mandag, april 18, 2016

Mange kristne er analfabeter når det gjelder Bibelen

"Vi kan rive ut massevis av sider fra Bibelen, den kan vandaliseres, vi kan legge til og trekke fra og 95 prosent av de som går i våre menigheter ville ikke engang legge merke til at vi gjorde det ganske enkelt fordi de ikke kjenner Bibelen."

Det sier den kristne apologeten Jeremiah Johnson (bildet) til den kristne nettavisen The Christian Post.

Jeremiah Johnson mener at mange kjenner til de bibelske fortellingene om Moses som skiller Rødehavet, om den overnaturlige styrken til Samson, hvordan David overvant Goliat. Likevel er mange kristne analfabeter når det gjelder Bibelen. De åpner den sjelden og tar den aldri med seg på møter og gudstjenester.

"De vet akkurat så mye om Bibelen at det gjør dem farlige", sier han. Han legger til:

"Vi har de mest velutdannede kristne noensinne - de smarteste troende noensinne i menighetens historie, men de er likevel analfabeter når det gjelder Bibelen."

Han viser til at 88 prosent av amerikanske husholdninger eier minst én Bibel, men i følge undersøkelser gjort i 2015 av det anerkjente Barna Group, viser at bare en av fire voksne har noensinne lest den.

Jeremiah Johnson viser også til de som følger de amerikanske TV-evangelistene, og peker på at de sjeldent bruker annet enn fragmenter av Bibelen i sine taler, og ofte tatt helt ut av sammenhengen de står. Ofte er også teksten vist på skjermen, slik at seerne skal slippe å slå opp i Bibelen selv.

Norge
Situasjonen i Norge er ikke så mye bedre. I følge undersøkelser gjort i Dagen i 2014 har tre av fem medlemmer av Den norske kirke ikke lest i Bibelen det siste året. Og tro nå ikke at de som går i frikirkelige menigheter er bedre stilt. To av fem medlemmer leste ikke i Bibelen det året undersøkelsen ble foretatt.

2 kommentarer:

Trine Kvalnes sa...

ja, det er skremmende.

Ole Jørgen Nøstbakken sa...

Eg har tenkt mykje på dette med bibelkunnskap den siste tida, og då særleg i samband med det mykje omtala kyrkjerådsvedtaket som no har gjort det svært vanskeleg å leve som bibeltru kristen i DNK. Kommentarfelta under artiklar om saka fløymer over av eksempel på manglande bibelkunnskap - og sjølve vedtaket er då også eit vitne om ein snodig måte å lese teksten på.

Ei linje frå ein songtekst (Frå songen "Grounded") av det amerikanske bandet The O.C. Supertones er aktuell i denne samanhengen: "How can you stand, if you don't understand?"

Det er absolutt naudsynt å løfte fram bibellesinga som ein viktig del av kristenlivet!