søndag, februar 22, 2009

Å forstå historien og samtiden i lys av det profetiske ord, del 1



Jeg kjenner en dyp takknemlighet til Herren, for den profetiske røsten, Han gav oss i den svenske bønneapostelen Kjell Sjöberg (bildet). Det er to ting jeg er blitt så minnet om den siste tiden, når det gjelder Kjell Sjöberg. 2. april i år vil det være 12 år siden han døde.

Det første jeg tenker på er hans måte å lese de de politiske hendelsene i samtiden i lys av Guds ord. Kjell Sjöbergs utgangspunkt var at bibelordet inneholder en tidløs profetisk dimensjon. Dette betyr at at Bibelens historiske hendelser, fortellinger om menneskelige erfaringer eller en viss tekstsammenheng kan, under Den Hellige Ånds opplysning, tjene som et tolkningsmønster for det som skjer i vår egen tid.

Kjell Sjöbergs grunninnstilling var den, at de åndelige forutsetningene for det som skjer på jorden er de samme til alle tider. Satan og ødeleggelsesmaktene gir seg samme uttrykk som på Bibelens tid. Grunnmønsteret er det samme. For Sjöberg dreide det seg om hvem som har herrevelde på jorden. Den grunnleggende konflikten mellom Guds rike og mørkets rike manifesteres i politikk, økonomi og en ideologisk kamp om menneskets sinn. Grunnleggende er det slik at historien formes av menneskets opprør mot Gud. Dette mente Kjell Sjöberg man kunne se ved å gå til det som skjedde i Nimrod. Imperiebyggingen og den politiske maktkampen følger samme mønster som når Nimrod på sin tid bygget sitt rike. Det vil si, at menneskets anstrengelser for å slutte seg sammen er etter syndefallet forgiftet av en politisk ambisjon om å gjøre seg et navn og skaffe seg en kollektiv trygghet slik at mennesket kan hevde sin uavhengighet av Gud.

Nimrods rike var begynnelsen til Babel. Det kan du lese om i 1.Mos 10,9-10.

Gud på sin side ødela denne imperiebyggingen i forbindelse med språkforvirringen i Babel. Men nye makthavere forsøker å overvinne vanskelighetene og bygge videre på imperieprosjektet. Det går som en rød tråd gjennom hele historien. Derfor får Babel til slutt gi navn til det verdensomspennende riket som Antikrist skaper for å ta kontroll over jorden og menneskheten.

Den profetiske forståelsen av den verdenspolitiske utviklingen hentet Kjell Sjöberg fra Daniels bok. Slik brukte han Bibelen til å forstå de historiske og samtidshistoriske hendelsene. Det er en spennende måte å lese Bibelen på!

(fortsettes)

Ingen kommentarer: