onsdag, desember 02, 2015

De 40 dagene før jul: Dag 17

Disse førjulsdagene har jeg tenkt på det utrolige at Jesus forlot himmelens herlighet, og byttet ut det hellige og rene, med det alminnelige og urene. Og alt foregikk tilsynelatende uten særlig oppmerksomhet.

Det vil si: Hans komme var forutsagt gjennom profetene. Som hos profeten Mika:

'Du, Betlehem, Efrata, minst blant slektene i Juda! Fra deg lar jeg en hersker over Israel komme. Hans opphav er fra gammel tid, fra eldgamle dager'. (Mika 5,1)

Betlehem var sannelig ikke jordens midtpunkt. Men det er noe stort og veldig i dette: Gud utvelger det som er ringe, det som i menneskers øyne ikke har noen betydning. Har du tenkt på hvor mange små og lite kjente steder som Gud har gjestet med sitt nærvær opp gjennom historien? Jeg tenker blant annet på den store vekkelsen over Hebridene på 1950-tallet, som startet på det lille stedet Lewis? Jeg kunne ha nevnt mange andre eksempler.

Gud velger altså Betlehem. Og Han velger seg ut en ganske alminnelig jødisk tenåringsjente som Frelserens mor. Ikke nok med det: Han lar Sønnen vokse opp i en ganske alminnelig, fattig arbeiderfamilie i et annet ubetydelig sted: Nasaret.

Frelserens møte med jorden er høy og halm i en krybbe, beregnet for dyr, og blant sagflis og høvelspon i et snekkerverksted i Nasaret. Og før Han kom dit måtte den lille, sårbare familien, legge ut på flukt. Før Frelseren fikk satt beina på bakken og tatt sine første, famlende skritt, var Han en flyktning jaget av en jordisk tyrann. Det sto om livet.

Blant flyktninger i Egypt ble Han kjent med livets alminnelighet og hverdagslighet, dette som også skulle møte Ham i Nasaret. Hans liv er for det meste skjult for oss frem til Han er 30. Han lever et alminnelig liv blant fattige arbeidere i Nasaret. Det hellige og rene, er byttet ut med det livet mange er kjent med. Som alle andre har Han kjent på søvnmangel, sult, kroppslige besvær, slitenhet, har fått træler i hendene. Men også livets gleder. Han var jøde må vite: glad i musikk og dans!

La oss forsøke å tenke på dette forunderlige: Sønnen som forlater himmelens herlighet for å dele kår med alminnelige mennesker her på denne jorda. Det er ikke for ingenting Han kalles Menneskesønnen.

Billedtekst: Betlehem.

Ingen kommentarer: