torsdag, desember 17, 2015

Syrisk-katolsk prest: Klart vi var redde, men vi opplevde også Guds nærvær

Fader Jihad Youssef, som på mirakuløst vis, ble satt fri fra IS for kort tid siden, og som jeg har skrevet om ved flere anledninger her på bloggen, holdt for få dager siden et foredrag i Roma. For venneforeningen til Deir-Mar Musa klosteret i Syria (bildet), innrømmet han at det å bli i Syria under det kraftige bombardementet landet utsettes for satte hans tro på en kraftig prøve.

'Jeg visste hva troen betyr teoretisk, men jeg har aldri fått prøve troen så kroppslig', kunne fader Youssuf fortelle.

Han la til: 'Jeg erfarte virkelig hva det vil si å tro og hvordan troen bærer'.

Fader Youssef er medlem av kommuniteten som holder til i Deir Mar Musa klosteret. Kommuniteten ble grunnlagt av fader Paolo Dall'Oglio i 1991. Han hører med blant de syrisk-katolske prestene som er kidnappet av IS, og som man ikke kjenner skjebnen til. I Kristi himmelfartskapellet ber vi for ham hver eneste gang vi samles til gudstjeneste, som vi ba for fader Youssef da han var i fangenskap hos IS. Deir Mar Musa klosteret, eller Moses' kloster, har nå fire kommuniteter i fire klostre. Den første og opprinnelige kommuniteten befinner seg nettopp i Deir Mar Musa, i ørkenområdene 80 kilometer fra Damaskus. Som du ser på bildet har det en svært særegen arkitektur. Her leve det fremdeles et tidebønns- og gudstjenesteliv, til tross for den pågående krigen i Syria. Fader Youssef levde her helt frem til september i år.

Den syrisk-katolske presten, Jihad Youssef, kunne fortelle tilhørerne i Roma om flere dramatiske opplevelser han har hatt. I 2013 var byen Nebek omringet. Byen ligger bare 17 kilometer unna Deir Mar Musa klosteret.

'Vi - og våre venner - i den byen holdt ut i 25 dager i kjelleren i et hus. Det fortonte seg som 25 år. Våre byer er slett ikke laget for slikt bombardement og beskytning', kunne fader Youssef fortelle.

Når bombardementet var over gikk fader Youssef ut av kjelleren og kunne da se de store ødeleggelsene. Det hadde særlig gått ut over det kristne kvartalet i Nebek. Med det samme tenkte fader Youssef at disse husene måtte bygges opp igjen! Ved hjelp av donasjoner fra katolske organisasjoner i Europa, har munkene ved Deir Mar Musa klosteret vært i stand til å restaurere 63 hus i det kristne kvartalet i Nebek. De har også klart å bygge opp igjen hjemmene til noen av muslimene også.

Fader Youssef var veldig ærlig i sitt foredrag i Roma og sa at det var svært utfordrende å bli værende i Syria. Han forstår godt de som rømmer landet og gir seg i kast med det farefylte havet.

'Munkene og nonnene i Deir Mar Musa klosteret snakket daglig om de skulle bli eller reise. Om hvorfor vi er der. Drap, tyver som herjet, dette var vår virkelighet. Vi valgte å bli, fordi Gud har kalt oss til å leve her. Vi blir i solidaritet med våre venner i Nebek, både kristne og muslimer. Vårt nærvær er deres håp. Gud er vårt ly i trengselstider. Hver dag velger vi å tro og bekrefte vår dåp. Vi sier: Herre, vi tror, styrk vår tro. Det konkrete tegnet på Guds nærvær, var en følelse av at vi ikke var alene'.

La oss fortsette å be for fader Jihad Youssef, som for en tid vil oppholde seg i Roma, på grunn av videre studier, og for munkene og nonnene i Deir Mar Musa klosteret og i de andre kommunitetene som fortsatt befinner seg i Syria og Irak.

Ingen kommentarer: