mandag, februar 02, 2009

Skapt i Guds bilde, til mann og kvinne, del 1



Jeg har publisert en rekke artikler på denne bloggen om ekteskapet og om forholdet mellom mann og kvinne, som jeg har skrevet selv. I dag vil jeg gjerne slippe til teologen Stein Solberg, en teolog jeg verdsetter høyt. Han har vært evangelist i Indremisjonen, vikarprest i Den norske kirke, og er engasjert i stiftelsen Levende Steiner og leder for Living Waters i Norge. Han har deltatt i revisjonen av Norsk Bibel, og har skrevet flere bøker og artikler. Her følger en av disse artiklene:

Skapelsen av kjønnene er en hemmelighet, der alt ikke er åpenbart. Vi trenger lys i Ordet og hjelp fra hverandre som menn og kvinner for å forstå denne dimensjon. Vi må stride for det jøde-kristne syn på mann og kvinne, men ikke bare strides. Vi må også søke sammen for å trenge inn i mysteriet, lytte til Ordet, se hvordan vi utfyller hverandre som kjønn i lys av Herrens plan for oss.

Mange har skrevet om dette temaet. Og fortsatt vil mye skrives. Personlig har jeg vært opptatt av skapelsen av kjønnene fra omvendelsen av. Diskusjonen om mann-kvinne, spørsmålet om kvinnelige prester og tjenestedeling var svært aktuelt i mitt teologistudium og er det fortsatt. Og spesielt aktuell har saken blitt i forbindelse med mitt Living Waters-engasjement, hvor vi møter en mengde medmennesker som strever med spørsmål rundt selve kjønnsidentiteten. Hva er det å være mann og kvinne? Hva er maskulinitet og femininitet? Hvorfor tiltrekkes jeg av samme kjønn? Det å være skapt til mann og kvinne er høyst aktuelt og omfattende – og kontroversielt.

Jeg skal ikke forsøke å si alt om Gudsbildet, men konsentrere meg om Guds bilde som mann og kvinne. Først: Det at mennesket eier Guds bilde betyr:
a. Vi avspeiler Gud – (liksom Kristus). Hebr 1,3; Kol 1,15.
b. Er herlige, rettferdige og sanne. (Jf. Efes 4,24)
c. Oppreiste, dvs. vi står i en spesiell relasjon til Skaperen.
d. Vi hersker over fisker, fugler og dyr og hele verden liksom Gud (v.26.)
e. Vårt kall å tilbe Ham.

Guds bilde er imidlertid ikke bare en individuell størrelse. Guds bilde er primært mannen og kvinnen. Mennesket er ikke bare mann. Ordene i 1 Mos 1,27 er et oppgjør med all mannssjåvinisme og mannsopphøyelse. «I tillegg til menn finnes det også kvinnfolk», er et fullstendig ubibelsk utsagn. Mennesket er mann og kvinne! Begge kjønn avspeiler Gud. Dette glemmes eller overses i dag. Vi avbilder ikke Gud bare som enkeltmennesker. Men sammen. Mannen og kvinnen er, om jeg kan si det, to ”halvdeler” av Guds bilde. (Og av menneskeheten.) Sammen er vi totaliteten og fylden av Guds bilde. Det komplette mennesket er mann og kvinne.

Guds vesen er kjærlighet. Hans vesen er å elske en annen, dele alt med en annen og hengi seg til en annen. Han er et guddommelig jeg som søker et du. Mennesket kjennetegnes derfor ved å kunne hengi seg til og elske en annen. Sammen formidler vi kjærlighetens vesen, vi som er skapt i Kjærlighetens bilde. Når Adam og Eva erfarte sin egen kjærlighet så de langt inn i Guds eget vesen. De ante trolig også at de var et bilde på forholdet Gud og mennesker, på Kristus og kirken. «Denne hemmelighet er stor», skriver Paulus. «Jeg taler her om Kristus og menigheten» (Efes 5,32).

Det at mannen og kvinnen er skapt i Guds bilde betyr at det er en ”mannlig” og ”kvinnelig” (eller bedre: en maskulin og en feminin) side i selveste Gud. Ikke i biologisk, men transcendent forstand. Gud er ikke «Mann-Kvinne», men det maskuline og feminine har sitt opphav i Guds vesen. Dette betyr også at det mannlige alene eller feminine alene ikke kan åpenbare Gud. Dersom det bare var menn eller bare kvinner på jord, kunne ikke helheten i Guds bilde avspeiles. Fylden av Guds vesen sees bare i foreningen mellom mannen og kvinnen. (Eller rettere: Mellom det maskuline og det feminine).

Denne sannhet gjelder ikke bare for ekteskapet, men også i kirke og samfunn. Vi er bestemt til å være ett. Være én ånd og én sjel. I ekteskapet er mannen og kvinnen dessuten ett kjød. Her åpenbares en ny dimensjon ved Guds bilde. Gud er Skaperen. Mennesket avspeiler Ham når vi ”skaper et nytt liv”. Bare mannen og kvinnen sammen kan skape et nytt kjød = barnet.

(fortsettes)

Kilde: http://www.mannogkvinne.info/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Guds Frid BjornOlav!
Tack för en underbar beskrivning av Skapt i Guds bilde!Det utstrålar en sådan underbar sanning och frid i det du skriver Bjornolav!
Fortsätt med detta att vara ett Guds sändebud,både i ord och i dina skriverier,BjornOlav!
Jag skulle vilja läsa opp detta det du skriver om idag i kyrkan här!Eller sända in det i Dagen,så att även Svenskarna här får del av denna sanning!
Guds välsignelse till dej BjornOlav!
Ps:,det kommer en e-post till dej snart.

ett bibelord till dej:
5 Mosebok 31: 6 Dom 6: 14
Karin

Bjørn Olav sa...

Guds velsignelse til deg også, Karin. Jeg tror grundig bibelundervisning om dette tema er viktig. Viktig fordi det er lite av slik undervisning som gis idag.

Anonym sa...

Flott og HØYST aktuell undervisning. Ser fram til del 2.