lørdag, august 27, 2016

Jødisk bosetning i Aserbajdsjan lever fredelig side om side med muslimer

Alt er ikke svart-hvitt. En jødisk landsby i det altoverveiende muslimske landet Aserbajdsjan ser Aserbajdsjan som en beskytter ikke som en forfølger.

Mens jøder opplever den stygge antisemittismen over alt, finnes det altså et unntak, og det der du kanskje minst ville vente det. Aserbajdsjan ansees å være en port inn til den muslimske verden i den kaukasiske regionen ved Svartehavet.

På et høydedrag, utenfor landets hovedstad Baku, ligger en jødisk landsby (bildet). Men de er ikke alene her. Omlag 50 ulike etniske grupper som snakker over 40 språk finnes her.  Og folk lever side om side tilsynelatende uten store konflikter av noe slag. Det vil si: for de kristne i Aserbajdsjan er situasjonen annerledes. Mange kristne opplever økt forfølgelse og trakassering.

"Vi har alltid levd fredfullt her i Krasnaya Sloboda med våre muslimske naboer", sier en jøde som bor her. Krasnaya Sloboda betyr 'den røde byen' og er en av de få rent jødiske byene utenfor Israel. I dette shtetl har det bodd jøder siden det 13 århundre. Disse jødene går under benevnelsen 'fjell-jøder', og man regner med at de kom til Aserbajdsjan via datidens Persia og muligens fra Det bysantinske riket, og de har blitt drevet ut av disse områdene av islamske seierherrer. De slo seg først ned i det kaukasiske Albania, langs bredden av Kura elven.

Ingen kommentarer: