torsdag, desember 31, 2015

Ved Joe Maendel's død

I går døde Joe Maendel jr (bildet). Han tilhørte Forest River kolonien i Fordville, Nord-Dakota, som er en Hutterite koloni. Forest River kolonien ble grunnlagt i 1950 som en gren av New Rosedale Hutterite Colony.

Jeg har hatt spesiell interesse av denne kolonien fordi den en tid var knyttet til Bruderhof-bevegelsen, en gren av den anabaptistiske bevegelsen, grunnlagt av Eberhard Arnold, som jeg har hatt kontakt med siden begynnelsen på 1970-tallet, og som jeg har kjent et spesielt slektskap med. Dette er mennesker som har båret på en djup lengsel etter å leve sine liv i tråd med Bergprekenen. Hvilket de også gjør i praksis. Dette er fredelige, oppriktige, hardarbeidende kristne som lever for å se Guds rike i blant oss. Evangeliet kroppsliggjort. Du, som jeg lengter etter det samme!

Joe Maendel var sønn av lederen for denne anabaptistiske kolonien, og kjent som en hengitt etterfølger av Jesus. På 1950- og 1960-tallet besøkte han et annet sted som har betydd mye for meg, Koinonia Farm, grunnlagt av Clarence Jordan, pastor innen Sørstatsbaptistene. Koinonia Farm har betydd enormt mye i kampen mot raseskillepolitikken i USA, og har vært en sentrum for alle som ønsker å leve radikalt for Jesus. Slektskapet mellom Bruderhof-bevegelsen, Hutterianerne og Koinonia Farm har vært tydelig hele tiden. Samtlige av de som er knyttet til disse stedene har Bergprekenen som sitt ideal.

Vi lyser fred over Joe Maendel's gode minne.

Ingen kommentarer: