mandag, februar 02, 2009

Hvor er Gilbert og norske kulturarbeidere nå?


Sykehus og klinikker blir bombet. Sivilbefolkningen lider. 250.000 mennesker skal være direkte berørt av de siste dagens kamphandlinger. Det er store tap, og de menneskelige lidelsene er grusomme. Men hvor er Mads Gilbert nå? Hvor er det blitt av de mange konsertene? Tamilene demonstrerte i Oslo, men hvor er Blitz, stortingspolitikere og hvor er Kåre Willoch? En sanger skrev på bloggen her at han stilte opp på solidaritetskonsert for palestinerne, men da jeg spurte ham om han ville stille opp på en soldaritetskonsert for de traumatiserte barna i Sderot, svarte han ikke en gang. Kommer han til å stille opp på soldaritetskonserter for sivilbefolkningen på Sri Lanka? Kanskje ikke. Kanskje er det bare palestina-arabere som lider? Er ikke menneskelig lidelse den samme, om den er på Sri Lanka, Gaza, Sderot eller i dagens Zimbabwe. Hvor er engasjementet for de mange som lider i dette afrikanske landet? Er det for langt unna? Er det for få journalister der, så man ikke får oppmerksomhet selv? Jeg bare spør, fordi det ser ut som om folk bare er engasjerte når det dreier seg om hatet mot Israel. I Sri Lanka er det klare brudd på humanitær rett. Jo, men Sri Lanka er ikke Gaza, det er visst sant.

43 kommentarer:

Anonym sa...

Et MEGET betimelig spørsmål!

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav!- Takk for denne tankevekkeren. Jeg hadde noe av samme tankene i et innlegg i lokalavisa sist uke. Fint Bjørn Olav!
Ha en velsignet god dag!

Anonym sa...

Mads Gilbert er opptatt med å skrive bok. Trude Teige kommer garantert til å invitere ham i studio for å fortelle om den. Da kommer hun til å si: "Å, Mads, hvordan har du det?" Men hun lager neppe noe innslag om det som skjer i Sri Lanka eller Zimbabwe. Ikke før Mads drar dit.

Anonym sa...

Nettopp! Jeg skrev akkurat det samme til en Israelkritikker før i dag: Hva med de sivile i Sri Lanka som lider?

Er det ikke bedre å gi dem oppmerksomhet istedenfor å komme med tabloide flosker i en konflikt som er uhyrlig mer komplisert enn bare å sette tidsmaskinen tilbake til pre-1967?

Anonym sa...

Kanskje det er naturlig å spørre nå, slik jeg ble spurt og satt kniven på strupen på her inne: Hva gjør dere selv i denne konflikten? Sitter dere bare og anklager andre?

Ellers er jeg enig. ALL krig er forferdelig og man bør ha likt fokus på alle mennesker som lider.

Anonym sa...

Takk til Gunnar Skeid. Tilføyer at jeg også bl.a nevnte Sri Lanka i avisinnlegget, der jeg også foreslo å boykotte Palestinahjelpen.

Jeg fikk merke jødehatet. Jeg ble faktisk "angrepet" på åpen gate av en "rød" journalist som kjente meg.- Men heldigvis var det mange fra "grasrota" som takket meg for innlegget. "Du setter ord på det vi tenker".
Takk og pris er det enda folk i Norge som har gangsyn.

Bjørn Olav sa...

For mitt eget vedkommende, Kjellemann, er vi så heldige at vi har en egen bistandsorganisasjon her på Gjøvik, som heter FORUT. De driver et fantastisk arbeid på Sri Lanka. Så ja - jeg er engasjert, og har vært det noen år. Er du?

Bjørn Olav sa...

Man skal ikke si veldig mye om Israel, før man blir angrepet for det, enten verbalt, eller med steiner, flasker, spyttklyser etc. Flott dere står opp for Israel!

Anonym sa...

Kjenner FORUT, de gjør en kjempejobb der.

Anonym sa...

Det blir nok neppe noen solidaritetskonserter nå. Ikke så mange avisinnleggene heller. Neppe de store TV-debattene, og Willoch hører vi nok ikke noe fra. De er ikke palestinere de som lider på Sri Lanka. Hvor i all verden er Sri Lanka?
Lars

Anonym sa...

Jeg vil gjerne engasjere meg så si hva jeg kan gjøre så er jeg med på det jeg har kapasitet til å være med på.

Hva gjelder Sri Lanka har jeg kun vist min støtte på facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=46798162401#/group.php?gid=50371865107

Jeg var inne på hjemmesiden til FORUT og vil gjerne støtte dem med iallefall å linke til dem på bloggen min. Jeg synes det er vanskelig i min jobbsituasjon å forplikte meg til å støtte med månedlige beløp, men kan altså støtte på min måte.

Anonym sa...

Synes dere ikke Gilbert har gjort en veldig bra jobb i Gaza?
Jeg tror han har reddet mange menneskeliv og han har fortalt verden om hvordan situasjonen der var, som en av de som kunne det.
Det er da vel "Gilberter" på Israels side også, er det ikke?

Det viktige må jo være å ha fokus på at mennesker vil hjelpe. Et menneske er da et menneske enten det nå kommer fra Gaza, Israel, eller Sri Lanka - eller Norge for den del.

Dere tar da selv parti - gjør dere ikke? Det høres iallefall slik ut på flere her. Da må jo andre også få lov å hjelpe der de mener hjelpen trengs best.

Jeg er visst naiv jeg.

Anonym sa...

Hva hjelper det menneskene på Sri Lanka at vi sitter her og diskuterer Gilbert og oppmerksomhet rundt Gaza/Israelkonflikten?

Bjørn Olav sa...

Vi får gjøre det lille vi kan, Kjellemann. Jeg er midlertidig ufør, og har ikke veldig mye å rutte med når regningene er betalt. Det handler jo heller ikke bare om pengestøtte, men like mye et moralsk engasjement, hvor man også får ta ibruk våre blogger.

Jeg vet ikke hvor mye Mads Gilbert har gjort. Hvem vet det? Han brukte jo veldig mye av tiden han var der til å snakke med all verdens medier, så mye av tiden hans gikk med til det. Dessuten tok han visst mye bilder. Men han fikk sikkert tid til å være lege innimellom også. Det var jo viktig for de som fikk hjelp.

Jeg er opptatt av at mediefokuseringen på Midt-Østen er ute av all proposjon. Jeg etterlyser engasjement for lidende andre steder. Hvorfor er ikke flere opptatt av det som skjer i Sudan, Sri Lanka og Zimbabwe - bare for å nevne noe?

Det dør mange mennesker her. Men det er visst "bare" palestinsk-arabiske liv som teller.

Anonym sa...

Jeg tror Hansen har et poeng. Hva var egentlig innsatsen til disse to legene? Jo, de opererte sikkert og gjorde sin legegjerning. Men de brukte veldig mye tid på media. Jeg spør også om hvordan de kom seg inn i Gaza, og hvordan det kunne ha seg at de ble intervjuet med TV2 mikrofoner. Hadde de med seg de på forhånd? TV2 var som kjent ikke der.

Anonym sa...

Mads Gilbert er en nyttig fyr for Hamas og Islamsk Hellig Krig. Han er nok ikke så veldig interessert i det som skjer på Sri Lanka, tror jeg. Kanskje om han fikk se seg selv på BBC, CNN, Hamas-TV og Al Jazzera igjen. Ja - kanskje han fikk være med Teige på TV2 også.

Anonym sa...

Nå synes jeg dere er urettferdige mot TV2's Teige. Hun representerer da den kristiske journalistikken! I 10 minutter i beste sendetid fikk Gilbert snakke uforstyrret, uten at hun avbrøt ham.

I løpet av dette innslaget kom hun med to kommentarer som vil bli klassiske:

"Å Mads, hvordan har du det?"

"Vet du, jeg oppdaget at bildet vi har på veggen her, det er jo tatt av deg, Mads."

Gi dama Pulitzer prisen!

Anonym sa...

Helt enig med Bjørn Olav. Moralsk støtte er viktig. Ikke minst å bruke de lokale avisene for å vise sin sympati med jødene. De kjemper en "dødskamp" for å overleve. Og når det gjelder bistand til Gaza (les Hamas), trenger vi pengene her hjemme.

Helse-Norge, vegnettet etc., roper etter penger. Krisepakken viser seg å være bare "smuler". Hvor er logikken? "Eg undras"!

Anonym sa...

Her var det mye surt oppgulp og lite fredsskapende. Egentlig er det bare angrep for egne interesser. Og det er vel også derfor det er kriger som vanskelig kan løses. Trist.

Anonym sa...

Skal kristne være mer opptatt av Israel enn av andre land, selv om alle mennesker fra alle land er like verdifulle i Guds øyne?

Bjørn Olav sa...

Og hva er det fredsskapende når Sri Lanka, Zimbabwe og Sudan får så liten oppmerksomhet? Hvorfor blir det ikke samme oppmerksomheten rundt disse konfliktene, Kjellemann? Er du så sikker på at det er angrep bare for egne interesser? Tenk om det er genuin interesse for alle som lider? Er du ikke vel fordomsfull nå?

Hvorfor stiller f.eks enkelte sangere opp bare for palestina-araberne, tror du, og ikke for de traumatiserte barna i Sderot?

Bjørn Olav sa...

Leif Erik

ALLE mennesker er like verdifulle i Guds øyne.

Det er derfor jeg spør om engasjementet for andre som lider. Ikke bare palestina-arabere og israelere.

Men jeg spør også om folk er like opptatt av de som lider i Sderot og andre israelske byer som beskytes av raketter fra Gaza, som de er av sivilbefolkningen som lider på Gaza? Hvorfor deltar ikke ikke norske kulturarbeidere i solidaritetskonserter for jødiske barn? Er det fordi de er mindre verd? Er det fordi det er politisk ukorrekt å si det jeg sier?

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

To kommentarer er slettet. De handlet ikke om det denne tråden handler om. Hold dere til tema.

Anonym sa...

-takk Hansen ;-) Og unnskyld for at jeg blir så sint.
Kjellemann

Bjørn Olav sa...

Det er veldig forståelig, Kjellemann. Vi skal ikke ha noe av personkrenkelser på denne bloggen. Dessverre skjer det av og til glipp. Kan ikke sitte ved datamaskina hele tiden. Ha en god kveld.

Anonym sa...

Jeg spurte helt åpent. For: På den ene siden er det naturlig og sunt for en kristen å være mer interessert i Israel enn andre land, på den annen side forstår vi (fra Bibelen) at alle mennesker er like verdifulle.

Bjørn Olav: Det er vel ingen skam å innrømme at du er mer interessert i det som skjer i Israel enn i Sri Lanka?

Sana sa...

Ingen andre steder har dette skjedd før, i forhold til å gi 48t for å komme seg bort fra deres hjem for å bli utryddet, men det skjer på Sri lanka og omverden er vitne til at regjeringen på Sri Lanka krever at folk som har forflyttet sammen med LTTE og folk som er opprinelig fra disse områdene blir beordret om å flytte fordi regjeringen skal bombe deres hjem og alt annet. Dette er også brudd på menneskerettigheter, at regjeringen tvinger folk til å komme seg ut av sine hjem...

Å komme til områder som er kontrolert av regjeringen er mye værre, folk blir bortført og drept uten etterforskning. Mange er blitt drept i flyktningsleirene fordi regjeringen mistenker dem for å være LTTE-folk eller at de senere kan støtte LTTE... Trygt å komme til sikker sone? var det ikke der over 300mennesker ble drept 26.01.09??? Hva skjedde med regjeringens sikker sone nå? Jeg vil gjerne bare le av dette, men klarer ikke fordi dette sårer så iderlig.

Kan ikke noen snakke sannheten i forhold til Sri Lanka? Fordøm regjeringen. Det hjelper ikke med fredsarbeid når alle tamilene på Lanka er borte... Vær så snill hjelp

Bjørn Olav sa...

Leif Erik

Det er riktig at jeg har en spesiell interesse for Israel. Det har sammenheng med Guds utvelgelse, og det har sammenheng med det profetiske ordet.

Men: det blir FEIL å si at jeg er mer interessert i Israel enn i Sri Lanka!

Jeg er opptatt av Sri Lanka fordi folket lider, og få bryr seg og de trenger vår støtte. Jeg er opptatt av Sri Lanka fordi jeg vet at Gud er opptatt av Sri Lanka. Han er interesert i at de får høre om Jesus og frelsesverket på Golgata.

Bjørn Olav sa...

Takk Sana for at du hjelper oss med opplysninger. Det setter jeg pris på. Er du fra Sri Lanka selv?

Sana sa...

ja... jeg er fra Sri Lanka. Jeg er norsktamiler. Nå er jeg bare så redd for hva som kan skje med folket mitt på Sri Lanka. Jeg engasjerer ikke bare fordi jeg er fra Sri Lanka, jeg engasjerte meg i forhold til Gaza også. Men dette går mye mer inn på meg fordi slektningene mine er i fare for å bli utryddet. Jeg er stolt av å si at jeg er tamiler, og nekter for å la noen ødelegge mine røtter som tilhører tamilske områder på Sri Lanka.

KuleKnut sa...

Er jeg sangeren du skriver om her? I såfall har jeg ikke fått med meg spørsmålet ditt, og svaret er jo selvfølgelig ja. Poengene ved mye av det jeg har skrevet masse om her er også nettopp det at alle menneskeliv er akkurat like mye verdt. Om de er palestinske, Israelske, om de er fra Kongo, Sri Lanka, Norge, USA eller India. De er akkurat like mye verdt om de er kristne eller muslimer, hinduister, buddister, jøder, tollere, syndere, fariseere eller skriftlærde, frelste eller frafallne, i fengsel eller frie, homofile eller hetrofile, gift eller samboere, og lista er lang. Men dette er ikke lærdom jeg har lært i de kristne miljøene, desverre, der innprentes og terpes det daglig på at noen mennesker er mere verdt enn andre, og noen mennesker er høyere elsket av Gud enn andre. En lærdom jeg bittert måtte bite i meg da jeg en dag sto der og var verdiløs og uelsket. Nedlesset og hjernevasket av de kristnes vranglære og teologi som sa nettopp dette, måtte Gud riste tak i meg og forklare meg i klartekst at vi ALLE er like mye verdt og vi ALLE er like høyt elsket av Gud.

Nå ble dette litt off topic, desverre, men jeg kjente bare at det rykket litt i meg da jeg leste dette som jeg oppfattet som en slags beskyldning og betvilelse av mine motiver.

Bjørn Olav sa...

Sana

Det er ikke vanskelig å forstå at du har vanskelige tider om dagen. Det er grusomt å se hva som skjer med den tamilske sivilbefolkningen. Å se TV i går med de hjerteskjærende scenene fra lemlestede mennesker - barn og voksne, gjør noe med oss. Man kjenner på en avmakt. Særlig når det er så taust fra så mange. I dag er mine tanker, følelser og bønner hos den tamilske sivilbefolkningen. Takk for at du skriver her.

Bjørn Olav sa...

Ja, jeg tenkte på deg, Kule-Knut. Jeg spurte deg om du kunne tenke deg å stille opp på en støttekonsert for traumatiserte barn fra Sderot og andre israelske byer. Men noe svar fikk jeg ikke. Siden våpenhvilen inntrådte har Hamas og andre islamske grupper skutt med raketter mot israelske byer. I dag landet en av de store rakettene Askalon. Hvordan tror du barna i disse byene har det? Tenk på jødiske barnehagebarn i Oslo, som ikke kan være ute pga den åpenlyste jødehatet i hovedstaden. Når skal du holde konsert på puben i Gjøvik i solidaritet med dem? Eller andre steder? Kommer du til å gjøre det i år? Kan vi ta deg på ordet at alle virkelig er like mye verd, og at du lager støttekonsert for jødiske barn?

Sammen med en gruppe i Gjøvik arbeider vi for å gi jødiske barn fra Sderot og andre jødiske byer, et ferieopphold i Oppland/Hedmark til sommeren. Vi håper også å få med barn fra Gaza. Det er et spennende og meningsfylt forsoningsarbeid.

Jeg spør hvor engasjemnetet til norske kulturarbeidere egentlig er? Jeg har ikke sett at noen av dem stiller opp for traumatiserte jødiske barn.

For ALLE er like mye verd. Kanskje med unntak av jødene.

KuleKnut sa...

ok, da har du ikke forstått meg, for jeg tenker ikke slik du tror, tvert imot. Jeg stiller gjerne opp på en slik støttekonsert du snakker om, og jeg beklager at jeg ikke så spørsmlet ditt, men jeg har jobbet 18 timer i døgnet i januar, så jeg er relativt sliten og har hatt lite tid til å følge med på bloggene.

Som sagt jeg stiller gjerne opp på slike konserter, og gjerne til støtte for både jødiske barn som palestinske barn. Nå var det da palestinske barn det gjalt denne gangen, og selv om de blir skadet av israelske raketter betyr det ikke at de blir mindre skadet enn andre, så det er viktig å markere denne katastrofen også. En annen viktig faktor var for meg at denne konserten på gjøvik var 100% politisk nøytral, noe jeg forsikret meg om på forhånd, og de som appelerte var informert om at det skulle være fritt for politikk, men med fokus på de menneskelige lidelsene. Både palestinaorganisasjoner og Israelorganisasjoner var invitert til å appelere, men veldig få stillte. Det var ikke gjort noen forskjeller der, og hadde det vært en "pro-ettellerannet syn" markering så hadde jeg ikke still opp.

For å illustrere mitt forhold til dette, ble jeg også invitert til å synge SIST det var en lignende konsert i Gjøvik. Det jeg ble forespurt om da var en "antirasistisk konsert" selv om tematikken kretset rundt Palestina/Israel den gangen også. Jeg var ikke informert om det, men jeg fikk forespørsel om å delta på en antirasistisk markering, og jeg stilte da opp og sang to låter, ei av Sigvart Dagsland som heter "hendt i dag" og ei som heter Berlin 38 av bandet Jerusalem som handler om krystallnatten i 1938 i Berlin, og som avslutter med "we must never forget". Du burde sjekke opp de tekstene, jeg synes det var passende låter til anledningen.

KuleKnut sa...

her er link til tekstene på de to låtene:

hendt i dag

Berlin 38

Bjørn Olav sa...

FLOTT. Jeg vil anta at du er en av få kulturarbeidere i Norge som evner å se lidelsene hos begge, både palestina-arabernes og israelernes. Jeg tar deg på ordet, så går vi se om vi ikke kan få til et arrangement på Gjøvik eller annet sted hvor vi inviterer deg til å synge.

Tekstene får jeg se på ved annen anledning. Nå skal jeg til frisøren! Egentlig burde man vel ikke klippe seg når det er 20 kalde utenfor. Men er vi ikke vikinger da?

KuleKnut sa...

Hehe! Det er jammen et godt poeng, jeg burde klippet meg sjøl snart, viking eller ikke! Jeg måkte snø i -15 grader uten votter i sta, bare for å kjenne litt på kulda, det var godt det! hehe!

Ja gjerne, jeg stiller velvillig opp på sånne arrangementer. Setter også stor pris på tillitten ved å bli spurt, og håper det kan bli en realitet om ikke lenge. Jeg ønsker i allefall å bidra med det lille jeg kan for de som har det vanskeligere enn oss.

Anonym sa...

KuleKnut: Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Jeg synes du er et godt,varmt og omtenksomt medmenneske.

Anonym sa...

Fikk denne i dag:

Demonstrasjon
Til medlemmer av Mot angrep og massakeren av tamilene på Sri Lanka

Demonstrasjon på torgallmenningen idag kl.18.00. Viktig at alle møter opp!!!.

kjellemann

Anonym sa...

Det er mange norske hjelpearbeidere på Sri Lanka. Også Leger uten Grenser jobber der, Mads Gilbert har nettopp kommet hjem fra ett krigsherjet område. Mener du at han skal dra til Sri Lanka også? Han jobber for NORWAC, som er en del av ett midtøsten-prosjekt. NORWAC var i Libanon i 1983 for å lære opp helsepersonell. Og utvidet etterhvert arbeidet til å gjelde Palestina, Egypt og Sudan også. I 1999 var NORWAC i Kosovo, samtidig som de oppgraderte helsevesenet i Albania. De har også vært i Syria og Makedonia.

Gilbert er medlem i Rødt, og de har engasjert seg i denne konflikten. Blant annet har det vært demonstrasjoner mot regjeringen flere ganger utenfor stortinget, mot at de må gjøre mer for å stanse overgrep på tamiltigrene, sivilbefolkningen og hvordan hjelpearbeidere har blitt jaget ut av landet. Jeg er av en litt annen mening, men Rødt har altså engasjert seg.

Dessuten får du skylde på media. Hvorfor kjører de ikke frem meninger fra norske hjelpearbeidere på Sri Lanka som de gjorde på Gaza? Ikke at det forbedrer situasjonen på Sri Lanka, tamiltigrene er i ferd med å utryddes, de er slått. Og forholdene der kan overhodet ikke sammenlignes med Gaza. Annet enn den humanitære krisen. Du får engasjere deg litt mer selv kanskje, og ikke spørre etter Mads Gilbert når det er katastrofer ellers i verden.

Anonym sa...

Det er mange norske hjelpearbeidere på Sri Lanka. Også Leger uten Grenser jobber der, Mads Gilbert har nettopp kommet hjem fra ett krigsherjet område. Mener du at han skal dra til Sri Lanka også? Han jobber for NORWAC, som er en del av ett midtøsten-prosjekt. NORWAC var i Libanon i 1983 for å lære opp helsepersonell. Og utvidet etterhvert arbeidet til å gjelde Palestina, Egypt og Sudan også. I 1999 var NORWAC i Kosovo, samtidig som de oppgraderte helsevesenet i Albania. De har også vært i Syria og Makedonia.

Gilbert er medlem i Rødt, og de har engasjert seg i denne konflikten. Blant annet har det vært demonstrasjoner mot regjeringen flere ganger utenfor stortinget, mot at de må gjøre mer for å stanse overgrep på tamiltigrene, sivilbefolkningen og hvordan hjelpearbeidere har blitt jaget ut av landet. Jeg er av en litt annen mening, men Rødt har altså engasjert seg.

Dessuten får du skylde på media. Hvorfor kjører de ikke frem meninger fra norske hjelpearbeidere på Sri Lanka som de gjorde på Gaza? Ikke at det forbedrer situasjonen på Sri Lanka, tamiltigrene er i ferd med å utryddes, de er slått. Og forholdene der kan overhodet ikke sammenlignes med Gaza. Annet enn den humanitære krisen. Du får engasjere deg litt mer selv kanskje, og ikke spørre etter Mads Gilbert når det er katastrofer ellers i verden.