onsdag, februar 11, 2009

Messianske pionerer, del 1: Michael Solomon Aleksander



Dette er første artikkel i en serie med miniportretter av pionerene i den messianske bevegelsen i Israel. Senere kommer en serie med lignende portretter av pionerene blant de arabiske menighetene i Midt-Østen. Utgangspunktet for serien er den forunderlige profetien hos Jesaja 19,23-24:

"På den tid skal det være en ryddet vei fra Egypt til Assyria. Assyrerne skal komme til Egypt, og egypterne til Assyria. Og egypterne skal tjene Herren sammen med assyrerne. På den tid skal Israel være være den tredje med Egypt og med Assyria, en velsignelse midt på jorden, fordi Herren, hærskarenes Gud, har velsignet det og sagt: Velsignet være mitt folk Egypt, og mine henders verk Assyria og min arv Israel."

Først ute i denne presentasjonen er Michael Solomon Aleksander (bildet). Han blir født i 1799, blir utdannet til rabbi og det er mens han studerer i ortodoks judaisme at han mottar Yeshua som sin Messias! Da hans jødiske forsamling i Paris oppdager at han er "en troende", mister han øyeblikkelig sin stilling som rabbi.

18. november 1841 velges han til biskop i Den anglikanske kirke med tjenestested i Christ Church i Jerusalem. For de av dere som har vært i Jerusalem så er Christ Church den nydelige steinkirken som ligger like innenfor Jaffa porten. Den er absolutt verd et besøk. Derek Prince hadde dette som sin menighet de siste leveårene sine.

Michael Solomon Aleksander ble den første jødiske biskopen i Jerusalem på 1700 år som både preket og ba på hebraisk. Han er dermed selve førstefrukten av det som kalles den messiansk-jødiske gjenopprettelsen.

Aleksander tilbrakte fire fruktbringende år i Jerusalem. Han feiret daglige gudstjenester på Sionfjellet og sabbatgudstjenester lørdag morgen. I hans tjenestetid ble det også innsatt en jødisk biskop, prest og diakon.

Uventet, på vei til Egypt, blir han syk og dør bare 47 år gammel. I forbindelse med dødsfallet mottar hans familie kondolansebrev fra 39 jødiske troende i Jerusalem. Alle tilhørende den forsamling han var pastor for.

Dette var den spede begynnelsen på den messianske bevegelsen i Israel. Men Skriften sier at vi ikke skal forakte den ringe begynnelsens dag, jfr Sak 4,10.

1 kommentar:

Anonym sa...

Flott artikkelserie Bjørn Olav. Har kopiert over de 5 første artiklene på vår hjemmeside.
http://www.blessweb.no/?c=90&cid=124

Igjen takk for alt du produserer....
EW