tirsdag, februar 17, 2009

Profetier og den profetiske tjenesten, del 1



Agabus er en nytestamentlig profet. Vi møter ham ved to anledninger i Apostlenes gjerninger. I Apgj 11 fortelles det at "det kom noen profeter ned til Antiokia fra Jerusalem." (v.27) Det er rimelig å anta at disse profetene tilhørte forsamlingen i Jerusalem. Det var altså flere av dem som ikke bare talte profetisk, men som også var profeter. Bibelen skiller nemlig mellom dette. Det står "noen profeter" i dette verset, og i det neste, skriver Lukas: "En av dem hette Agabus." Han profeterer om en stor hungersnød som skal komme, og profetien hans gikk da også i oppfyllelse. Neste gang vi møter denne Agabus, er i Apgj 21,10. Da profeterer han over Paulus. I denne sammenhengen opererer han alene, og denne gangen oppsøkte han Cæsarea.

I Apgj 13 får vi et innblikk i forsamlingslivet til menigheten i Antiokia. Om den leser vi blant annet: "I Antiokia, i menigheten der, var det profeter og lærere..."

I Efeserbrevet skriver apostelen Paulus om de femfoldige tjenestegavene som skal finnes i den nytestamentlige forsamlingen, og i den forbindelse skriver han:

"Han er den som gav noen til .... profeter." (Ef 4,11)

Gjennom mange år nå har jeg vært interessert i den profetiske gaven og den profetiske tjenesten. Jeg tror nemlig at denne gaven og denne tjenesten ikke bare var forbeholdt den første kristne tiden, men at gaven og tjenesten hører dagens menighet til. Kanskje vi trenger den mer enn noensinne!

Profeti er en gave fra Helligånden. Den tilhører ingen. Den Hellige Ånd gir gaver slik Han selv vil. Alle kan bli brukt når det gjelder å profetere, vel og merke om de er født på ny og døpt i Den Hellige Ånd. Men dette gjør dem ikke til profeter.

Det finnes nemlig ulike slag og ulike nivåer av den profetiske salvelsen. Men når vi snakker om den profetiske tjenesten, så snakker vi om et nivå av innsikt, modenhet, øvelse og salvelse som det tar mange år å utvikle.

Graham Cooke mener det tar omtrent 20 år å komme inn i en profetisk tjeneste, og det er avhengig av trening, disiplin og mentoring. Jeg tror han har mye rett i det.

Kjell Sjöberg skriver i sin bok "Den profetiske församlingen" at "Åndens tid kommer til å være profetisk, fordi så mange av Bibelens profetier kommer til å gå i oppfyllelse. Forsamlingen trenger å være profetisk for å kunne orientere seg i en tid av kaos. I oppbrudds- og pilegrimsstadiet blir profetrøstene spesielt viktige."

Jeg synes det derfor er spennende å se hvordan Gud legger sin hånd på mennesker i dag, fører dem ut i ødemarken, for å trene dem til å bli forløpere, slik døperen Johannes var. De blir etter hvert røster i tidens mørke, som oppholder seg i Guds råd, og som kan tale om det som ligger Gud på hjertet og som er Hans plan.

(fortsettes)

12 kommentarer:

Anonym sa...

BjornOlav,gå in på dagen.se,och titta på dagens fråga och den kommentar som jag nyss har lagt in!
När jag fick opp den här bloggen,så har du ju på slutet samma ord som jag har skrivit,och det fast jag inte visste om det!
Det att vi ska prioritera vad som är på Guds hjärta!
Karin

Bjørn Olav sa...

Dette var jo litt morsomt da! Guddommelig sammentreff må det vel kalles. Guds velsignelse, Karin!

Anonym sa...

Det gjelder helberedelse. I kristiansand er det i mars duket for healing conference, med Randy Clark (mr toronto), Ian adrews og Jan Hetland. For bare i overkant av tusen kroner, kan du melde deg på denne konfersanen og lære deg å helberede samt bli betenjt med kunnskapsord.

Kan noen lære seg å helberede? Er ikke dette en gave som Gud suverent gir til sitt folk, ikke noe man kan lære.

Jeg tror på helberedelse og profeti, men jeg tror bare ikke på at det kan læres. Gud er giveren. Alt vi produserer i oss selv, blir bare menneskeverk. Kjød = død.

Jeg håper ikke kristen ledere i byen for faller for billige triks , men fortsetter å be og vente på å få tro og utrutsning fra Gud til å helberede og profetere. Det er en tragedie alt det sirkuset som foregår i Jesu navn.

Et annet spørsmål jeg lenge har undret meg på og som jeg gjerne tar imot tilbakemleldinger på er dette;

Mange profeter i profetbevegelsen, feks BOB Jones, Rick Joyner, Bill Hamon , Larry Randolph og andre mener at en god profet vil ha en treffprosent på ca 60 - 80%. Bob Jones fikk nemlig en "åpenbaring" av "Herren" om at kirken ikke var klar for 100% Rhema, for da ville det bli så mange "annaniaser og saffiraer".

Guds ord derimot sier noe annet. Hvis en profet taler i herrens navn og det han sier ikke skjer, da skal vi ikke frykte ham, for han er en falsk profet som har dristet seg til å tale sine egne ord i Herrens navn.

Spørsmålet mitt er: Hvordan i alle dager kan disse profetene noen gang vite hva som er Gud eller ikke? Må de bare tippe og håpe på det beste? Lyver jesus når han sier at " mine får kjenner min røst, og noen andre vil de slettes ikke følge, for de kjenner ikke røsten hans"

Likevel får disse ulvene fortsette fritt å herje hjorden. Ingen ledere tar et oppgjør med dem. I norge ser vi det samme.

Min bønn i tiden som ligger foran er at Herren skal rense sin menighet. Rense bort all idiotien, alt som ikke er Ham.

MT

Bjørn Olav sa...

Takk for ditt innlegg, MT

Jeg vet ikke noe om den konkrete konferansen du henviser til, men på generellt grunnlag vil jeg si at jeg er urolig når det sies at man kan lære seg å formidle kunnskapsord og lære seg å helbrede. Jeg synes Graham Cooke sier det så bra: Vi eier ikke Ånden, og jeg synes du uttrykker det samme meningsinnholdet veldig godt i det du selv skriver.

Men jeg er åpen for at man kan lære av andres erfaringer og feil. Men da snakker vi om et helt annet konsept enn det dette sannsynligvis er. Jeg finner intet sted i Bibelen som sier at man kan forhåndsbestille kunnskapsord, eller det være seg en helbredelse. Jeg synes det er usmakelig når man annonser om slikt.

Jeg tror det er forskjell på graden av nøyaktighet i profetiske budskap som gis av mennesker som taler profetisk i et møte, og budskap som gis av en person som har en tjeneste som profet.

Det vil alltid være en viss grad av det menneskelige elementet i begge deler, og kanskje mer (men ikke nødvendigvis) i den første gruppen enn i den andre. Når man har en profetisk tjeneste som profet så er man forhåpentligvis mer moden, har mer erfaring og har levd noen år med Herren.

Slik jeg ser det er det kun Bibelens ord som er 100 prosent Guds. Når et menneske profeterer, enten man tilhører den ene eller den andre gruppen, vil det være noe av det mennesket i det som sies.

Det er jo derfor det må prøves. Hadde det vært 100 guddommelig inspirert, så hadde det jo ikke vært noe behov for å prøve det.

Derfor skal alltid alle slike budskap prøves.

Vi hadde for en tid tilbake besøk av Christine Larkin fra England. Jeg tolket henne. Hun har en anerkjent profetisk tjeneste. Mens hun var på besøk her hos oss, talte hun i Toten Frikirke. Til denne menigheten fikk hun et ord fra Herren, men hun gav det ikke til menigheten i et offentlig møte. Hun skrev budskapet ned, ba om å få møte pastoren og overleverte budskapet til ham. Så kunne han lese det i ro og fred, og gi det videre til eldsterådet. De bestemte så at menigheten skulle få del i budskapet på et meninghetsmøte, slik at alle kunne prøve det innfor Herren.

Jeg synes dette er eksemplarisk oppførsel fra en med en profetisk tjeneste. Hun utsatte ikke menigheten for manipulasjon ved å bringe budskapet offentlig i møtet. Hun underordnet seg det lokale lederskapet, gav dem tid og anledning til å vurderere og prøve det, og så fikk det være opp til dem - og ikke henne, hvordan de skulle håndtere dette budskapet.

Om alle hadde gjort det på samme måte som Christine Larkin hadde det ikke vært så store problemer som det er med enkelte av disse profetene.

Anonym sa...

Jeg sammenligner heller ikke Bibelen med Profetiske ord. Bibelen er endelig, og alle profetiske ord som kommer må samstemme med summen av Guds ord for at de skal være sanne.

Guds ånd motsier jo ikke seg selv.

Når det er sagt så står fremdeles spørsmålet mitt åpent:

Hvordan kan den profetiske bevegelsen ( det gjelder ikke alle) forfekte at en moden og treffsikker profet vil ha treffrate på mellom 60-80 %.

Mitt spørsmål er da. Hvis man forutsetter at en ekte profet kan ha opptil 20 % feil, når vet da profeten noengang at det han kommer med er rett?

Betyr det at profeten stikk i strid med Bibelen, tillater seg å kalle seg en ekte profet når han misser 20% av gangene, og betyr det at profeten stikk i strid med bibelens ord ikke kjenner Guds stemme?


dette er hovedproblemet jeg har med den profetiske bevegelsen. De gir seg selv rett til å profetere feil, ettersom ingen av dagens profeter (sier de) har 100% treffrate. med andre ord..dagens profeter...i den nye pakt..med Ånden inni seg...gjør en dårligere jobb en GT sine profeter.

Hallo??

Når har Bibelen opphevet sine ord om hva som skal kalles en falsk profet. I GT står det tyrdelig å lese at en falsk profet er den som profeterer ting som ikke skjer, eller profeterer ting som skjer men som får mennesker til å følge andre guder.

Jeg tenker bare på alle dem som har fått livene sine ødelagt på grunn av maktsyke falske profeter. Jeg håper virkelig gud renser denne tjenesten. disse profetene skjønner ikke at deres ord kan gjøre uendelig stor skade.

Jesus er veldig opptatt av at de falske profetene, de glupske ulvene ikke må få holde på. Tenk bare på hva Jesus sier til menigheeten i Tyatria. Han har imot denne menigheten fordi de tillater kvinnen jesabel å profetere...

Falske profeter er i mine øyne en av de største truslene mot Guds rike.

Tenk bare på alle dem som profeterte seier, dobbel porsjon av salvelsen, fremgang..vekkelsen skulle tilta..osv over Todd Bentley. 1 mnd senere var alt over, og Todd Bentley måtte forlate Fresh Fire pga umoral.

Har noen av dem offentlig beklaget seg og omvendt seg? Nei ingen. I stedet har de unnskyldt seg og gått videre som om ingenting hadde skjedd. Mange av dem som ba og profeterte over TB på dette møtet utgjorde åndseliten i profetbevegelsen...hva sier ikke det om bevegelsen?

At den er pil råtten. At de taler smigrende ord fra sin egen inspirasjon, og ikke fra Guds Ånd. Hadde de talt Guds sak, så hadde de bedt TB omvende seg.

MT

Bjørn Olav sa...

MT

Jeg deler absolutt dine betenkeligheter. Ikke minst din vurdering av Todd Bentley og Lakeland. Jeg har selv etterspurt hvorfor så få har stilt spørsmålstegn ved disse kjente "profetene" som "profeterte" over Todd Bentley. Jeg har også spurt hvorfor ikke Ted Haggard ble avslørt av noen av dem. Noen av de toneangivende "profetene" var nemlig medlem av forsamlingen hvor han var pastor. Det er i hvert fall tydelig at de ikke var en Natan, profeten som avslørte Davids forhold til Batseba.

I dag er de fleste "profeter" lykkeprofeter. De "profeterer" en strålende fremtid over deg og forsamlingen din, om store vekkelser som skal komme, at du skal få god økonomi etc.

Dette er nok de falske profetene.

Men tilbake til spørsmålet ditt:

Jeg synes dette er litt vanskelig, fordi jeg tror det alltid vil være et element av det menneskelige i det vi gjør. De som bærer fram budskap i en forsamling, de stotrer og kjemper med ordene, de kommer med halve setninger, tvetydigheter. Eller du har de som tyder tunger, og som holder på i det vide og det brede, selv om budskapet i tunger var kort. Hvordan skal vi forholde oss til dette?

Hva tenker du selv om det?

Anonym sa...

Bjørn. Jeg har ingen problemer med å skjønne at ordene kan komme ut litt feil, og alt det derre.

Men her snakker man om en grunnleggende erkjennelse av når Herren vil noe eller ikke.

Min mor feks har en sterk profetisk salvelse. Men som hun selv sier, kan hun aldri profetere av seg selv. Gud må komme over henne med kraft og gi henne ordene. Noen ganger kommer det sikkert ut noen egenkomponerte ord, men budskapene har alltid en rød tråd og et poeng.

Om en umoden profet er litt stussete med ordene, og legger til litt eller trekker fra litt...det er en ting.

Men når en profet bommer fullstendig med hele budskap mens han eller henne tilsynelatende er under salvelsen...da er det noe alvorlig galt. For det kan jo bare betyr en ting, at gud ikke var i det i det hele tatt.

Når feks Stacey Campell under "åndens inspirasjon" vrikket hodet frem og tilbake og profeterte seier og fremgang for TB, like før det smalt..da trenger man ikke doktorgrad i teologi for å skjønne at det er noe alvorlig galt her.

Men ingen selvkritikk hos disse folkene. I stedet kaller de sine kritikere for hekser, religiøse, fariseere osv.

Paulus derimot roste Berøa for at de testet det han sa mot Skriftene.

En sann profet som ikke anbefaler seg selv, vil aldri være redd for kritikk eller for at ordene blir prøvd. Han vet nemlig at han kun er en kanal for Gud. Gud er den det hele står eller faller på.

Det mest tragiske med hele profettjenesten er at vi er opplært til å tro at det ikke er så farlig om folk profeterer feil, selv ikke profeter. Gud er jo så nådig..men har Gud forandret seg?
Hvorfor kunne han ikke tåle de falske profetene i GT,,..en langt dårligere pakt..mens han plutselig tåler dem i NT??

Jeg har sett hvordan falske ord har ødelagt liv..og profeten som gav dem vet det ikke en gang. Han lirte bare av seg noen selvkomponerte gloser og satte merkelappen "så sier herren" på dem.

Jeg håper og tror at Gud vil rense denne tjenesten i tiden som ligger foran oss...slik at vi alle kan tale profetisk ikke etter menneskets vilje..men etter Guds vilje. Profetisk tiltale kan være uuvurderlig, så det skal ikke foraktes...men er det rart folk forakter den profetiske tjenesten når den er så forsøplet..og trukket ned på et slikt lavmål.

Jeg tror vi tenker mye likt Bjørn. Jeg er ikke ute etter å ta rotta på noen. Det er guds sak, men jeg etterlyser ansvarlighet og dømmekraft innen det profetiske

MT

Bjørn Olav sa...

Jeg kunne ikke være mer enig med deg,MT! Jeg støtter 100 prosent alt du har skrevet her. Vi ser nok helt likt på dette.

Anonym sa...

M.T.:

Amen!

(Jeg håpet Du ville dukke opp igjen!)

Treffer Deg endel på Miriam Fraklin`s blogg.
Der dokumenteres det Du sier så sant om her.
Veldig viktig å være på vakt, spesielt nå like før Jesus kommer igjen...
ja Du kjenner jo til dette, og det gjør Bjørn Olav!
Mer advarsler, mer info?
Kan det bare hjelpe en sjel fra å bli forført, så får det "bære seg" -
bli kalt det ene og det andre...
noen ble det en gang...og de var stolt av det -

Å forkynne Kristus, og Ham korsfestet, er ikke nok i dag!
Folk vil ha det som klør i øret.
Men slik skal det nok være...sukk

Anonym sa...

Det er tydelig at mange menigheter blir forført av falske profeter. Menigheter har jevlig besøk av disse "store" profetene. Hvorfor er ikke lederskapet i disse menighetene våken for forførelsen? Stakkars menigheten som sluker rått forkynnelsen og tilhørerne kjøper cd, dvd og bøker i store mengder.

Hvorfor er det ingen som sier ifra og advarer mot falske profeter?

Selv tar jeg til meg undervisningene fra færre og færre forkynnere/profeter. Det er så mange jeg leser så mye negativt om at jeg vil ikke la meg påvirke av de som blir stemlet som falske og vranglærere. Og det kan se ut som flere og flere er vranglærere enn de vi kan stole fullt og helt på. Eller tar jeg feil?

Stener

Anonym sa...

Dessverre vrimler det av falske profeter og lærere i dag.
De er ikke alltid så lette å gjenkjenne, men de har noen fellestrekk.

De har lite respekt for det skrevne Guds Ord.

De samler seg skatter på jorden i form av penger og eiendeler.

De anser seg selv som små guder, eller kopier av Jesus Kristus, og er derfor ikke avhengig av å vente på Guds Ånds initiativ, men kan selv velge når de vil profetere, gjøre under, helberede osv. De er slike som styres av sin egen menneskelige vilje og inspirasjon. Alt som fødes av kjødets vilje, leder til død.

De er ute etter makt og anerkjennelse. De liker å stå på podiet for tusener av mennesker og komme med smigrende ord som klør folk i ørene.

De hater kritikere, eller mennesker som prøver det de sier og gjør på Bibelen og Guds Ånd.

Mange av dem er sin egen lov og sin egen gud. De lager sine egne regler og forvrenger Bibelord til å tjene deres egne hensikter.

De elsker hverken mennesker eller Gud, men de elsker seg selv og tjener seg selv.

De ødelegger hjorden i stedet for å vokte den, så fører de den inn under Guds dom med sine falske ord og gjerninger.


Hva kjennetegner de ekte?

De elsker Bibelen og det de gjør og sier er i Tråd med Bibelen.

Deres hovedfokus er Jesus Kristus og Ham korsfestet. Det er å føre sjelene nærmere Gud, gjennom omvendelse og overgivelse.

De anbefaler ikke seg selv, men lar Herren anbefale dem.

De er ydmyke og milde, men de bærer med seg en kraft fra Gud som overbeviser om synd, rettferdighet og dom.

De drives av Guds Ånd og profeterer og helbereder etter Hans vilje i Hans timing.

De har ikke fokus på penger (selv om betaling noen ganger kan være på sin plass for å dekke kostander), men de har utelukkende fokus på at Jesus Kristus skal løftes opp, slik at alle skal draes til Ham.

De vil tjene, i stedet for å herske.

Det er et sterkt fokus på å hjelpe de fattoge, de utslåtte og de undertrykte.

de er ikke redd for å tape ansikt og de tåler at søkelys settes på dem. De vet nelig at de er i Herrens ærend, og alt står og faller på Ham, ikke dem.

De vet at uten Ham kan de ingenting gjøre. For ingenting skjer ved makt eller ved myndighet, men alene ved Guds Ånd.

De forkynner det klassiske evangeliet om omvendelse fra synd, dåp, lydighet, overgivelse, hellighet og tro.



Til slutt vil jeg bare si at i tiden som ligger foran vil Herren rense sin menighet. Mange sanne profeter har profetert dette. I denne renselsen vil det ekte skille fra det falske. En ny kirke med en sterk hengivelse til Jesus Kristus vil stå frem.

Så la oss be om at Guds vilje og Guds rike må komme og skje i våre liv og i våre menigheter.

Jeg har forventinger til det som ligger foran..

MT

Anonym sa...

Tusen hjertelig takk, M.T. Klar tale!