søndag, desember 13, 2015

1600 år gammelt kloster utenfor Mosul tilfluktssted for kristne på flukt

Irakiske kristne som flykter fra IS har søkt tilflukt i Mar Matti klosteret (bildet). Fra klosteret kan de se lysene i hjemmene de har flyktet fra. Så nær er terroristene.

Klosteret er 1.600 år gammelt, og ligger like nedenfor fjellet Alfaf, som ligger omlag 16 kilometer fra Mosul. Mosul falt som kjent i hendene på de islamske terroristene i fjor.

Mar Matti skriver seg tilbake til det fjerde år, når Matti eller Matteus, flyktet fra forfølgelsen under Romerriket. Han etablerte et eneboersted oppe på dette fjellet. Her tok han imot syke mennesker og hadde en sterk helbredelsestjeneste.

Da Mosul falt strømmet flyktningene hit. Nå finnes det noen få kristne familier her. Inntil nylig var Mar Matti et kjent og kjært pilegrimsmål for mange kristne. Klosteret rommer et stort bibliotek og her ble en årlig kristen festival holdt med deltagere fra hele Irak. En 1.100 år gammel kopi av et av brevene til Paulus har også blitt oppbevart her, men det er for kort tid siden brakt i sikkerhet.

La oss be om at Mar Matti blir bevart fra ødeleggelse. Her finnes uvurderlige skatter for den kristne kirke, og ikke minst finnes våre medsøsken her som lever i frykt for at IS skal komme.

Ingen kommentarer: