dag før bror Denis døde.

Bror Denis brukte dette året til å lage ikoner av bark som illustrerer evangeliet og som er utstilt ved Hl.Stefanus' kilde, som er et spesielt sted for stillhet på eiendommen til Taize.

Du finner bilder av disse ikonene her:

http://www.taize.fr/en_article19864.html

I forbindelse med minnegudstjenesten for bror Denis ba den nåværende prioren for Taize, bror Alois, følgende bønn:

'Kristus Jesus, vi overlater til Deg, Denis, vår bror, som Du har ønsket velkommen i det evige liv, nær Deg. Med ydmyk tro og et oppriktig hjerte trodde han på Deg og gav gjensvar på Ditt kall. Du gav ham de store kreative gavene han hadde i tjenesten. Sammen med brødrene, enten det var i Taize eller i avdelingene våre, bar han vitnesbyrd om Din kjærlighet. Han elsket Afrika, han elsket de han bodde sammen med i Kenya og Senegal. Vi priser Deg for hans liv han levde iblant oss, og vi overlater ham til Din kjærlighet. 

Hellige Ånd, Du fyller oss med håp, slik Du fylte livet til Denis, vår bror, og selv om vår tro er liten tør vi si med våre liv: Kristus er oppstanden!'

Ingen kommentarer: