lørdag, april 09, 2016

Tause pinsevenner ved 110 års jubileum?

Nettsiden til Korsets Seier er taus. Mine pinsesøsken er tause. Ingen av dem skriver noe om dette på sosiale medier. Det er så langt jeg kan se ingen markering av at det på denne dagen er 110 år siden pinsevekkelsen braket løs. Heller ikke på den offisielle nettsiden til Pinsebevegelsen er det noen markering av 110 års jubileet.

Jeg er ikke pinsevenn - selv om jeg er en god venn av pinsen - men besøker og taler i pinsemenigheter. Det er sjeldent jeg hører tungetale, og jeg må helt tilbake til glansdagene under den karismatiske vekkelsen, før jeg kan huske å høre noen tale om Åndens dåp. Jeg ønsker på ingen måte å skape et karikert bilde av situasjonen i norske pinsemenigheter, men jeg spør om hvor arven fra Azuza Street er blitt av? Siden jeg ikke er pinsevenn har jeg intet bastant svar å gi på dette spørsmålet.

Jeg gjorde også et søk på nyere norske bøker om Åndens dåp, og den eneste jeg kunne finne var fra 2006.

Det var i Bonnie Brae Street, sentralt i Los Angeles, det hele begynte. Her bodde Richard og Ruth Asburry. De åpnet sitt hjem for den afro-amerikanske baptistpastoren William Joseph Seymour, som trodde på og underviste om tungetalen som stadfestelse på Åndens dåp. Mennesker strømmet til stedet. Den 9.april 1906 falt Den Hellige Ånd på de som var tilstede. Det fortelles om mennesker som ble åndsdøpte på vei til møtet og begynte å tale i tunger allerede mens de var på vei til møtet. Andre kunne sitte timevis ved pianoet og spille uten at de kunne spille piano på forhånd. Den 12. april fikk Seymour selv oppleve Åndens dåp og talte i tunger for første gang.

Dermed var pinsevekkelsen i gang.

Denne videofilmen er ganske informativ om det som skjedde i Los Angeles:

https://www.youtube.com/watch?v=cui9x_aWXuk

Jeg vil gratulere mine pinsevenner med jubileet og samtidig be om en ny utøselse av Den Hellige Ånd over oss alle.

Ingen kommentarer: